1 285 7

Зелената империя – тъмната страна на WWF

Тогава се намесват „зелените“

Мария Атанасова

Световна зелена империя с многомилиардни приходи – така немският журналист Вилфрид Хуисман описва Световният фонд за дивата природа (WWF). Тази империя е разпростряла структурите си в над 100 държави, включително и в нашата. Оттам идва и солидният гръб на организациите от коалицията „За да остане природа в България“. В това „екологично“ обединение WWF e водеща организация. Така „зелените“ у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес.

Това коментира в. "Труд".

В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди. Точно Вилфрид Хуисман е човекът, който през 2012 година в свое голямо разследване уличава WWF в сътрудничество с най-големите компании, замърсители на околната среда. Именно от тази колаборация Фондът изкарва космически суми (виж карето).

Днес „За да остане природа в България“ е проводник на бизнеса на този международен концерн. Финансирането му включва усвояване на средства по европрогарми - WWF и структурите на „За да остане природа в България“ получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. Например в програмния период за България 2007-2013, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на „зелените“ и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини. Той се осъществява чрез създадена мрежа от НПО на базата на роднинско-лобистки интереси.

Примерите

Един от примерите е бавещото се вече 14-та година строителство на лот 3.2 от автомагистрала „Струма“. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова за Лятната олимпиада в Гърция през 2004 г.

Тогава се намесват „зелените“, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията „Капитал“ и „Дневник“ на Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на „природозащитниците“.

Казусът „Струма“ е показателен и за лобизма на „зелените“. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 година държавата се поддава на „зеления“ натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а „еколозите“ продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медйните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF.

Жертви на „зелени“ атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7 блок АЕЦ „Козлодуй“, газопроводът „Южен поток“, изграждането на АЕЦ „Белене“. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

Същевременно още от 2003-2004 г, „зелените“ започват да лобират за промяна в Закона за енергетиката, даващи привилегии за изграждането и присъединяването към електропреносната мрежа на фотоволтаични централи – бизнес, с който се занимава Иво Прокпиев. Измененията стават факт и довеждат до непосилно увеличение на цената на тока за бита и бизнеса. В резултат през 2013 година започват масови протести и първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка.

От WWF и „За да остане природа в България“ стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди двете допитвания са тенденциозни и манипулативни и обясняват как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и местните хора се хващат на тази измама.

Мишена на „зелените“ е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезели след уличен натиск, организиран от „еколозите“. Заради рестрикциите в този нормативен акт, прокарани от „За да остане природа в България“, днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

В същото време решението на правителството от 28 декември, което допуска изграждането на втори лифт в ски зона „Банско“ е атакувано вече втори месец с протести, като всеки четвъртък в София се затварят ключови кръстовища в час пик. От WWF разпространяват лъжите на „зелените“ на официалния си сайт. На него има и специална секция за дарения уж в защита на Пирин, като всеки може да даде между 5 и 15 лева. Къде отиват тези пари – не е ясно.

Политически интереси

Политическите интереси на WWF и „зелените“ личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така както те я виждат. Правят и шествия в „защита на природата“. В тази колаборация участват дясната ДСБ и левите „Да, България“ и ПП „Зелените“.

Всички кампании се подкрепят от медийния кръг около Иво Прокпиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, които са част от схемата. Техният интерес е икономико-политически, защото монополните им позиции в областта на газа, енергетиката и фотоволтаиците може да се осъществи само чрез политически проекти.

Именно кръгът „Капитал“ стои зад проекта „Да, България“. Начело на формацията е бившият правосъден министър Христо Иванов. На последните парламентарни избори „Да, България“ се явява в коалиция с партия „Зелените“ и ДЕОС. Въпреки огромния финансов и медиен ресурс, който ползва, резултатите от вота доказват, че българското общество няма доверие на тези формации и не ги възприема – те не минават и 3%. А в листите на тази коалиция са всички водачи на „зелените“ – Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов и т.н.

Същите тези хора днес твърдят, че нямат нищо общо с политиката и се представят за обикновени граждани, уж загрижени за правовия ред и природата. Като такива те непрекъснато получават поле за изява в БНР, БиТиВи. Нова телевизия. Никой там не им задава нито един неудобен въпрос за тяхната дейност, произход на парите и политическите им амбиции.

Само още един факт говори достатъчно - през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк „Витоша“, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава „за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в България“, тоест за организирането на протести. Оказва се, че той е работил не за държавната политика като директор на ПП „Витоша“, а в полза на зелените неправителствени организации, заради които цели сектори от българската икономика са блокирани и държавата търпи загуби за милиарди.

Фондът разобличен в немско журналистическо разследване

Едно от най-големите разследвания за дейността на WWF е направено преди няколко години от немският журналист Вилфрид Хуисман. Той е сред най-уважаваните и успешни автори на документално кино в Германия. Носител е на три престижни награди „Грим“, както и на множество международни отличия. Фактите, изнесени от Вилфрид Хуисман разобличават Световния фонд за дивата природа и показват какво седи зад пандата, която е неговата емблема – финансови интереси, лобизъм по целия свят, заграбване на земи, изсичане на гори.

Всичко е публикувано от книгата „PandaLeaks, тъмната страна на WWF“, издадена през 2012 година“. Немецът прави и филм, озаглавен „Мълчанието на пандите“.

В разследването по безспорен начин е доказано, че в името на „защитата на околната среда“ WWF участва в прогонването от родните им места на коренни жители по цял свят. WWF – прославената световна марка, защитаваща природата, е инструмент за „изпиране” на екологичните престъпления на корпорации, които в момента унищожават последните оцелели дъждовни гори и естествени местообитания на Земята и взема пари от тях.

Прославената „екоорганизация“ следва бизнес модел, който всъщност нанася на природата повече щети, отколкото се грижи за нея. WWF и до днес не отрича фактите, събрани и показани от уважавания журналист и кинодокументалист.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Робот
  Отговор
  1 11:30  26.02.18
  Кажи ми , кои са ти приятелите, да ти кажа , кой си! В случая Костов, Сорос, Дай БГ и джендърите от ЛГБТ.
 • Браво
  Отговор
  2 12:14  26.02.18
  Браво за статията. Много точно.
 • Али Баба
  Отговор
  3 13:36  26.02.18
  Аз смятах, че нашето е октопод, а то било просто малко октоподче...Големият е обхванал цял свят май!
 • аве фюрер
  Отговор
  4 13:56  26.02.18
  Много точна и обстоятелствена статия за престъпленията на псевдозеленикавата мафия у нас . Както върви един ден ще започнат да ги отстрелват по улиците тия отрепки престъпни . И това време наближава ...
 • Стоян
  Отговор
  5 14:25  26.02.18
  зелена империя? зелена заради цвета на парите, нали? щото на тия екологията им е последна грижа
 • Борис
  Отговор
  6 18:43  26.02.18
  Това е ужасно, да викаш срещу собствената си страна, а ти дават заповеди от чужбина, където са бандити тежка категория се оказва.
 • Бари
  Отговор
  7 22:23  26.02.18
  Май само джадаи могат да се справят със зелената империя на крадливите еколози.

Напиши коментар:


Публикувай