2 301 9

Възстановяват "Заека" на Витоша

Ски влекът над хижа Алеко от години е неизползваем

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Константин Карагьозов

След години в разруха, държавата ще възстановява ски влек "Заека" на Витоша. През януари започва реконструкция и съоръжението трябва да заработи отново.

„Заека” е един от най-старите лифтове в планината, като по-късно е преработен като влек. Последно е използван за обучение на деца преди 8 години. По думите на спортния министър Красен Кралев, преди 8 години буря е изтръгнала последните 4 стълба. Голяма част от съоръжението днес е в ръжда.

„Не се обработват, а и не само тази част на „Заека”, а и на другите влекове – на „Спас” и на „Боби”, и, както си говорим с колегите, цялата Стена подивява след като не се обработва. Заплаха представлява дотолкова, когато въжето е на земята, оня ден едни приятели са се организирали и сами са го вдигнали. На „Спас”, на другия влек, е на земята и това се неглижира”, коментира планинският спасител Асен Ангелов.

Служители на спортното министерство пък започнаха обезопасяване на съоръжението. През януари, по премиерска заповед, започва възстановяването му. Според ски учителя Йордан Рангелов на мястото на стария влек трябва да се построи нов с по-голям капацитет.

Все още не е ясно нито кой ще стопанисва влека, нито колко ще струва ремонтът и дали изместването на трасето няма да забави пускането му.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГРЕГОР
  Отговор
  1 09:09  30.12.17
  Ще го възстановява Държавата и то през януари!?!?!?
 • Кожо
  Отговор
  2 09:21  30.12.17
  Още преди години трябваше да се отмени тази концесия, софиянци се съгласихме да ни отнемат най-близкия до нас ски курорт...
 • гощо
  Отговор
  3 09:24  30.12.17
  Да оправят цялата Витоша в подножието и има Столица пълна с забавления вечер за туристите! Как може да я зарежат в това състояние?!??! ТРАГЕДИЯ,МИЗЕРИЯ,СРАМ И РЕЗИЛ!!!!

  Коментиран от #5

 • Да живее ONQ
  Отговор
  4 09:37  30.12.17
  Никога ама никогааа няма да се оправим

 • Камагра
  Отговор
  5 09:38  30.12.17

  До коментар #3 от "гощо":

  Витоша нарочно е зарязана за да ходят софиянци в Банско където са хотелите на ДС-тата, инак кой ще ходи в Банско ? ако Витоша е като в края на 80-те ......
 • Така е!
  Отговор
  6 09:43  30.12.17
  Януари е най подходящия месец за строеж на открито в планината! Как не се сетих?
 • БАЦЕТО
  Отговор
  7 11:55  30.12.17
  Краино време е витоша да я пуснат
 • Иво
  Отговор
  8 12:49  31.12.17
  Срам ме е, че съм вече 3 поколения софиянец и трябва, а не мога да проумея и да обясня на приятели от цял свят как може да имаме великолепна планина на 30мин от столицата ( няма го никъде в света), която тъне в разруха, мизерия и безхаберие! Всичко заради болните интереси на някой си Цеко и други подобни нещастници. Бунт и линч трябва да се организират за гадовете, а планината да бъде чисто място, където да спортуват децата ни и всички ние! Безумие е да продължаваме да търпим това!
 • Дичо
  Отговор
  9 01:07  03.01.18
  Заека не влиза в концесията на витоша ски, а се стопанисва от министерството, така че не работи до момента по вина на държавата

Напиши коментар:


Публикувай