3 030 0

Русе - на първо място по заболели от рак

Местната и държавната власт бездействат, въпреки че са запознати с проблема

Константин Карагьозов

Русенска област е на първо място по заболели от рак у нас. Това сочи последната справка за 2017 година на Националния раков регистър „Заболяемост от рак в България, 2014 и 2015“. Десетилетия наред русенци са лишени от чист въздух, управляващите се сменят, но проблемът остава, припомня "Дунав мост".

Регистрираните болни в онкологичен център Русе са се увеличили с 25% за няколко години. Нивата на фини прахови частици почти всеки ден стигат до 10 пъти над допустимото.

Общински съвет Русе отказа да приеме искане на граждани за създаване на Обществен съвет по екология, община Русе не предприе никакви мерки за осигуряване на чиста и здравословна околна среда. РИОСВ - Русе не разполага с апаратура за установяване количеството и вида на вредните емисии, отделяни от промишлени източници.

В промишлени предприятия работят незаконно строени инсталации. През 2016 г. Окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсяването на въздуха, следствието по което още не е приключило и няма повдигнати обвинения.

Парламентът и правителството бездействат, въпреки, че са запознати с проблема. На 5 февруари от 18:00 часа ще има протест за чист въздух пред община Русе. Русенци протестират против бездействието на институциите и настояват за адекватно и ефективно решаване на проблема.

България


Напиши коментар:


Публикувай