364 1

Експерт: КСНС не каза каква отбрана е целта ни

В документа, който беше представен – становището на Консултативния съвет, я няма тази конкретика, която бихме очаквали

Венцислав Михайлов

Към каква отбрана ще се стреми България, какви военни способности ще изгражда. Това не разбрахме от провелия се вчера КСНС при президента.

Само за военни действия ли ще се използва армията или, както виждаме вече, и съвместно с МВР в охрана на границата, в антитерористични дейности, в залавяне на опасни престъпници. Това заяви по БНР Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност.

По думите му, тези неща все още не са намерили решение и тепърва ще се дискутират.

Това заседание на КСНС не произведе някакви новини, освен тази, че представителите на различните партии са се обединили около няколко ключови послания. Това, че България трябва да работи активно за европейската отбрана, че трябва да се направят дългосрочни планове за модернизацията на армията и че трябва да работим за интегрирането на Западните Балкани, обобщи експертът.

В документа, който беше представен – становището на Консултативния съвет, я няма тази конкретика, която бихме очаквали, а именно към каква точно европейска отбрана България ще се стреми и като председател на ЕС ще отстоява, отбеляза Божилов.

Интересът на България е да се развива силна и всеобхватна европейска отбрана, тъй като ние сме на границата на ЕС и на практика изпитваме най-сериозно съчетание на рискове и заплахи, заключи той.

"Протестите за модернизацията на армията е много правилен подход. Винаги сме отстоявали тезата, че е необходим широк политически консенсус по такива важни въпроси", отбеляза в "Денят ON AIR" представителят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

По повод решението на правителството да достигне 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - пари, отделени за отбрана, но възможни до 2024 г., гостът на Bulgaria ON AIR поясни, че целта е да се представи в годините как ще се развива бюджетът за отбрана.

"В рамките на НАТО, където България е гласувала това решение, е било прието 2% да бъде минимумът, който да се заделя за сектора. В момента това число у нас е 1.37", отбеляза Божилов като поясни, че тези средства не включват проектите за модернизация.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хасан
    Отговор
    1 09:03  10.01.18
    И каква ще ти бъде военната доктрина???Кой ще ти е врага???..За Сащ е Русия а за,България кой????

Напиши коментар:


Публикувай