1 374 10

Десетки българи тръгнали на гурбет се оказват на улицата и без пари

Мартин Христов

Обещават ти работа в чужбина, а получаваш нощувка на улицата. Има редица случаи, които българи искали да се трудят зад граница, но остават без пари дори за билет за връщане в родината, разказва Нова ТВ.

Според оферта за работа в завод за производство на автомобили в Прага се търсят складови и строителни работници със заплата от около 1300 евро и трудов договор. Работодателите искат по 125 лева за път и 150 евро за документи.

Обявата е публикувана в десетки сайтове в интернет. Николай и Борислав от София решават да кандидатстват за работа за електрокаристи. В България не взимали добри пари.

Решили, че са намерили мечтаната работа, двамата решават да заминат за Прага. Жената, представяща се за координатор в завода - Зорница Стоянова, организира пътуването им. Плащат по 125 лева и заминават.

На автогарата в Прага ги посреща българин, за да ги закара до общежитието, в което координаторката е обещала да живеят.

„Натоварихме куфарите и тръгнахме. Когато стигнахме, той извади някакви листове, на които пишеше за настаняването, на български, без печат, без нищо. Каза да си напишем трите имена и да се разпишем. След това ни поиска по 150 евро. Каза да изчакаме няколко часа, докато дойде домакинката да ни настани”, разказват потърпевшите.

Докато чакат въпросната жена, българите разбират, че са станали жертва на измама. И че не им е осигурена работа. Казва им го наш сънародник, координатор на друга бригада. Седмица по-рано Зорница Стоянова излъгала други 10-има души.

Тя спира да вдига телефона си. Мъжът, който ги закарал до общежитието в Прага - също. А освен без работа, мъжете останали и без подслон. Единият нямал пари дори за обратен билет до България.

На следващия ден близките на Николай му купуват билет. И така мъжът успява да се прибере. Измамените като него и приятелят му се оказват десетки.

Николай и Борислав ще подадат жалби в полицията и в Инспекцията по труда. А от Агенцията по заетостта напомнят,че работа в чужбина се търси само през лицензирани фирми.

Ако българин остане на улицата заради фалшива обява за работа в чужбина, може да се обърне за помощ към посолството ни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 11:44  16.02.18
  Ако нашите работодатели им дават по 1000евро заплата, няма да са Гурбетчии.

  Коментиран от #2, #4

 • Гоуст
  Отговор
  2 11:49  16.02.18

  До коментар #1 от "Русенец":

  Работодалите дават ама на тоя, който е учил и се труди. Не става само да взимаш

  Коментиран от #10

 • киро
  Отговор
  3 11:50  16.02.18
  Нашите работодатели си мечтаят още за Жан Виденовата киза , когато заплатата беше 6$ !!!
 • Шофьор
  Отговор
  4 12:03  16.02.18

  До коментар #1 от "Русенец":

  Работя в траспортна фирма и взимам 1800 евро заплата в България,а вие ходете по Англия и Гърция да берете ягоди и ядове.На Ганьо хитринките селски да му имам,нали ще е в чужбина.Там размитат за вас и ви чакат с мед и сол.Цял живот сте си мечтали за гурбет еми,честит да ви е.

  Коментиран от #5, #6, #7, #9


 • Лост
  Отговор
  5 13:03  16.02.18

  До коментар #4 от "Шофьор":

  То пък твойта една работа- ядеш и спиш в камиона и пикаш по поляните, баня един път в месеца.

  Коментиран от #8

 • Идея
  Отговор
  6 13:48  16.02.18

  До коментар #4 от "Шофьор":

  Най-хубавото нещо, което може да направи някой работещ в чужбина е да изкара специализиран курс и сертификат по дадена специалност. Две и половина години учих, главно събота и неделя, сега работя за мен си, е няма твърда заплата, но януари направих 12к$ а за този месец съм напред с около 4к$. Извън БГ съм вече 10 години и прекалено късно инвестирах в себе си
 • tost
  Отговор
  7 13:50  16.02.18

  До коментар #4 от "Шофьор":

  Дане би да прекарваш имигранти или дрога за тея пари,щото имам познат шофьор на тир и в България къде му плащаха,къде не се принуди да излезе в чужбина за 1 500€ заплата.
 • гост
  Отговор
  8 14:21  16.02.18

  До коментар #5 от "Лост":

  То пък тия дето берат ягоди все едно не пикаят по поляните и не спят в мухлясали дупки без баня или не газят кал в студа , вместо на климатик и парно в кабината и то за половината от тия пари !!! И се прибират един път в годината вместо всеки месец , че и по-често !!! Намерил с какво да се хвалиш , шофьорите са пет пъти по-добре от две трети от другите "работници" , явно толкова си и виждал какво и как се работи в "чужбина" !!
 • Ти чуваш ли се
  Отговор
  9 15:08  16.02.18

  До коментар #4 от "Шофьор":

  И аз съм шофьор в Испания. Смея да твърдя, че заплата под 2000е няма, а много вземат 2300-2400чисто. До като ние българите се гъзим за 1500 хората работят за пари. А относно ягодите и спането....в камиона е 100 пъти по-уютно от караваните. Нали минавам покрай тях....те са по зле от катунския лагер на Кале!
 • Аааа
  Отговор
  10 18:58  16.02.18

  До коментар #2 от "Гоуст":

  Работодателите в БГ дават само на техните хора - няма никакво значение кой какво образование има , или колко е кадърен !

Напиши коментар:


Публикувай