1 802 6

Договорът за добросъседство с Македония в сила от днес

беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите Зоран Заев и Бойко Борисов

Договорът за добросъседство с Македония в сила от днес
Константин Карагьозов

Mинистър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха на официална церемония в Министерския съвет и в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде „Фокус“.

От информационната агенция припомнят, че на 15 януари, на своята 30-а сесия, македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония с 61 гласа „за“ и един „въздържал се“. Три дни по-късно това направиха и българските депутати. Те приеха документа единодушно, със 186 гласа „за“.

Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка. С него се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави.

Предвижда се двете държави да провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища, да си съдействат за поддържане на контакти между местните власти и гражданите. Предвижда се осигуряване на подкрепа за разширяване на туристическия обмен и на транспортните връзки. Важен момент в договора е създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Мониторинг на изпълнението на разпоредбите на договора ще прави Съвместна междуправителствена комисия. Договорът въвежда и гаранция за ненамеса във вътрешните работи на България и задължение за предприемане на мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда и омраза.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пиянич
  Отговор
  1 19:23  14.02.18
  Ще полетя от нисък старт към Скопие тогава...Благодарим ти Боко.
 • Рамбо Силек
  Отговор
  2 19:30  14.02.18
  На таЯ очилата с диоптър ли са или ги носи да изглежда умна?

  Коментиран от #3

 • ББ5
  Отговор
  3 20:09  14.02.18

  До коментар #2 от "Рамбо Силек":

  Тя се занимава с нещо сериозно - чисти ви л..ната и повърнята, щото ракийката ви позволява само да вършите физиологическите нужди, без сексуалните

  Коментиран от #4

 • Рамбо Силек
  Отговор
  4 20:48  14.02.18

  До коментар #3 от "ББ5":

  А на тебе кой ти чисти подлогата бе калъф?
 • Пожеланието
  Отговор
  5 00:37  15.02.18
  Дано поне в този ден на любовта политиците от двете страни на границата осъзнаят какъв е копнежът на народа от двете страни на границата и заветът към него на Исус Христос и на нашите деди !

  Коментиран от #6

 • Румяна Костова
  Отговор
  6 07:43  15.02.18

  До коментар #5 от "Пожеланието":

  Да видим дали и как македонските власти ще променят историческите книги и учебници.В крайна сметка, чий е бил Самуил,наш или техен?Нищо от това приятелство нямаше да има, ако Америка не бързаше да приеме Македония в НАТО и ЕС.Борисов.и Захариева си отработват взетите пари,но аз се въздържаме да им ръкопляскам.Не ми харесва тази американска загриженост да ни упътва с кого по балкански да си пием ракията и другаруваме.

Напиши коментар:


Публикувай