1 561 7

1 лв. на час за "Синя" зона във Варна

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата "Синя" зона в града

1 лв. на час за "Синя" зона във Варна
Снимка: Личен архив
Константин Карагьозов

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата "Синя" зона в града. На днешното заседание съветниците приеха промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, като бяха включени и цените за почасово платено паркиране.

Таксата за час престой в "Синя" зона ще бъде 1 лев. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.

Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лева на месец и по 55 лева на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв.

За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лева на месец и 3 850 лева на година. За широк център цената ще бъде 300 лева месечно, съответно 3 300 лева годишно. За всички улици и площади извън обхвата на "Синя" зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лева на месец и 1 320 лева на година.

Облекчения ще има и за търговците при ползване на зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лева на месец, съответно по 1 650 лева на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лева, а годишната – 1 320 лева.

Плащането в "Синя" зона ще може да се извършва по три начина. Освен чрез SMS, каквато е практиката в повечето български градове, ще може да се плаща и със специално интернет приложение „Виртуален паркинг метър”. Чрез него ще се използват индивидуални предплатени сметки за паркиране. Третият начин на плащане ще е в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната. Варна ще бъде единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение.

Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината, хората с увреждания.

На днешното заседание съветниците отмениха старата наредба за организация на движението на територията на общината и приеха нова, с която се регламентира режимът на кратковременно платено паркиране.

Съгласно документа работното време на "Синя" зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.

Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в "Синя" зона, но ще имат и възможността да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.

Отначало се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др.

Варна / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  1 17:23  31.01.18
  Ка по живково немаше такъв рекет и па имаше пари в общината?а сега вечно реват че няма въпреки новите демократични рекети

  Коментиран от #2

 • Иванчо
  Отговор
  2 17:37  31.01.18

  До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

  Ти по живково време имеше ли кола и ако си имал - каква беше ?

  Коментиран от #6

 • Варна
  Отговор
  3 17:48  31.01.18
  Дааа..., Почти като в Бевърли Хилс станахме! - 3850 лв. на година за паркиране в центъра. - "Браво бе пичове"! - Да вземете да спрете "белото" ли?

  Коментиран от #4

 • 4 20:37  31.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Цветан
  Отговор
  5 20:57  31.01.18
  1лев за клоа и 10 лева за ловджиите и текезесарите със джипове.
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  6 03:54  01.02.18

  До коментар #2 от "Иванчо":

  По живково съм бил дете иначе колата ни беше лада
 • Шаран БГ
  Отговор
  7 09:04  02.02.18
  Добре са ги измислили варненските съветници ! Така се хазна пълни! Й.Фандъкова да дойде на обмяна на опит ! Най-много ми харесва това, че тези, които са го измислили, няма да плащат нито лев! Разбрахте ли сега , какво е демокрация? Избирате някой, който да работи във Ваша полза, а той Ви бърка........в портфейла - с две ръце!!!

Напиши коментар:


Публикувай