769 6

Младежи обявиха инициатива „Краят на прехода“

Експертният съвет на Милениум Клуб България отправи предложения към правителството за решаване на ключови проблеми на страната

Венцислав Михайлов

Милениум Клуб България, обединяващ млади българи от целия свят, родени след 01.01.1981 г., организира Втората си годишна среща в София под надслов: "Краят на прехода".

На срещата Милениум Клуб България стартира кампанията „Краят на прехода“, имаща за цел обективна оценка на прехода и насочване на общественото внимание към дългосрочните цели на България за следващите 25 години. Младите българи от Милениум Клуб България смятат, че е време за нов етап от развитието на България, който изисква стратегия и поставяне на дългосрочни цели пред страната.

Според тях обаче преди това трябва да бъде направена обективна и безпристрастна оценка на миналото. За целта клубът ще организира конференции през 2018 г., с участието членове на клуба и видни общественици, политолози, историци, коментатори и журналисти. „Почти 30 години след падането на Берлинската стена, ние продължаваме да насаждаме разделение и емоция по отношение на изминали рани.

Дълбаейки в миналото, ние не обръщаме внимание на проблемите, които съществуват днес и най-вече на дългосрочното бъдеще, към което да се стремим. Ние не си правим илюзии – знаем, че за много хора този дискурс ще продължи. Но, доколкото можем, с нашата кампания искаме да дадем надежда и да насочим вниманието към бъдещето и особено към това да можем да бъдем единни“ заяви председателят на Милениум Клуб България Румен Чолаков.

Отношение по въпроса взе и президентът на България в периода 2012-2017 г. - Росен Плевнелиев. „България трябва да изкове своята програма „България 2030“. В тази програма трябва да има пълен синхрон с „Европа 2030“, с целите на устойчивото развитие на света и е необходимо да постигнем национално съгласие", заяви в своята реч Росен Плевнелиев.

Членовете на Милениум Клуб България отправиха и предложения към правителството за решаване на част от ключовите проблеми на обществото. Предложенията са описани в доклада „Предизвикателства и възможности пред правителството на България“. В документа младите експерти засягат проблеми и предлагат решения в шест основни сфери: здравна система, инвестиции, жилищна и регионална политика, сигурност и отбрана, нови технологии; човешки права. „Основната цел на доклада е да привлече вниманието на държавната и местната власт върху предизвикателства, с които страната се сблъсква, да посочи причините, поради които редица политики и стратегии се оказват неефикасни и да стимулира обществено обсъждане за иновативни решения“, посочиха от експертния съвет на Милениум Клуб България.

По време на годишната си среща Милениум Клуб България представи и менторската си програма в подкрепа на българските ученици и студенти при кандидатстване в университети и във връзка с професионалната им реализация. Членове на българския студентски клуб към университета в Кеймбридж, които членуват и в Милениум Клуб България, презентираха възможностите за кандидатстване в елитното учебно заведение и споделиха личния си опит в това отношение.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 20:30  27.12.17
  Кев преход бе ? Това е ! Ако някой все още си мисли че 30 г.е преход мн.се е объркал.ТОВЕ БГ.РЕАЛНОСТА ДОБРЕ ДОШЛИ адаптирайте се
 • гост
  Отговор
  2 21:10  27.12.17
  Край на прехода може да има само тогава когато заграбеното се върне на народа и виновните бъдат сурово наказани . До тогава за никакъв край не може да се говори .
 • someone
  Отговор
  3 21:44  27.12.17
  прехода разруши държавата и от тук нататък всякакви приказки, стратегии и прочие са загуба на време, удара нанасен срещу онази България преди 89-та беше гигантски- демографски,икономически,политически чрез отстраняване на властта и слагане на марионетки.
 • БАЛЪКов от Етър
  Отговор
  4 22:06  27.12.17
  Хааа-ха-ха-хааа-ха-ххааххаааа-ха-хахахааааааа.... ..
 • Антисоросоид
  Отговор
  5 08:34  28.12.17
  Тия май са финансират от доросоидната " америка за бг "
 • Разумен
  Отговор
  6 09:54  30.12.17
  Преходът може да свърши само след отстрел на извършителите му и конфискация на заграбеното. Приватизацията е престъпление без аналог в последните 50 години.

Напиши коментар:


Публикувай