2 013 5

Румен Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство

Снимки: Пресцентър Президентство
Снимки: Пресцентър Президентство
Светослава Ингилизова

Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март. Националните чествания по повод 140-годишнината от Освобождението на България се провеждат под патронажа на българския държавен глава.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода. Върху руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.

„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, обърна се президентът към стотиците граждани дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.

Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. „Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.

Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост с име
  Отговор
  1 16:45  03.03.18
  Ей ушатият шапкар не можа поне днес да не намеси политиците. На един от най-светлите ни празници пак на политика го избива. Резил.
 • Един от хората
  Отговор
  2 17:30  03.03.18
  Няма ли един ,,Български" политик който да каже,че се освобождаваме на Трети март, от турско робство или и това вече немогат да промълвят нашите ,,управляващи"???
 • 3 17:53  03.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Един от хората
  Отговор
  4 18:14  03.03.18

  До коментар #3 от "Расулюлах":

  Защо живееш в България??Прав ти път за Анадола!!!Ще се докажеш на кюрдският фронт!!!
 • Чичо Сам
  Отговор
  5 20:19  03.03.18
  Вижте каква е разликата между руснаците и чичо ви Сам! https://m.vesti.bg/bulgaria/google-s-gaf-za-3-mart-6079929 Нещо като пълна подигравка..

Напиши коментар:


Публикувай