636 11

Отлагат електронното гласуване

От комисията се притесняват от хакерски атаки

Светослава Ингилизова

Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Централната избирателна комисия. Препоръката към депутатите идва след проведени шест симулации на такъв вот, съобщи БНР. По план електронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 година.

Според ЦИК дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите - минимизират се рисковете от недействителност на гласа, но в същото време се изискват специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.

Според становището, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиените бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него.

Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено.

ЦИК се притеснява от хакерски атаки върху бази данни и от регистрираните напоследък атаки върху криптографски алгоритми на сим-картите. Не се изключват пробиви в сигурността и като следствие се посочва, че може да се стигне до касиране на избори.

Освен това у нас няма надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА (гост)
  Отговор
  1 18:20  13.02.18
  Най-съществената причина е некадърността на изборните комисии да се оправят с тая пуста електроника...
 • Гост (гост)
  Отговор
  2 18:22  13.02.18
  Безсрамници!
 • Не може лесно да се подправя (гост)
  Отговор
  3 18:24  13.02.18
  Най-вече ЦИК не може да манипулира резултатите.
 • окото (гост)
  Отговор
  4 18:26  13.02.18
  Ами аз пък отлагам гласуването си. Дай боже всички да се замислят по този въпрос.
 • ай ти аййййй (гост)
  Отговор
  5 18:42  13.02.18
  какво електронно гласуване ми те някои ще знаят резултата още от предния ден.А има и друго някои беше казал и писал-Ако всичко зависеше от избори то те отдавна щяха да са забранени !
 • Варна (гост)
  Отговор
  6 19:22  13.02.18
  Както се очакваше, не искат промяната защото вариантите за манипулация и ясен процес ще намалеят драстично!
  - Продължавам да твърдя, че изборите се манипулират от много отдавна съвсем целенасочено. - Така падат и референдумите, които властта някак много не обича...

  Нашата бюлетина трябва да е дървена или метална!
  - А после до урната на жълтите павета!
 • Брат ми (гост)
  Отговор
  7 20:19  13.02.18
  А и големият въпрос...как ще гласуват тъмнозелените ако всичко е електронно??? Мнооо сложно става за братчедите и за техните господари от парламента.
 • Бюлетин Урнев (гост)
  Отговор
  8 22:31  13.02.18
  Следващото решение ще е, няма избори, така ще си караме с тез дупедавци начело с Танцуващия със сабя. Така и така разпределиха бюджета, артъка и зсплатите, що ви са избори бе заспали абдали. Яжте асфалта.
 • Дикембе Мутомбо (гост)
  Отговор
  9 11:09  14.02.18
  На предпоследните избори бая голяма атака се очертаваше от костинбродски хакери!

  Щом (почти) всички партии са толкова единодушни в страха си от електронното гласуване, смятайте на коя част от електората разчитат пак...
 • хаха (гост)
  Отговор
  10 11:27  14.02.18
  А от Герберски?
 • джими (гост)
  Отговор
  11 15:05  14.02.18
  много съм ЗА електронното гласуване, ама то е за общество със самосъзнание...100% ще му намерим цаката и на него и ще го опорочим

Напиши коментар:


Публикувай