1 200 4

Болниците искат промяна в Закона за движение по пътищата

Мартин Христов

За промяна в Закона за движение по пътищата заради линейките настояват болниците. Специалните превозни средства получават глоби за превишена скорост, дори когато са с тежко ранен пациент. Причината е, че линейките на лечебните заведения нямат предимство на пътя, а това застрашава живота на пациентите.

Макар линейките на болниците да транспортират пациенти, камерите на пътна полиция няма да си "затворят очите" за тях. Дори напротив, ако са с включена звукова и светлинна сигнализация и превишават скоростта, ще последват глоби. Причината е, че когато линейката не е на спешна помощ, а на болница, тя не попада в графата специален режим на движение, пише frognews.bg.

Въпреки, че линейките на болницата са регистрирани като специални автомобили, те нямат привилегии. Затова и често в лечебните заведения пристигат глоби от КАТ.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването неведнъж са получавали сигнали за подобни случаи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • КАТ
  Отговор
  1 22:42  13.02.18
  пълен абсурд, линейките нямат предимство,а колите превозващи политическите трупове имат!
 • onq s konq
  Отговор
  2 23:39  13.02.18
  Както при соца всички бяха равни,но някои бяха ПО-РАВНИ,така е и при линейките.
 • Ubbatural
  Отговор
  3 23:44  13.02.18
  Значи една такава ситуация трябва да бъде решена бързо и без излишни дискусии! Кому е нужно едно толкова разумно нещо да се пренебрегва и впоследствие да става дискусия от дневния ред?! Това е признак на неработеща администрация, непрофесионализъм, незаинтересованост ... направо дебилщина ... Ужас
 • Шаран БГ
  Отговор
  4 20:35  15.02.18
  Какво е това "привилегия" и може ли тя да се отнася за линейка ? Какво значение има чия е - на болница, на бърза помощ или частна ? Линейката няма никакви привилегии - ТЯ ИМА ПРАВО, както противопожарната машина, както полицейската кола !! Съгласен съм, ако КАТ или друг орган на МВР установи и докаже, че линейката се движи с включени специални сигнали не по предназначение- тогава нека има санкции - жестоки !! Най-често болничните линейки със включени специални светлини и сирени превозват някой , който бере душа от една болница в друга ! Защо е необходимо да бъде санкциониран водача за"превишена скорост"?В населеното място той не може да си позволи особено превишение на скоростта. После водачите на линейки не са случайни шофьори с купени книжки !!!По принцип това са отговорни хора с добри умения на волана !! Знаем много добре кой и защо ползва привилегии на пътя.......

Напиши коментар:


Публикувай