462 0

600 души може да останат без заплати заради запора на сметките на община Кюстендил

Това са хората от местните дейности, повечето от които са на минималната работна заплата, посочи кметът Петър Паунов

Венцислав Михайлов

Има риск близо 600 души да останат без заплати по празниците заради запора на сметките на Община Кюстендил, предупреди кметът на общината Петър Паунов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Това са хората от местните дейности, повечето от които са на минималната работна заплата, посочи той.

Сметките на градската администрация бяха запорирани заради иск на фирма, изпълнила ремонт в сградата на Общината през 2009 г. след наводнение. Фирмата обаче решава сама да удължи ремонта и сметката скача. Общината не плаща, следва дело и запор.

Това е абсолютен прецедент и, за съжаление, се стигна до крайности, каза Паунов. Държавата вече е сезирана, колегите от Министерския съвет също са уведомени, министърът на правосъдието, Висшият съдебен съвет.

Очакваме подкрепа от държавата по най-бързия начин, посочи той. И добави, че ще работи да бъде „предотвратен този удар срещу държавността за в бъдеще“. „Предупреждаваме всички колеги кметове, местната власт, националната власт, законодателна и изпълнителна власт – днес тези камъни са изсипани в градината на община Кюстендил, утре може да бъде във вашата градина“.

Паунов посочи, че „от тук нататък, с този съдебен абсурден прецедент и тази законодателна възможност, която се твърди, че я има, ако не бъде променен законът по най-бързия начин, всеки, който влезе във вашия дом по някакъв начин, позволено или непозволено, може да извърши каквито и да било ремонтни дейности и след това да ви осъди за тях“.

По думите му фирмата твърди, че е надработила за 500 хил. лв., а излиза, че Общината се е облагодетелствала, макар да няма положен подпис и договорни отношения.

Общината е осъдена не на договорно основание, а за неоснователно обогатяване – прецедент, от който може да пострада всеки, посочи той.

Само със запорното съобщение сме натоварени с още 22 хил. лв. разноски, каза още Паунов, като посочи, че 6000 от тях са за адвокатски хонорари – колкото е годишната заплата на юристконсулт на общината.

Според кмета държавата е на мястото си и няма да позволи общината да спре да работи.

България


Напиши коментар:


Публикувай