1 065 4

Ген. Кирил Радев: И сега цели села се охраняват от частни фирми

Не е възможно да има полицаи във всяко село

Светослава Ингилизова

Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява от частни охранителни фирми. И в момента има цели села и населени места, които се охраняват от частни охранителни фирми. Това каза пред бТВ бившият шеф на ЦСБОП ген. Кирил Радев, който е и собственик на такава фирма.

Той коментира това във връзка с промените в закона, които предвидиха частни охранителни фирми да могат да пазят селата и малките градчета и които промени бяха атакувани пред Конституционния съд и от президента Румен Радев и от главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите му от юридическа гледна точка има основание, защото се атакуват онези норми в закона, които са свързани с една дейност, която е изключително държавническа дейност, т.е. става дума за делегиране на функции от държавата към частни субекти, което вероятно от правна гледна точка е някакво нарушение.

И в момента има такъв прецедент – законът за частните съдебни изпълнители също делегира права на частни субекти, които изпълняват държавнически функции. Същото нещо се отнася и за нотариата, допълни Радев.

И в момента има делегирани права на фирми, има сключени договори между охранителни фирми и кметове на различни населени места и охранителни фирми осъществяват такава дейност. Действащият закон в момента не я забранява, поясни Радев.

„Трябва много добре да се изследва практиката в момента, а това е наложена практика поради факта, че има празноти, а те са свързани с невъзможност на МВР да изпълнява такава функция, а хората го искат по някакъв начин.

Не е възможно да има полицаи във всяко село. Това не може да се случи, защото в някои населени места са виждали полицаи само по телевизията. Никой досега не е поставил въпроса, не искам по никакъв начин да опонирам на главния прокурор, до нарушаване на държавност по някакъв начин или до частна армия на кметове и на представители на властта, които биха могли да се възползват което не значи, че няма изключения. Защото ако шефът на дадена охранителна фирма е много близък до кмета, в една обществена поръчка с пряко договаряне естествено, че ще спечели той по някакъв начин”.

Нещата според него опират до контрол.

„Ако МВР си вършеше работата, може би нямаше да се стигне дотук.

Проблемът е точно там, че със силите, с ресурса, с който разполагат в момента не могат да го свършат това. Големият парадокс е, че се наливат едни пари, имат огромен бюджет, но този бюджет отива за заплата, не отива за увеличаване на личния състав, за назначаване на нови хора.

Тази система е безкрайно обременена, тя страда от такива пороци, по всякакъв начин трябва да бъде реформирана. В тази система работят хора, които не заслужават да бъдат служители на МВР. Това са хора, които са задръстили системата отвсякъде и които непрекъснато искат да получат нещо без да дадат онова, което очакват хората от тях. Големият парадокс е, че тези хора живеят точно в тези места, за които говорим в момента.

Около 100 000 може да са частните охранители, това си е армия отвсякъде в момента, но охранителните фирми не се използват рационално от полицията по никакъв начин.

Много са редки случаите, когато МВР е искало съдействие от нас по някакъв случай. Това е допустимо по закон и е задължително, защото МВР трябва да осъществява контрол върху дейността на охранителните фирми. Това е по стария закон, който действа в момента и по закона, който ще влезе в сила", обясни ген. Радев.

Той допълни, че тези фирми подлежат на лицензионен режим.

"Лицензите ги раздава МВР. Говорим само за една от функциите на МВР. Частните охранителни фирми нямат право на разследване, но в същото време имат право да използват принудителни средства, да задържат, става дума за престъпления, които се извършват на територията на охраняем обект по някакъв начин, имат право да използват, палки, белезници, като са длъжни веднага да уведомят МВР и там нататък нещата отиват в техни ръце. Едва ли нещо ще се промени и по новия закон", каза още Радев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Колко струва
  Отговор
  1 19:52  13.03.18
  Колко струва охраната на едно село? Примерно село Гинци? И защо не може да има поличаи, а може да се плаща на частни охранители? Те получават по-малко пари, не карат коли и т.н. По-голяма глупост не бях чел. Ако проблемът е в корупцията, ще го разберем. Но какво пречи охранителните фирми да станат собствените на населените места? Кой ще следи дали се спазва закона? Полицията ли :)
 • Анонимен
  Отговор
  2 08:03  14.03.18
  Собственици на охранителни фирми да не се изказват че това е конфликт на интереси.
 • Шефьор
  Отговор
  3 10:14  14.03.18
  Този господин защитава собствения си бизнес. Как един охранител получаващ 800лв. на черно, на ръка, ще е мотивиран в повече от един полицай, който получава два пъти повече пари от него? Пълна глупост е това частните охранителни фирми да пазят обществения ред. За мен частните охранителни фирми нямат нито финансов ресурс /автомобили, техника, професионална квалификация и т.н./ за да им се делегират тези права от държавата. Сравнението с ЧСИ и Частните нотариуси не е издържано, тъй като те защитават частни интереси, а не обществената сигурност. Всяка вечер гледам "елитни" охранители да спят в колите си на задънената улица срещу Семинарията в София, дори съм се заслушвал в техни разговори. Че тия за нищо друго не стават, освен за охранители. Не е вярно, и не е необходимо държавата да се грижи за полицаи и военни напускащи системата на МО и МВР, за службата си те получават по-високи пенсии и едни пари накуп. Друг е въпроса, че МВР и МО станаха социални организации, дето 70% от персонала им, чеп за зеле не става от тях. Слушах сутринта по БНТ зам. министъра на МВР г-н. Ципов. На този господин изказа му е труден и според мен не е за МВР, камо ли да коментира нормативни актове. За да има държава, трябва да има силна армия, полиция, добро образование, а не някой, който не може нийде да си намери работа да ми осигурява обществена сигурност и конституционните ми права и задължения.

  Коментиран от #4

 • 4 10:35  14.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай