1 635 13

Държавата предава селата в ръцете на частните охранители

Мартин Христов

Нов лиценз за охрана на урбанизирани територии ще дава право на частни охранителни фирми да извършват дейности по "наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули" влиза в сила с приетите на второ четене промени в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОХД). На практика управляващите узаконяват вече съществуващо положение. И в момента цели села ползват срещу заплащане услугите на частни охранителни фирми, за да опазят имуществото си от посегателства, тъй като държавата, в лицето на МВР, не им гарантира надеждна защита. Занапред обаче частните охранители ще могат да сключват договори направо с общините, пише glasove.com.

Според закона охраната на урбанизирани територии е комплекс от дейности, който включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението в съответната урбанизирана територия. Според текстовете за такава територия се смята "селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание (строителните му граници), определени с устройствен план, без да се включва землището".

Кметовете на общини ще могат да сключват договори за охрана на урбанизирана територия.

Идеята предизвика критики от страна на опозицията от БСП.

Според Красимир Янков с тези текстове се дава възможност за приватизиране на дейност, която е в прерогативите на МВР. Според него законът дава възможност за дублиране на дейности и за допълнително финансово натоварване на общините. Той обвърза новите текстове с напрежението в МВР, несправянето с конвенционалната престъпност и исканията за по-високи заплати сред служителите.

Колегата му Иван Иванов смята, че с тези текстове се отстъпва от лансираната от управляващите идея за по-тясно сътрудничество между МВР и местната власт. Вместо това се създавала поредната "корупционна среда", като се дава възможност провеждането на обществени поръчки за охрана. Иванов предложи текстът да отпадне, което предложение депутатите отхвърлиха по-късно.

Мануил Манев защити предложените от групата на ГЕРБ текстове с това, че дейностите, които ще се извършват по този лиценз, нямат нищо общо с работата на МВР. Той даде пример с това, че видеонаблюдение и сега се извършава в някои общини. "Като сега всеки кмет на община, който прецени, че има възможност или общината прецени че има нужда, да може на законно основание да сключи договори за осъществяване на дейността", обясни Манев.

Иван Иванов (БСП) контрира, че от текстовете "мирише на лобизъм" и че този закон "ще влезе в категорията приети закони от сегашното мнозинство в посока на частни интереси".

Гласуването на закона на второ четене продължава в четвъртък.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • OMG WTF
  Отговор
  1 19:04  17.01.18
  Най- после си намерих работа напускам фондацията на пролет
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 19:15  17.01.18
  Раздаваме феодите.
 • Патриот
  Отговор
  3 19:23  17.01.18
  Какво означача "частен"? Това е нещо, което изпълнява задачите на държавата с малката разлика, че там няма отпуски, нормални заплати. Финансовите разлики между заплатите и отпуските на редовите полицаи и тези на охранителите отиват в "частните" джобове на 2-3-ма мастити бизнесмени, които няма да получат това даром разбира се. Ще трябва да се отчислят на някоя мастита тиква в правителството. Цялата държава отива на концесия само НСО ще остане държавно - частни болници, частни училища, частна полиция, частна армия... частна държава. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
 • Све
  Отговор
  4 19:39  17.01.18
  В България се тестват всички простащини, които недоносчетата от властта измислят. Реформираха армията, здравеопазването, банковата система, пенсионното осигуряване, полицията…. НИЩО НЕ ОСТАНА ОТ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ.

 • Uflaf
  Отговор
  5 19:50  17.01.18
  Това ли са полицаите и колите които щяха да пазят селата ? Всяко село с патрулка. Раздаваха и пренасочваха коли . И каква стана тя - хора с още по-малко права от полицията и с още по-малки заплати ,на границата на основната , събрани от кол и въже с някакви измислени за пари курсове и лекции ще пазят селата. Работата отива на " Великолепната седморка " само дето на село и двама няма да съберат и те ще са пенсии дето ще ги търсим пребити и смазани някъде. Значи полиция ,жандармерия ,горски и ловни ,кметове с оръжие и облечени във власт нищо не направиха ,та опряхме до дъртаците из селата . Нали не си мислите ,че личната охрана на ТИМ ще дойде да Ви пази. Не -ще наемат местни да дерибействат и да тормозят допълнително хората.
 • Соломон Станишев-Борисов
  Отговор
  6 20:10  17.01.18
  Ако Бог съществуваше, това правителство цялото трябваше да е изтребено до крак....
 • Юпи
  Отговор
  7 20:27  17.01.18
  Най-лесно се краде чрез охрана и застраховане , примери от миналото ВиС-1.Първо пращаш твоите хора да правят поразии.След това идваш като спасител и почваш да охраняваш и вземаш пари.Това което не можеш го застраховаш.Ако не плащат го крадеш или го чупиш.След това си правиш кмет като Цеко Чоков.Вземаш бизнеса и земите.Същевремено намаляваш полицията със всякакви оправдания ,защото не ти трябва тъй като си имаш частна на която не и трябва да спзва закони.Хващаш асоциацията на работодателите приватизатори комсомолци кариеристи да кават че заплатите били високи за производителността на труда в България.Нищо че при чуждите работника за същата работа получава повече.Те затова и работницотр са навън.Ние няма как да ги накараме тези работодатели да вземат да се сменят с чужди.Те са толкова талантливи че работниците и държавата им е виновна
 • JUR
  Отговор
  8 22:01  17.01.18
  Частни милиции. Срам, нов башибоджук в селата? За какво полицията има 1 милиард и 400 милиона бюджет от нашите пари?

  Коментиран от #10

 • Варна
  Отговор
  9 00:08  18.01.18
  Секюрите къмпани Ценко Чоков
 • Гост
  Отговор
  10 06:11  18.01.18

  До коментар #8 от "JUR":

  За администрация. В мвр полицаи са кът, но чантаджии по бюрата бол. Полицаите не стигат по градовете а за селата да не говорим. Министврството е пълно с деловодители, Складажджии, счетоводители, служители в почивни станции( за да може същите да ходят на море и планина без пари).
 • ВИНЕТУ
  Отговор
  11 07:59  18.01.18
  Предлагам Ипон да охранява най-голямото село.
 • Именно
  Отговор
  12 18:29  18.01.18
  време беше! вече 28 години рекета беше незаконен и мога да си представя колко трудно им е било на мутрите!
 • незнайко
  Отговор
  13 10:16  20.01.18
  БЪЛГАРИ едно е ясно, ние вече нямаме държава !!! Щом всичко става ЧАСТНО разбирате ли къде се връщаме ??? ТАМ ОТКЪДЕТО СМЕ ТРЪГНАЛИ !!!

Напиши коментар:


Публикувай