751 2

ВМРО: Третият пол няма да разбие коалицията

Според БСП, не сме изгубени в превода

Светослава Ингилизова

„Нашата коалиция не е създадена, за да ратифицира тази конвенция” – по този начин депутатът от „Обединени патриоти”/ВМРО д-р Калин Поповски отговори пред бТВ на въпроса дали гласуването на Истанбулската конвенция може да доведе до сътресения в управлението.

Документът предизвика сериозна полемика даже вътре в правителството, където се оказа, че 8 от министрите имат опасения, че под прикритието на по-добра защита за жертвите на домашно насилие всъщност външни сили се опитват да въведат третия пол и да узаконят еднополовите бракове.

„Ако мине без нашите гласове не вярвам да създаде толкова сериозен трус”, коментира Поповски. По думите му за излизане от управлението може да се говори по-скоро при сблъсък с ГЕРБ например за бюджета.

Като лекар той призна, че има хора, при които човек се ражда като представител на единия пол, но изглежда като представител на другия. В същото време депутатът подчерта, че говорим за изключително малко подобни случаи.

Поповски обясни, че според филолози конвенцията „отваря вратичка” всеки да може да се определя като мъж или жена след пубертета си, а това не е приемливо „понеже ние сме консервативна партия и коалиция, изповядваме консервативните християнски ценности”. Според него е „все едно”, че евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки не е гласувал „против” конвенцията, а само се е въздържал в ЕП.

По думите му знакови фигури от ГЕРБ като бившият конституционен съдия Георги Марков и Вежди Рашидов са против документа и вероятно ще има и други. Нямало и официална позиция на БПЦ.

"Премиерът би променил мнението си като чуе обществения натиск срещу ратификацията", смята д-р Калин Поповски.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пък подчерта пред БНТ, че проблемът с Истанбулската конвенция не е въпрос на превод. Той увери, че БСП подкрепя борбата срещу домашното насилие и ще инициира законодателни промени в тази посока, но въпросът с т.нар. „социален пол“ е като капката катран, която разваля кацата с меда. Той изрази надеждата, че Европейският съюз ще окаже също толкова силен натиск срещу корупцията, какъвто по думите му е оказал за приемането на Истанбулската конвенция.

Драгомир Стойнев заяви, че БСП подкрепя борбата с домашното насилие, но това няма да стане с обсъждането на т.нар. „социален пол“. Според него от въпроса се интересуват неправителствени организации, които след приемането на конвенцията, ще следят дали джендър теорията се спазва например по училищата.

"Не сме загубени в превода, ние сме реалисти, които отстояват семейни и християнски ценности, и не приемаме тази теория. Ако не вярвате на БСП, вижте целия интелектуален свят, професори, учени, доктори, които се изказват срещу тази конвенция", каза той.

Той сравни елемента със т.нар. „социален пол“ с катрана, който разваля кацата мед. Стойнев се обяви да се приеме всичко от конвенцията без спорните елементи. Затова БСП инициира промени в Наказателния кодекс, както и да се създават центрове за жени-жертви на домашно насилие.

Той заяви, че БСП не бламира Сергей Станишев, а решението да не се подкрепи конвенцията е на Националния съвет, не на ръводството на партията.

След приемането на бюджета идва и вотът на недоверие, напомни Драгомир Стойнев. Според него десет месеца партията е разкривала корупционни схеми като случая с НДК, програмата за саниране, „Суджукгейт“ и т.н. Той увери, че ще има дебат и нова информация за подобни практики.

"ГЕРБ не трябва да се притесняват от това, което мисли Европа. Трябва да се притесняват от мнението на българските граждани", заяви Стойнев.

Стойнев заяви, че БСП е конструктивна опозиция и докадателство за това е единодушното приемане на Договора за добросъседство с Македония. Той отрече антикорупционният закон да е конкретна стъпка на управляващите за борба с корупцията.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП: 88% заявяват, че са притеснени от корупцията в страната. Това казва и българският бизнес - че 90% от поръчките са нагласени. Има хора, които искат да отделят Северозападна България, заради корупционни схеми. Това го казват българсикте граждани.

Той подчерта, че според БСП сегашното правителство не носи стабилност в държавата, както твърди ДПС. Според Стойнев алтернативният бюджет на БСП се изпълнява в момента де факто от ГЕРБ, като доказателство са последните допълнителни разговори. Това според него е доказателство, че Столетницата е способна да управлява.

Стойнев потвърди, че БСП иска да се разсекрети докладът на ДАНС за контрабандата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Тодоров
    Отговор
    1 09:04  19.01.18
    Истанбулската конвенция: Нашите попове какво чакат още - снишат се като мишоци. Да не би половината от църковния клир да са от "третия" пол, както се говори. Ваше Високо Преосвещенство Патриар Български - да чуем веднага Гласът Ви.
  • 2 15:42  19.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай