428 3

Отхвърлиха искането на БСП за референдум за Истанбулската конвенция

Дори и ДПС изостави левицата в пленарна зала

Венцислав Михайлов

С гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и „Воля” мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Дебатите продължиха близо два часа. През тях стана ясно, че междувременно Министерският съвет е изтеглил документа и че ратифицирането му вече не е на дневен ред.

Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет.

„Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие - така, както звучи, и така правителството го прие. Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа. Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска.

След като се произнесе Конституционният съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против", каза Борисов.

Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвиняеми“, поясни още премиерът.

„Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум - от това искат да избягат управляващите, репликира задочно премиера лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изказванията в пленарна зала. Тя коментира, че Българската православна църква и 70% от българите не приемат конвенцията.

Симпатизанти на БСП дори са провеждали различни инициативи и са организирали подписка в подкрепа на Истанбулската конвенция. Колеги от БСП, какво става? Защо се получава това разминаване от това, което говорихте досега и това, което правите от 15 декември насам? Каква е тази промяна?, попита шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Колеги от БСП, вие постигнахте определен обществен отзвук, но в момента пресолявате нещата и в един момент те ще се обърнат срещу вас, заяви Славчо Атанасов от „Обединени патриоти”. „Моето лично мнение е, че пренавиваме пружината”, посочи Атанасов. „Голяма част от българския народ категорично отхвърля тази конвенция и мисля, че самото самосъхранение на политическите сили няма да позволи оттук нататък този въпрос отново да бъде върнат в Народното събрание”, допълни той.

ДПС няма да подкрепи предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция, декларира ДПС Хамид Хамид. „Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици", обърна се той към БСП.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  1 12:44  07.03.18
  Боко се уплаши,а от джендари гербажии ,какво да очакваш
 • Гост с име
  Отговор
  2 12:48  07.03.18
  Ясно е, че народът е против. Правителството нея ратифицира. От къв зор трябва да хвърлим 30 мил за кефа на бсп? Те тия разсипници не правят сметка за пари. За тях държавата е бездънна каца и колко ти потрябват си взимаш. Цоциалисти.
 • боиго
  Отговор
  3 13:56  07.03.18
  те да си направят референдум дали да обесят или да застрелят курнелия...

Напиши коментар:


Публикувай