1 433 12

Радев в Скопие: Пример сме за Балканите (ВИДЕО)

Договорът за приятелство и добросъседство помете целият скептицизъм, недоверието и страха в отношенията между двете държави, подчерта българският държавен глава

Мария Атанасова

Като съседи ние сме естествено насочени към взаимно сътрудничество. Ние сме съседи и ще останем съседи. Това посещение на президента Радев е потвърждение за нашата близост и потвърждаване на взаимната ангажираност за подобряване на двустранните отношения. Това заяви македонският президент Георге Иванов.

Искаме нашите отношения да са пример за отношенията между страните от Балканите. Дадохме инициатива за договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Надявам се, че тази моя инициатива ще се подкрепи - за силно сътрудничество между нашите две страни на ниво стратегическо партньорство. Ние имаме такива договори за партньорство със САЩ, Турция, добави Иванов.Вашата инициатива, г-н президент, за договор за стратегическо партньорство е много важна. Ще обсъдя с правителството, защото това означава много по-голяма сигурност за региона, заяви президентът Румен Радев в своето изказване.

„Моето посещение в Република Македония има дълбок символизъм. Защото това не е просто първото официално посещение на президент след толкова много години. Това е първото посещение след подписването на договора за приятество и добросъседство. Това е и първото ми посещение, след като България пое председателството. Председателство, което дава шанс на всички държави от региона за европейска перспектива“, заяви Радев.

Държавният глава напомни, че през 2017 г. е била година на много активен диалог между двете държави, който няма аналог в нашата история.

„Най-добрият лакмус за отношенията между държавите това са бизнесът и хората. С президента Иванов говорихме, че само няколко месеца след подписването на договора има ръст на стокообмена и на туристите. Този договор помете целият скептицизъм, недоверието и страхът в отношенията между двете държави. С Иванов се обединихме, че този договор не трябва да остане само на хартия и като единичен акт. Той трябва да бъде началото на необратим процес. На първо място трябва да създадем предпоставки за много по-добра свързаност – транспортна , енергийна и дигитална. Много по-голям обмен в областта на икономиката и търговията. И после в областта на културата, образованието“, заяви Радев.

Колкото до европейската перспектива на Македония, България винаги е била от най-добрите адвокати за вашите перспективи. Р Македония винаги може да разчита на България за експертна и всякаква друга помощ, увери българският президент.

Много важно е на високо политическо ниво да имаме регулярни и близки контакти. Ние с вас ще дадем пример – на вашия личен празник 6 май, който у нас се празнува като Ден на храбростта, вие да бъдете мой гост и в същия ден да посетим и военните гробища в Ново село, каза Радев.

По отношение на коридор номер 8 президентът на Македония Георге Иванов заяви, че я има подкрепата от ЕС за коридор 8 да се реализира, „но и да се отпушат тези тесни гърла на КПП-тата между двете страни, за да има по-бърз поток на хора и стоки”.

Президентът Радев пък каза, че по съставяне на съвместните експертни комисии се работи интензивно от двете страни.

„Важно е тези комисии, специално комисията за историческите и образователните въпроси да прецени имаме ли спорни моменти и по какъв начин да бъдат решени. Ние имаме общо минало и от начина на третиране на това минало, зависи и самата европейска перспектива на Македония. Имаме уникалния шанс и започнахме да показваме, че има две държави в нашия проблемен регион, които могат сами да решава проблемите, имат общо минало, но могат и ще имат общо бъдеще. Най-важното в тяхната работа е, когато работят по нашето минало да не забравят, че основният фокус това е нашето общо бъдеще, каза още Радев.

За коридор номер 8 българският президент подчерта, че и двете правителства полагат сериозни усилия.

Този коридор трябва да е наш основен приоритет, защото без него ние не можем да реализираме нашите политически цели, които сме си поставили. Важно е да искаме и по-голяма подкрепа от ЕС, отбеляза още Радев.

По темата за спора за името на Македония, Румен Радев заяви, че решаването на името на Македония ще стане в открити, честни, интензивни преговори между две суверенни държави – Македония и Гърция. Но тези преговори като резултат засягат и нас – българската страна. Ние сме казали ясно своята позиция – за нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски подредби, които да не съдържат част от територията на България. Вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни, добави още Радев.

