Last news in Fakti

11 Януари, 2012 23:23 3 840 1

Гори русенският завод „Оргахим”

  • пожар-
  • русе-
  • оргахим
Гори русенският завод „Оргахим” - 1
Снимка: Иво Бацалов(Фейсбук)

Пожар гори в цех за смоли в русенския завод „Оргахим”. На място са изпратени 30 служители на местната противопожарна служба, съобщи Дарик радио.

При пожара се е срутил покривът на цеха, съобщи "Фокус", като се позова на МВР. На място гасят пет пожарни. Създаден е щаб за работа по погасяването на пожара и преодоляването на последиците от него от директорът на ОД МВР Русе комисар Първанов и директорът на ОД ПБЗН комисар Павлов.
Осигурено е водоснабдяване за погасяването на огъня.

Няма загинали и пострадали при пожара. В момента на пожара в цеха е имало трима души, те са изведени и не са пострадали.

Инцидентът е станал около 21.00 часа. Пожарът е изключително силен, чуват се гърмежи и взривове, разказаха очевидци, цитирани от бТВ.

Изчакват се резултатите от замерванията на лаборатория на РИОКОЗ за това - дали има вредни концентрации във въздуха в резултат на пожара. В зависимост от резултатите от замерванията, ще се реши дали да бъдат предприети мерки.

Свидетели сме на изключително бърза реакция на ОДП, Пожарна безопасност и защита на населението, щабовете за координация на община и област, заяви областният управител Стефко Бурджиев, цитиран от русенското издание ArenaMedia.net. Според Бурджиев по първоначална информация пожарът е избухнал в резултат на прегряване на топлоносител, с който се подгряват реакторите. Възможно е да са разлети разтворители, силно летливи растителни масла. В резултат на горенето не може да има токсични последствия. Въглеводородни смеси се отделят основно и те са причина за гъстите облаци дим, те не са токсични, затова не взехме решение да отправяме предупреждения към жителите на района, каза Бурджиев.

Продуктовата гама на „Оргахим” АД включва - бои, лакове, емайллакове, грундове, лепила, електроизолационни лакове, смоли. Дружеството е единствен производител в страната на анхидриди и най-голям производител на пластификатори и алкидни смоли.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.