876 24

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Мартин Христов

ПГ на „БСП за България" поиска спиране на гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание и референдум „за" и „против" нея.

БСП настояват за широка обществена дискусия относно т. нар. Истанбулска конвенция за борба срещу насилието над жени.

"Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова БСП иска първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе, поясни Нинова.

По думите й необходимите подписи за всенародното допитване ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в утрешния ден.

БСП предлага въпросът на референдума да бъде: „За“ или "против“ сте ратификацията на Истанбулската конвенция?“.

"Ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе", каза Корнелия Нинова и посочи, че има разделение в обществото относно приемането на т. нар. Истанбулска конвенция за борба срещу насилието над жени.

Според нея внасянето на закони е верният път в битката срещу насилие.

"Ние продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони“, каза Нинова и припомни, че ПГ на „БСП за България“ вече внесе промени в Наказателния кодекс, а сега ще предложат изграждане на центрове за пострадали от насилие.

По възможността Истанбулската конвенция да се ратифицира с резерви и към нея да се приеме тълкувателна декларация, Корнелия Нинова коментира, че в самата конвенция е записано по кои текстове могат да се изразяват резерви чрез такива декларации и спорните текстове за българското общество не са сред тях.

Тази тълкувателна декларация просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете, смята лидерът на БСП.

Още повече, че имаме вече прецедентът на Полша, която е ратифицирала с декларация и в последствие тази декларация не е призната като правен акт, добави тя.

От БСП не одобряват текстовете, с които се въвежда понятието "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола.

Да не се бърза с ратификацията на конвенцията, призова по-рано и президентът Румен Радев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • един
  Отговор
  1 15:14  24.01.18
  Браво моме! Само така!!! Не на Истанбулската конвенция!!!

  Коментиран от #10

 • 2 15:25  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патето Яки
  Отговор
  3 15:25  24.01.18
  Бойко да хвърля в кошчето тази конвенция, стига са ни занимавали с полови глупости. За ЕС или за НАТО не ни бръснаха за сливи да направят референдум та сега за глупости да се харчат пари.
 • Сиромаха
  Отговор
  4 15:28  24.01.18
  Къде може да я прочета тая Цариградска кон. ала бала????

 • бесният язовец на оня с коня
  Отговор
  5 15:30  24.01.18
  ле-ле, майкооо! Сега пък референдум! Повече от половината население е неграмотно, вие ще го карате конвенция да чете, че да гласува за нея! Представям си тумбите братя пред училищата- те само тогава влизат на тези места.

  Коментиран от #19

 • Българин
  Отговор
  6 15:36  24.01.18
  БСП правят демонстрации, че все още са живи. Много добре знаят, че според закона за да е легитимен един референдум трябва да е събрал не по-малко гласове от тези на последните избори. А на изборите за НС през 2017 гласуваха 3 682 151. Дали спорде червените кратуни над 3,5 милиона души ще се вдигнат да гласуват на измисленият им референдум?. Преди няколко години друг червен лидер - Сергей Станишев инициира референдум за АЕЦ, който също бе нелегитимен. но бяха изхарчени над 12 милиона лева. Да събере сега БСП 15 милиона и да си провежда каквото си иска.
 • Истината винаги боли
  Отговор
  7 15:37  24.01.18
  Казват че тази мома в Брюксел,е дигала ръчичка заедно с другарите от ПЕС,за същата Истанбулска гадория. Ще я видим тази работа!!.Тя Курнелия е ,,От стара коза-яре"С опит в тези игри за рейтинг!!!!
 • Геро
  Отговор
  8 15:43  24.01.18
  Има нещо криворазбрано в цялата работа. Смятай, щом и Турция са я приели и на всичкото отгоре се казва истанбулска! Пак някой се опитва да ни прави по-големи светци от папата!
 • Агата
  Отговор
  9 15:52  24.01.18
  Да ви го сложа на всички вас долни предатели управляващи и политици изгонихте бъдещето на България, баби и дядовци мизерстват, продадохте всичко което са го изградили и не се наядохте постоянно отклоняването вниманието на народа, и нашите 'свободни медии' ви помагат за това докога бе долни мизерни душици и противостявате едни срещу други да може на спокойствие да си действате., а сте родолюбци но така е разделяй и владей дано някога и този наш народ накрая се опомни, нас ни наричате турци но ние много повече милеем за тази наша родина, отделете един ден и отидете на летище София и вижте колко много от нашето бъдеще заминава с надеждата да се спаси от всичко това, което сервирате всеки ден!
 • 10 15:59  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 16:01  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • куку руку ку
  Отговор
  12 16:04  24.01.18

  До коментар #10 от "нато и ес форевър":

  Ще! Ако се ратифицира конвенцията на разврата. И да, четох я, няколко пъти.

