1 015 1

Бурята в Карлово нанесе щети за над 1 млн. лева

Местните ще търсят помощ от държавата

Бурята в Карлово нанесе щети за над 1 млн. лева
Снимка: KarlovoPress
Константин Карагьозов

Щети за над 1 милион лева е нанесъл бурният вятър в Карлово. Десетки постройки в града са засегнати. Описването на разрушенията започна днес, а от общината ще искат помощ от държавата.

С настъпването на утрото, започна и разчистването на пораженията от ураганния вятър, връхлетял подбалканския град в четвъртък със 140 километра в час.

Най-големи са пораженията в многопрофилната болница, която остана без покрив, с изкъртена дограма и счупени прозорци на Неврологичното отделение. Щетите за болницата са за десетки хиляди левове.

„Болницата не може да се справи сама с това финансово състояние, в което е. Неминуемо ще търся помощ от общината и от министерството. Най-вероятно при първия дъжд ще има течове тук, в детското отделение, в АГ-то”, обясни д-р Христо Пелев, управител на МБАЛ- Карлово, пред "Нова телевизия".

„Ламарините ще се изчистят, ще се направи покривното пространство, така както е било преди, но с много по-добри материали. Днес вдигаме скелето”, сподели Иванка Балабанова, експерт в Община Карлово.

Покривът на училище „Христо Проданов”, който беше отнесен от вятъра, е ремонтиран преди три години и половина и все още е в гаранция. Строителната фирма направи оглед. Директорката изчисли, че новият покрив ще струва солено.

„Не по-малко от четвърт милион. В това съм почти сигурна”, заяви Мариана Маринова, директор на СУ „Христо Проданов”- Карлово.

Щети има и по много частни домове. Част от пострадалите семейства днес сами поправяха покривите си и пренареждаха отнесените керемиди. За справяне с последствията от бедствието общината помоли за помощ държавата.

„Щетите възлизат на около 800 хиляди - 1 милион лева и то без да включваме пострадалите частни домакинства и жилища”, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред "Нова телевизия".

Гражданите, чийто частни домове също пострадаха, могат да кандидатстват за отпускане на еднократна помощ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 08:21  20.01.18
    Ами-нормално е това да се случи на всички,правили покривите с ........летвички и гредички..... И никакви помощи на никого,ако конструкцията се различава от това,което е било в плана! Защото-тия помощи на пишман-тарикатите ще ги плащаме всички ние-съгласни сте,нали??!!....

Напиши коментар:


Публикувай