1 763 2

Къде има риск от земетресения у нас? (ВИДЕО)

Картите ще помагат и на спасителните екипи

Светослава Ингилизова

Държавата и експерти подготвят карта на сеизмичния риск в нашата страна. В кои райони опасността от земетресение е най-голяма? Ще издържат ли сградите при по-силен трус? Кой тип строителство крие най-големи рискове при бедствие?

Един от най-мощните трусове у нас през последните години беше този в Перник през 2012-а. Той нанесе сериозни щети.

За да се предотвратят подобни разрушения в бъдеще, геолозите от Института по геофизика, геодезия и география при БАН изготвят карта на риска, съобщи Нова тв.

Тя ще покаже в кои райони има най-голяма опасност при земетресение, в коя община какъв риск има за сградите, пътищата, жп релсите и какви мерки могат да се предприемат.

Картите ще помагат и на спасителните екипи, за да може броят на евентуални жертви при бедствие да се намали до минимум.

От картите, показващи как изглеждат сградите от гледна точка на сеизмологичните опасности, строителите ще преценяват например до колко етажа и в каква форма да се изгражда дадена постройка. Ще стане ясно и в кои райони може да се строи и в кои не.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • читател
  Отговор
  1 11:44  08.02.18
  Ей, става въпрос за актуализация /данни се събират непрекъснато и непрекъснато се анализират и обобщават/, а не първично излагане на данните. Това е важно уточнение, защото и сега съществуват такива карти, има и разписани нормативи в строителството. Не сме аборигени, а от статията това не се разбира. Без да си изгледал репортажа няма как да имаш самочувствие, че живееш в цивилизована страна. Има хора които, прочитайки статията ще останат с впечатление, че тепърва в строителството ще се открива "топлата вода"!
 • Сенко
  Отговор
  2 14:14  08.02.18
  На Дондуков

Напиши коментар:


Публикувай