1 196 9

Москов: Училищата и болниците ни са като предприятия

Нужна е радикална промяна в здравеопазването, образованието и сигурността, категоричен е бившият здравен министър

Москов: Училищата и болниците ни са като предприятия
Снимка: bTV

Нужна е радикална промяна в начина, по който държавата гледа на образованието, здравеопазването и сигурността, защото именно учените, здрави и сигурни хора са единственият ни ресурс. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият здравен министър д-р Петър Москов.

Според него в следващите години трябва в тези три сектора да се заделят допълнителни 10 млрд. лв.

Като илюстрация на проблемите в момента той даде пример с Медицинския университет, където сега се разследва фиктивен прием на чужденци, вече се водят дела и за други злоупотреби, а освен това сменилите за кратко време няколко ръководни екипа водят битка в съда.

Когато университетът, училището, болницата се разглеждат като производствено предприятие, което произвежда определена стока – излекуван човек, образован човек; когато от системата се изискват финансови резултати – един университет е добър, когато финансовата му стабилност е добра, не бива да се учудваме, че се случват такива неща”, подчерта Москов. Според него винаги ще се търсят начини на ръба на закона и отвъд именно, за да се постигнат добри финансови резултати, ако това е единствената цел.

По отношение на сигурността, той беше категоричен, че „не е проблем, че са дадени 100 млн. на полицаите, проблем е, че не е част от системна политика”.

По отношение на общинските болници той беше категоричен, че местните власти трябва да се грижат за собствеността си: „Ако нямат пари общините, на следващите избори за кмет кандидатите трябва да обясняват не просто колко още столчета в парка ще направят, а и какво ще е нужно от обществото (било като по-висока местна такса или по-висок данък), за да може болницата да съществува, да има качествени лекари и оборудване”.

Той беше категоричен – град без болница, училище и полицейски участък няма как да спре изтичането на гражданите си към София, Варна и Пловдив. По думите му приватизацията е възможно решение, но само при гаранции, че лечебното заведение ще продължи дейността си при същите условия.

Москов коментира и случая с мъжа, починал след забавяне на трансплантация в чужбина. Заради кончината му започна проверка в Комисията за лечение в чужбина, а вдовицата с две малки деца съди министерството, защото е убедена, че бюрократични спънки са провалили животоспасяващата операция във Виена.

Петър Москов, министър на здравеопазването по това време, защити колегите си и заяви, че в Австрия на два пъти са отказали да оперират мъжа поради различни причини.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 19:31  31.01.18
  Тоя дженджър да спре да се показва по телевизията че немога да го трая вече

  Коментиран от #7

 • Дон Тони
  Отговор
  2 19:36  31.01.18
  Москов се мисли за някакъв авангарден мениджър, ама всъщност интелекта му е по-скоро като на абстрактен художник, ако рисуваше щеше да е българският Салвадор Дали - със шалче, извити мустачки, грижливо разрошена коса, несвързано бръщолевене с което не казва нищо -ПЪЛНА ОТКАЧАЛКА, може и да пуши джойнти вечерено време
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  3 19:44  31.01.18
  москов спри ,скрий се за известно време, да ти позабравим простотиите които изговори и направи и тогава пак ела.

 • Krasimir Velchev
  Отговор
  4 20:05  31.01.18
  Наистина е нужна радикална промяна в здравеопазването.Не може,да има добро здравеопазване в държава,където министърът на здравеопазването внася в страната детски ваксини с 25пъти повече съдържание на живак от допустимото.В страните с добро здравеопазване ,такъв министър попада в затвора за много години.В нещастната България ,такъв министър не носи никаква отговорност и ходи по масмедиите да дава акъл,как се прави здравеопазване.
 • Марйо
  Отговор
  5 20:42  31.01.18
  Каква реформа, то няма въобще здравеопазване, масово българите измират поради липса на елементарна лекърска дейност.
 • Равин
  Отговор
  6 21:18  31.01.18
  Москов е схванал основата на проблемите и тя се нарича-Пари.Желанието и алчността за повече Пари не лекува,а Убива и то с хиляди годишно.Когато всичко се прави за Пари,само Парите оцеляват.В такава ситуация и богаташите горят,защото се гледа финансово да го оберат,а не да го лекуват.Далаверата е да ти направят 10-20операции за повече Пари,а не една която да те спаси.В крайна сметка всички губим от тази финансова постановка в Здравеопазването.Тя е фатална днес когато си болен,докато при образованието и сигурността е фатална след време!:)Москов е искрен и е мъж на честа и лекарската клетва,а за другите министри това не важи!:)
 • един
  Отговор
  7 07:48  01.02.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Този е против джендърите...
 • ха ха ха
  Отговор
  8 07:50  01.02.18
  В интерес на истината, лекарите се бяха наакали заради пръстовите отпечатаци, ревяха и се тръшкаха, че вече няма да могат да крадат - а вие не му позволихте да ги вкара в ред...
 • отговор
  Отговор
  9 16:30  03.02.18
  Нека господина да обясни, кое законно и най-вече морално право на фона на всеобщата трагедия в здравеопазването в БГ, му позволи да се вози в служебна кола за над 200 000 лева, пари с които можеше да се платят операциите на доста деца в нужда например, а не да се събират пари по медиите за тези невинни душици!

Напиши коментар:


Публикувай