1 141 4

Вижте по колко апартамента разбиват по Коледа

МВР търси полицаи

Венцислав Михайлов

Крадци разбиват по около 1200 апартамента всяка Коледа. Това показват цифрите на МВР за предходните години, пише "Монитор". От тях се вижда, че само за дните около празниците в страната се взломяват между 1000 и 1200 жилища.

Бройката е двойна в сравнение с целия предходен месец ноември, когато общо всички набези са около 600. От полицията полагат усилия всяка година, за да намалят цифрата, но тя си остава почти константа. Причината е, че където се концентрират униформени, там почти няма обири. За сметка на това се атакуват кварталите, където полицейското присъствие е по-малко.

"Няма как да следим за обществения ред, да пазим домовете от крадци, да следим за нарушители на пътя и да си вършим всички други основни задачи едновременно. Разпределяме полицейските сили максимално добре, за да можем да покрием всичко, но не сме всесилни", обясниха от "Национална полиция".

Въпреки това от там гарантираха, че отново в празничните дни ще има постоянни полицейски патрули по кварталите в страната, за да пазят домовете на хората, тъй като битовите престъпления, в които влизат и кражбите, са основният проблем, заради който е критикувано министерството. Само за година взломните кражби са над 10 хил. От домовете - близо 9 хил., от офисите са над 700, а от магазините - 7740.

От министерството поясняват, че редиците на МВР се нуждаят от още поне 5000 полицаи, за които е обявен конкурс. Дупката представлява и 10 процента от щата на цялото министерство.

Най-много полицаи се търсят в най-голямата дирекция – столичната. Конкурс е обявен за 306 патрулиращи полицаи, 50 пътни полицаи, 50 оперативни работници и 15 разследващи. На сайта на МВР се вижда, че само миналата седмица е обявен конкурс за 112 нови служители в СДВР - старши полицаи и младши пътни полицаи.

Интересен факт в цифрите е, че половината от разкритите кражби са извършени от жени, или общо 3146. Те са и заловени, а голяма част от тях по-късно са освободени. Общо 318 дами са били регистрирани за нападения в жилища, от които са си тръгнали с пари, злато и техника. Впечатление прави, че джебчийските кражби, които са 480 за годината, са извършени от малко над 200 жени. Останалите апаши са били мъже, каквато тенденция доскоро не се забелязваше.

"Мъжете и жените си сменят ролите, защото вече всеки е наясно, че жена от някой етнос в мола е джебчийка, а съмнителен мъж покрай входа, че е крадец. Затова се наблюдава едно разместване в криминалния свят. Мъжете стават джебчии, а жените се катерят по терасите, разбиват дограмите и крадат каквото намерят", обясниха разследващи. Те поясниха, че през последната година се наблюдава и скок на този тип престъпления, извършени от чужденци. Общо 136 са кражбите, за които като извършители са регистрирани основно чужденци от сирийски и арабски произход.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината боли много
  Отговор
  1 18:11  23.12.17
  Малко ни бяха крадците цигани,ами сега им дойде на помощ и бежанският контингент от високо специализирани ,,ВИСшисти" !!!
 • Иван
  Отговор
  2 18:13  23.12.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!
 • Ай стига бе!
  Отговор
  3 18:31  23.12.17
  Те са и заловени, а голяма част от тях по-късно са освободени.
 • 4 08:52  24.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай