Last news in Fakti

12 Януари, 2012 18:16 3 009 0

БДЖ платили 1 млн. евро за мотрисите „Сименс“

  • сименс-
  • мотриси-
  • бдж

БДЖ е превела на германските кредитори KFW 1 млн. евро по задълженията си за мотрисите „Сименс“,  съобщава Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на дружеството. Заемът от 2005 г. е за 190 млн. евро, а вноски по него не са плащани повече от година. Банката заплаши, че ще си прибере половината от мотрисите, с които се обслужват най-натоварените крайградски линии.

Превозвачът дължи общо 24 млн. лева просрочени задължения от заема за покупката на мотрисите „Сименс“, но при преговорите по време на посещението на транспортния министър в Берлин кредиторите се съгласиха да им бъдат изплатени 50% от тази сума до края на годината. Въпреки отчетения успех обаче, впоследствие се оказа, че дори и намалената сума нямаше откъде да бъде набавена.

Тази година общата сума, която ще бъде погасена, ще е в размер на 10 млн. евро. От планираната продажба през 2012 г на БДЖ „Товарни превози“ ще бъдат погасени други задължения към тях. Намаляването на борча към германските кредитори на мотрисите   „Дезиро“ ще дойде и от продажбата на неоперативни активи на БДЖ.

Погасяването на задълженията става броени дни преди срещата на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Анхела Меркел, която е планирана за 18 януари в Берлин. Проблемът има и в политически аспект, тъй като KFW има държавна гаранция за заема от 190 млн.евро към БДЖ.

„Това, което според мен премиерът трябва да поиска от тях, е да имат по-голямо търпение и да вникнат в реформите, защото те започват да дават вече резултат“, посочва още Владимиров.

С шест варианта за реформа разполага мениджмънтът на БДЖ. В най-песимистичния сценарий държавата ще трябва да увеличи капитала на БДЖ с 330 млн. лв., ако има негативно развитие на макроикономическата ситуация у нас, намаление в деловата активност, по-големи затруднения в работата на двете дружества или чувствително увеличение на разходите за горива. Най-оптимистичният вариант включва продажбата на БДЖ „Товарни превози“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА