1 276 3

Закриват 5 партии, не са предали отчети

72 партии от 149, които са подали отчети, са посочили нулеви финансови отчети, т.е. нулева стойност на приходите и разходите

Венцислав Михайлов

5 партии за втора поредна година не са подали своите годишни финансови отчети пред Сметната палата и ние ще предоставим тази информация на прокуратурата.

Това обяви Цветан Цветков - председател на Сметната палата, пред БНТ. Той допълни, че СП от своя страна ще сезира Софийския градски съд и той е упълномощен тези партии да бъдат закрити. Не уточни обаче кои са те.

Четири партии пък не са подали годишни финансови отчети тази година пред Сметната палата. И ако това се случи и следващата година, към тях ще бъдат приложени същите процедури за закриване, уточни Цветков.

72 партии от 149, които са подали отчети, са посочили нулеви финансови отчети, т.е. нулева стойност на приходите и разходите. Това са партии, които нямат активна дейност. Имат обаче регистрации и подават годишни финансови отчети. Те продължават своето съществуване само на хартия. През декември в имуществените декларации на 275 политици и висши държавни служители беше установено несъответствие за тяхното финансово и имуществено състояние.

Тази информация е предадена на НАП и в момента се извършват проверки или ревизии за това дали имат недекларирани данъчни задължения. Когато тези проверки или ревизии приключат, от НАП предоставят информацията на Сметната палата и тя се публикува на сайта, обясни Цветан Цветков.

Той каза още, че Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество влезе в сила на 23 януари.

В момента тече техническо прехвърляне на регистъра от Сметната палата към новата комисия. Той все още е на нашия сайт, но ще бъде прехвърлен на сайта на КОНПИ. Така лицата, които заемат висши държавни длъжности ще могат да подадат декларация пред комисията.

Това прехвърляне ще трябва да стане към 9 февруари.

Дирекция "Публичен регистър" към Сметната палата се влива в КОНПИ компактно. Служителите, които приемаха и регистрираха декларациите и ги проверяваха за съответствие, същите се вливат в КОНПИ, обясни още шефът на Сметната палата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мнение
  Отговор
  1 08:47  07.02.18
  149 партии! Възможно ли е това?! Има ли друга такава държава? Задавам въпроса без да влагам ирония? Какви каузи защитават тези партии, в името на какво са се обединили? Такива въпроси възникват в и без това доста обърканото ми съзнание. ПРЕТОВАРЕНИ СМЕ СЪС СКАНДАЛИ, МНЕНИЯ - КОГА НЕЛЕПИ, КОГА ЛОГИЧНИ, какъв е смисълът на това напрежение в държавата и до какво ще ни доведе? До пълна аномалия, тя ни обсебва непрестанно, но май отдавна усещанията ни са притъпени. Децата, поколението, което расте - това е голямата ми тревога.
 • Безпартиен
  Отговор
  2 08:55  07.02.18
  Ами напишете ги тези партии! Защо само неопределени фрази? Подхвърляте ни трохи, за да се лаеме ние, редовите граждани, а не смеете да си свършите работата до край. На мен от данъчното всеки месец ми пращат съобщения за дължиме дребни суми, буквално левчета, а за десетки и стотиците хиляди, дължими от "партиите" и "партийците" само плачете, че не плащат.
 • един там
  Отговор
  3 08:58  07.02.18
  Дали са 200 или 2 партии е все тази. Бройката не е определяща, а начинът на вземане на решения и начинът по който се избират политиците, както и общественият контрол върху тяхната дейност. Капитализмът се оказва, че е не по-хубав и добър строй от комунизма. И единият и другият строй имат положителни и отрицателни черти, но последните години капитализма започна много да се изражда. Изчезва средната класа, която е гръбнакът на обществото и се отваря още по-голяма пропаст между бедни и богати. Избирателите на политиците, т.е. ние бедната маса все по-малко имаме възможност на контрол върху политиката. Едно време протести и стачки имаше. Вече и това изчезна...

Напиши коментар:


Публикувай