1 985 2

Нередовните абонати на вода ще плащат загубите

Промените се правят на база жалби на граждани, предложения на ВиК операторите и потребителските организации

Водните загуби в блока ще бъдат начислявани на нередовните абонати. Това може да стане факт до месец с промяна в наредбата за ВиК услугите, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова пред в. "Телеграф".

"Нередовни", според наредбата се водят домакинствата без водомер, с повреден или с изтекъл срок на годност уред, както и неосигурилите достъп за отчет.

Промените се правят на база жалби на граждани, предложения на ВиК операторите и потребителските организации, подчертава Крумова.

След разпределянето на неотчетената вода се начислява според ползването на имота. Домакинствата с повече членове, които са консумирали и повече кубици получават по-голяма част от общите загуби и ползване на вода във входа, отколкото техен „нередовен“ съсед. В момента последните плащат вода на база по 5 кубика на човек. Сега идеята е тази несправедливост да бъде премахната. Предлага се и обратното – ако ползването на общия водомер е по-малко от сумата от показанията на индивидуалните водомери, разликата да се възстановява само на редовните абонати, обясняват от „Софийска вода“.

Друга идея е да не се прави засичане на водомерите и изравняване на сметките на всеки три месеца, а веднъж годишно, каквато практика имат топлофикациите. Така щяло да има по-точно отчитане и разпределение на ползваната вода.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Недоволен
  Отговор
  1 07:38  25.05.18
  Ами в махлата дето даже и водомери няма ко праим щот сега ние будалите дето редовно си плащаме водата покриваме и техните загуби
 • Иванчо
  Отговор
  2 11:24  25.05.18
  Гениално! Той водата, която потребява, не си плаща, но виж - начислената като загубе, ще я плати.

Напиши коментар:


Публикувай