  Коментиран от #16

 • 999999
  Отговор
  13 16:16  24.01.18
  Истанбулската конвенция на български http://pastir.org/istanbulska-konventsiya-2011-palen-tekst/ на английски https://rm.coe.int/168046031c

  Коментиран от #15

 • нато и ес форевър
  Отговор
  14 16:18  24.01.18
  Комунистите се мъчат по всякакъв начин да съботират председателството на България в ЕС. Путин им натиска бутона и те веднага писват. Референдум в нашите условия е все едно да отидете на лекар и той да направи референдум сред пациентите, от какво сте болен. Прост народ, слаба държава!

  Коментиран от #20

 • нато и ес форевър
  Отговор
  15 16:23  24.01.18

  До коментар #13 от "999999":

  Хвърлих един бърз преглед на английската версия, защото не вярвам на превода и не открих нищо обезпокоително! Нека всеки, който е против да каже ЗАЩО? Искате да биете жената и децата? Това вече е друга тема на разговор! Gender в превод е ПОЛ! Конвенцията най-общо поставя равенство между половете и се бори против насилието срещу жени и деца! Кой реши в крайна сметка, че е вредна за България?
 • 16 16:26  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Анонимен
  Отговор
  17 16:30  24.01.18

  До коментар #16 от "нато и ес форевър":

  Май така приказваш защото не си срещал мъж който да си иска от теб.

  Коментиран от #18

 • нато и ес форевър
  Отговор
  18 16:35  24.01.18

  До коментар #17 от "Анонимен":

  Няма как да го срещна, защото съм си мъж и се държа мъжки, в панделата не съм ходил, но пък ходя във фитнеса и с излъчването си не привличам гейовете. Нямам нищо против тях! Всеки е свободен да живее, както желае, стига да не пречи на останалите. Въпросът ми е, на кой и защо му пречи конвенцията? Има линк към текста по долу и след, като я прехвърлих много набързо не открих нищо обезпокоително, даже напротив, защитава по добре жените и децата, което е голям плюс за нашето общество. Пак казвам, който има против, да каже защо?
 • РОМ
  Отговор
  19 16:52  24.01.18

  До коментар #5 от "бесният язовец на оня с коня":

  Ще има ли кебапчета? Ще върви ли надника в него ден? За 50 лева чува ли се нещо? Нашия катун винаги гласува! Дайте инфо!
 • Румяна Костова
  Отговор
  20 17:03  24.01.18

  До коментар #14 от "нато и ес форевър":

  Редно е малко да се образовате относно политическите партии в Русия преди да пишете.Там има комунистическа партия и неин лидер е Генади Зюганов,а не Путин.Като сериозен опонент на Путин на изборите се явява Павел Грудинин,олигарха,предприемам комунист.Така,че нашите социалисти биха могли да приемат съвети от тези двамата,Грудинин или Зюганов и никак от Путин,на който въобще не му дреме за нашето председателство,защото никое дело в Европа не зависи от нас.

 • Румяна Костова
  Отговор
  21 17:21  24.01.18
  От написаното в статията става ясно,че можем да се обявим против насилието на жени и деца само в комплект с признаването на трети пол!Нека някой грамотно да ни обясни какво общо имат гей браковете с побоя над слабия пол.Значи,ако не искаме да пълнят главите на децата ни с перверзии от най-рано възраст,то ние сме за насилието.Егати парадокса.Няма нужда от референдум,а от логика в мислите и действията на ония,самозабравилите се в парламента,които хрантутим.
 • няма нужда
  Отговор
  22 18:38  24.01.18
  да се отвлича вниманието на хората с измислени проблеми.Внесете предложение за Референдум-трябва ли да понесат съдебна отговорност,онези от управлявалите след 89г.,които разграбиха България!Ум ще ви зайде от активност на тези,които бяха мачкани и ограбвани вече 28 години.Не случайно ни сочат за най-бедни в ЕС!
 • аве фюрер
  Отговор
  23 19:01  24.01.18
  Тук Корнела печели моето браво . Иначе , това беше единственият и правилен ход след фиаското с вота на недоверие .
 • Тито
  Отговор
  24 15:02  26.01.18
  Пада и рейтинга на Корнелия, след поредната порция приватизационни скандали и документи изнесени тази седмица, все се чудех как ще се върне в медиите а то какво се оказа, референдум иска милата.

Напиши коментар:


Публикувай