809 5

Протест във Видин с искане за магистрала

В с. Бързия искат тунел под Петрохан

Венцислав Михайлов

С пешеходно шествие беше спряно движението по международния път Е 79.

Организаторите от Гражданско обединение „Единни за промяна" не приемат уверенията на Пътната агенция, че през настоящата година ще стартират тръжните процедури за строителство на повече от 80 километра от пътя, както и че предстои предпроектно проучване за тунела.

Реалното строителство се очаква да започне в началото на 2019 година.

Настояват за решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите. Протест ще има и на 3 март.

От Националния инициативен комитет са внесли подписка с искане до 30 юни да започне изграждането на двете съоръжения – магистрала и тунел под Петрохан.

Въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия, протестиращите успяха да пробият образувания кордон от полицейски автомобили, излязоха на пътното платно и затвориха за движение пътя.

"Искаме правителството да изпълни задължението си към Северозапада, да вземе решение и определи процедурата за изграждане на целия път, с конкретни реални срокове, етапи и откъде ще бъде осигурено финансиране", каза Росица Кирова, ръководител на гражданско обединение "Единни за промяна" и един от организаторите на протеста.

На изхода на Видин са се образували колони от чакащи автомобили. Очаква се днешният протест и затварянето на международен път Е 79 да приключи около 15.00 часа.

За следващата седмица организаторите на протеста са обявили тридневни блокади на международния път. Те са категорични, че протестите ще станат безсрочни и ако трябва може да издигнат дори палатков лагер на Е-79.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сенко
  Отговор
  1 14:12  24.02.18
  Колко прост народ. Аз съм от южна България покрай нашия град минавад кажи речи 2 магистрали. Е И?Протестирайте примерно за това как по двама трима души обработват всички земи на селото,а другите духат супата..
 • Пешо
  Отговор
  2 14:17  24.02.18
  Министерския съвет празнуват с леля Гинка за ЧЕЗ !
 • 1971
  Отговор
  3 14:18  24.02.18
  Прост народ слаба държава.
 • 555
  Отговор
  4 14:45  24.02.18
  Протеста за магистрала е организиран от внедрени клакьори на Герб ..не се подвеждайте ...имате много по належащи нужди ...с този протест правителството отмести протестите ви за присъединяване към Румъния...което беше голям дерт и голям срам за правителството на Гроб
 • ghxhxvxhhdjdjfhhh
  Отговор
  5 17:17  24.02.18
  ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА НА ТИКВАТА И ЧЕРЕПА ....НОВИ ДРЕХИ , НОВИ ЗНАМЕНА. ...ВСИЧКО Е ГОТОВО ЗА СНИМКИТЕ

Напиши коментар:


Публикувай