1 303 8

АПИ сюрпризира шофьорите с нови гигантски тапи

Мария Атанасова

Тръбата в посока към София на прясно ремонтирания тунел "Витиня" ще е затворена още месеци наред и цяло лято пътуването по така наречената магистрала "Хемус" ще е ад. Това се разбра от отговорите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до в. "Сега".

Скандалното за "Витиня" е, че той съвсем наскоро беше ремонтиран и в него в момента не се извършва нищо. От миналата седмица преди тунела и в двете посоки се образуват гигантски задръствания. Обяснението на АПИ е, че тече заздравяване на близкия виадукт при 33-ти км, а "тунел "Витиня" попада в този участък". Този аргумент е абсолютно несъстоятелен, тъй като през септември м.г. ремонтът на двете тръби беше отчетен като постигане на "изключително качество на строителството" от регионалния министър Николай Нанков.

Лошата новина за пътуващите е, че цяло лято трафикът ще минава двупосочно само през едната тръба на тунела. Тръбата за София няма да бъде отворена, преди да бъде завършен виадуктът. Според отговора на АПИ това ще продължи "до края на строителния сезон". На страницата на агенцията обаче е уточнено, че се очаква ремонтът да продължи до декември.

Дори и тогава обаче адът няма да свърши. АПИ съобщи, че всъщност, докато тунелът към София е затворен, ще се извършват проучвателни дейности, за да се планира негов бъдещ ремонт. Което означава, че по "Хемус" в близките години едва ли ще се пътува нормално.

Кошмарът обаче тепърва предстои. Във вторник трябва да бъдат отворени офертите за изработването на технически проекти за ремонт на още два тунела по "Хемус" - "Топли дол" и "Правешки ханове". Задание за ремонт има и за тунел "Траянови врата" на магистрала "Тракия". Стойността на поръчката за проектиране е 1.01 млн. лв. без ДДС и се финансира от данъкоплатците. Така реално основните изходи на столицата на север и на изток ще бъдат блокирани за дълго време - от два месеца и магистрала "Люлин" е затворена в посока към София заради срутване.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванчо
  Отговор
  1 15:16  22.05.18
  Видими резултати!
 • Али Баба
  Отговор
  2 15:22  22.05.18
  Всичи тръби да затворат и Софианци да починем

  Коментиран от #4

 • Антон
  Отговор
  3 15:40  22.05.18
  Смях смях смях Намерете боко, дебелата, АПИ-то и ги питайте магистрала Люлин кога беше отворена и нормално ли е да има срутване там.
 • Столичанин в повече
  Отговор
  4 15:52  22.05.18

  До коментар #2 от "Али Баба":

  Пише се "затворят"...софиянецо😆😆😆

 • Пътник
  Отговор
  5 16:17  22.05.18
  Много често пътувам в Германия - трафикът е чудовищен но никъде и никога няма такава тапа с буквално спиране на целия поток. Пълно безхаберие и отчайващо бездарие да се създаде простичка организация на извънредни 2 х 2 ленти върху три нормални. Да не говорим, че всичко е на парче мислено от тъпи парчета, като в последните години масово затваряха участъци по няколко км, но работеха рядко и само върху един, а другите проблемни също бяха затворени, но обект на други обществени поръчки, все още непланирани по онова време.
 • Олио да ги попари всичките
  Отговор
  6 17:33  22.05.18
  От 2000 година имам книжка имам село след правец е не е имало цяла една година от 18 години в която да пътувам от точка А до точка Б без да има ремонти. И както се вижда на абсолютно на едни и същи участъци. Е как не се накрадоха как не им стигнаха и такси и винетки и данъци и наааай новото тол система. Как не им стана жал за тоя народ как не се намери някой да иде и да се гръмне в тоя пусти парламент.

  Коментиран от #7

 • Управник
  Отговор
  7 00:02  23.05.18

  До коментар #6 от "Олио да ги попари всичките":

  Няма жал. Само дране. Докато има какво да се дере ...
 • тошо
  Отговор
  8 06:26  23.05.18
  Тя тая магистрала не беше ремонтирана откакто е направена. Няма как да се оправят всички мостове и тунели едновременно

Напиши коментар:


Публикувай