4 277 4

Спасиха племенника на Вапцаров до Белмекен

Борис и приятелката му объркали пътя

Мария Атанасова

Трима мъже от беловското село Сестримо са спасили от снежните преспи под Белмекен племенника на поета Никола Вапцаров - Борис и неговата приятелка. Те били тръгнали към спортната база под върха, но попаднали в снежен капан и престояли 14-15 часа в джипа "Лендоувър“ при минусовите температури навън. Това разказа Стойко Стефанов, един от доброволците и общински съветник от БСП в Белово.

Стефанов е управител на една от почивните бази в района и разполага с необходимата техника, с която помогнали на закъсалите в бурята младежи да изтеглят джипа им. Спасителната акция е била в събота срещу неделя, когато в страната ни бушуваше ураганен вятър, а на Белмекен имало 3 метрови преспи сняг.

Пътуващите към високопланинската спортна база под върха туристи объркали пътя и се залутали край едноименния язовир в неподдържано през зимата шосе. Хората са били подведени от навигацията, която ги е изпратила по този път край язовира, но той не се чисти през този сезон, защото е труднопроходим, разказа за „Монитор“ Стефанов.

Когато разбрали, че са се заблудили, младежите тръгнали да вървят пеш около час и половина, но започнало да се смрачава и се върнали при джипа. Вятърът и силният снеговалеж започнали да затрупват автомобила, а за зла беда батериите на телефоните на двамата паднали.

Резервоарът с гориво бил пълен и имали възможност да включат двигателя и да се топлят. „Намерихме ги увити с подръчни завивки от джипа, бяха престояли повече от 14-15 часа във виелицата“.

Сигнал за бедстващите изпратили от спортната база на Белмекен, когато гостите не се появили там. От персонала на базата се обадили на телефон 112 и на „ Гражданска защита“, а на помощ се притекли двама служители от предприятието “Язовири и каскади“ към НЕК Йордан Попов и Александър Дангов, които също са от с. Сестримо и тръгнали с моторни шейни съвсем доброволно да помагат на бедстващите младежи.

Момчетата от Сестримо потърсили за помощ Стойко Стефанов и била извадена специализирана техника - автомобил “Ратрак“, която да издърпа джипа от снежния капан. От Якоруда и Белово също били изпратени екипи да помагат на Борис и приятелката му. Акцията по спасяването продължила 5 часа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мирослав
  Отговор
  1 10:01  06.02.18
  Половината държава вдигната на помага на двама неграмотници, тръгнали да се забавляват с джип на планина? Не могли да стигнат пеш от язовира до базата (разстоянието е под един километър) защото се стъмнило и седели 14-15 часа в джипа. Ами нали след тези 14-15 часа се е съмнало пак, защо не са отишли пеш?

  Коментиран от #2, #3

 • 2 10:58  06.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • СтреМ
  Отговор
  3 11:44  06.02.18

  До коментар #1 от "Мирослав":

  Според мен след Сестримо са стигнали до разклона за ПАВЕЦ Чаира и не са продължило към Чаира, а са хванали пътя с табелата яз.Белмекен.. а там си е куцо дори през лятото.... и са изяли дървото
 • гост
  Отговор
  4 12:14  06.02.18
  Едно уточнение.Става дума за сина на племенника на поета Никола Вапцаров. Борис е син на Никола Борисов Вапцаров, който е племенник на Никола Йонков Вапцаров.

Напиши коментар:


Публикувай