Гледаме изключително сериозно на нашите отношения с Република Македония. Разговорите ни с президента Иванов са наистина много важни. Отношенията ни изискват всеобхватен подход. Тази визита не е просто само на високо политическо ниво. В моята делегация са представители на българското правителство, на българския парламент, на българските работодателски организации и бизнес, които очаквам днес да сключат две споразумения. Също така са и двама авторитетни митрополити от БПЦ, каза още Румен Радев.

Република Македония


Още по темата

 • Смениха името на летището в Скопие

  Смениха името на летището в Скопие

  Македонските власти започнаха демонтирането на надписа с името „Алескандър Велики“ от международното летище в Скопие, съобщи Канал ...
  25.02.2018
  2 100
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 17:33  16.02.18
  Добре че бяха Борисов и Заев да се размърдат нещата. Тоя къде си приписва заслуги. 90% от времето е на екскурзия в чужбина с десито или го возят на задната седлка на самолета.
 • Жоко
  Отговор
  2 17:50  16.02.18
  Този наглия заслуги ли си преписва....
 • габърче
  Отговор
  3 18:03  16.02.18
  Сега му се е паднало да ходи по света,ама само пари да харчи. Какво ли зависи от него....?
 • Дааа
  Отговор
  4 18:26  16.02.18
  Македония е по-хубава държава от България, защото Борисов не може да краде от там !

 • Нарком
  Отговор
  5 18:36  16.02.18
  Къде е дългата ? Или Македония не е интересна туристическа дестинация ?

  Коментиран от #6

 • е па
  Отговор
  6 18:38  16.02.18

  До коментар #5 от "Нарком":

  там беше
 • Сенко
  Отговор
  7 18:52  16.02.18
  Защо ми се струва че тоя пътува повече от необходимото. През ден е в някоя държава без да допринася нещо особено за България.
 • Вживя се в ролята
  Отговор
  8 19:07  16.02.18
  Мунчо със самолетите :)
 • гост
  Отговор
  9 19:14  16.02.18
  Еей, това гербавите нямате почивка бе. Под всяка новина за Радев само плювате. Смръдльовци нагли, ще дойде и вашият ред. На следващите избори народа ще ви изпрати в небитието с един шут в задника.
 • ПРИМЕР НА КАКВО - на пухльовци.
  Отговор
  10 19:20  16.02.18
  ДА НЯМАШ СИЛА, ДОБЛЕСТ , СМЕЛОСТ, КУРАЖ И НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО И ЗАЯВИШ, ЧЕ НАЦИЯ МАКЕДОНСКА ТАМ НЯМА А ИМА БЪЛГАРИ В БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ КОЯТО СЛЕДВА ДА РЕСТУТИРА, КАКТО СИМЕОН ЦАРЧЕТО СИ ВЗЕ ВРАНЯ И ДР. КАКЪВ БОЙКО, КАКВИ ДОСТИЖЕНИЯ - ПРЕДАТЕЛИ И ЖАЛКИ ЦЪРВУЛИ. НАЙ-ПОЗОРНИ УПРАВНИЦИ В ИСТОРИЯТА НИ ОТ 681 ва ГОДИНА.

  Коментиран от #11

 • ПРИМЕР НА КАКВО - на пухльовци.
  Отговор
  11 19:25  16.02.18

  До коментар #10 от "ПРИМЕР НА КАКВО - на пухльовци.":

  ГЕОГРАФСКИЯТ РАЙОН - СЛЕДВА ДА СЕ РЕСТИТУИРА ! ТОВА Е НАШ РАЙОН И ДНЕС СЛЕДВА ДА СЕ ВЪРНЕ ТАМ ОТ КЪДЕТО Е ОТНЕТ. КОМУНИСТИТЕ НЯКОГА ГО ДАЛИ А ДНЕС ПУХЛЬОВЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ГО ПОИСКАТ. И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА СЕ СЛИВИ ОТ СОРТ ДИВАЧКИ.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  12 15:58  19.02.18
  ДОБРЕ ЧЕ Е БОРИСОВ ИНАЧЕ РАДЕВ КОЙ ГО ПОЗНАВА.

Напиши коментар:


Публикувай