1 502 4

380 нови еднопосочни улици в София до 2020 година

Мярката цели да подобри въздуха в столицата

Стефанаки Йоанис

380 софийски улици ще бъдат обособени за еднопосочно движение до 2020 г. Това стана ясно от отчета на „Програма за управление за качеството на въздуха за периода 2015-2020 г.“, който бе представен от зам.-кмета по екология Йоана Христова в комисията по околна среда към Столичния общински съвет. През изминалата година еднопосочно движение е въведено по 45 улици, съобщава в. „Монитор“.

На 199 кръстовища пък е поставено видеонаблюдение за управление на трафика и са изградени 8 км. велоалеи. До края на 2017 г. са ремонтирани около 1136 дка пътни и тротоарни настилки. Направление „Архитектура и градоустройство“ и дирекция „Транспорт“ към Столичната община пък трябва да разработят схема за разполагане на електрически зарядни колонки.

Йоана Христова съобщи, че вече са монтирани две зарядни станции - на паркинга на ул.„Шандьор Петьофи“ и бул.„Витоша“, които позволяват едновременното зареждане на две електрически превозни средства. От отчета става ясно, че общината е сключила договор за проучване на броя на домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво. Също така е изпратено и писмо до екоминистъра Нено Димов с предложение за въвеждане на стандарти за горивата. По думите му такива стандарти е възможно да влязат в сила през следващия отоплителен сезон.

Сред отчетените мерки са увеличената кратност за миене на булеварди и улици, и газанализаторите, които от „Московска“ 33 дариха на Пътна полиция. Проверките на автосервизите и пунктовете за вторични суровини също са мярка срещу замърсяването на въздуха, която ще бъде следвана и през тази година.

Както „Монитор“ вече писа през настоящата година София ще се сдобие и с нова гора между квартал Суходол и район „Люлин“. На площ 225 декара, ще бъдат засадени 125 хиляди дървета в рамките на три залесителни сезона. „Първият сезон е успешно приключен с 12 000 засадени дървета от вида липа, акация и цер“, обясни Христова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ccccc
  Отговор
  1 07:31  20.02.18
  То нема толко улици бе само в една посока ли ше се въртим

  Коментиран от #3

 • бббббб
  Отговор
  2 09:37  20.02.18
  Публикувано във факти.бг: Мярката цели да подобри въздуха в столицата. И как ще подобри въздуха,като въртиш с колата два пъти повече от улица до улица ?!?!?
 • smeh
  Отговор
  3 10:51  20.02.18

  До коментар #1 от "Ccccc":

  От въртене така се увъртехме, че ни се диша, ни се кара. Положението е толкова зле, че все по често започнах колата да я оставям пред блока и да си ходя пеш, ако не е много далече. Возих се даже и на градския транспорт, дупчих 2 билетчета за 4км. Демек 0.80лв/км. Направо като таксиметрова услуга е. А навремето ги мислеха, как според това колко спирки и разстояние пътуваш, толкова ще плащаш...ехеее мечти. Късно е вече да се направи каквото и да е. София си удвои населението, а има 3-4 нови квартала, резултата го виждаме всички.
 • smeh
  Отговор
  4 11:43  20.02.18
  че се качимме на витошо и така че се изрежемме от тама, че че ви оправимме въздухо и частиците за два деня напреде. че тиебем макятя и стоуица

Напиши коментар:


Публикувай