955 5

Ще паднат ли визите за САЩ? Трудно...

Изявленията на Тръмп не дават добри шансове, смята депутатът от Европейския парламент Емил Радев

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

За съжаление последните изказвания на президента Доналд Тръмп за имиграцията не дават много благоприятни шансове за сваляне на визите за петте държави от ЕС - България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Това заяви евродепутатът Емил Радев пред български журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

Той съобщи, че на снощното си заседание парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е настояла Европейската комисия да даде предложение за връщане на визите за граждани на САЩ, които пътуват до ЕС. Радев отбеляза, че ЕК трябваше да направи това още през април 2016 г., както и че това предложение подлежи на потвърждение от ЕП и Европейския съвет.

ЕК се опасява от неблагоприятни последици, но дадохме да се разбере, че те ще бъдат не само за Европа, но и за САЩ. Сега е време, точно при българското председателство, да се докаже тази солидарност относно визовия режим, заяви Радев.

Той съобщи, че ЕК е била предупредена, че ЕП може да приеме нова резолюция по този въпрос. ЕП може да заведе и дело срещу ЕК за неизпълнение на законодателството. Надяваме се ЕК да чуе нашия глас, добави евродепутатът. Той цитира представители на ЕК, според които тази година предстоят три тристранни срещи по този въпрос, припомня сайтът „Флагман“.

ЕП прие миналия март резолюция, в която настоя ЕК да върне визите за гражданите на САЩ заради изискването на Вашингтон за визи за граждани на петте държави от ЕС. Комисията не последва този призив, а миналата есен се очакваше евродепутатите да решат дали да дадат ЕК на съд.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • безвизов
  Отговор
  1 09:29  17.01.18
  Твърдят, че сме близки приятели и съюзници - да го докажат с незабавни действия! Иначе ще съм много горд, ако все пак солидарността възтържествува и ЕК въведе визите за американците.
 • ЛГТБ
  Отговор
  2 11:38  17.01.18
  Кви визи, ние Истанбулски конвенции приемаме!Това е важното в момента. .....
 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  3 12:59  18.01.18
  Как да ни пуснат в САЩ, като знаят че с падането на визи ,милиони небългари с български паспорти ще пътуват до там, а сред тях ще има и терористи и нашите пазарджишки цигани станаха мюслимани -имами, абе материала е лош,така мисли Тръмп и прав е. Затова нарекъл такива държави в Азия и Африка--кенефи...
 • 4 02:51  08.07.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 02:53  08.07.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай