1 034 2

1166 души участват в похода по стъпките на Ботевата чета

Има представители от цялата страна

Росен Стойчев

Последователи на Ботевата чета от цялата страна тръгват по стъпките на 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до връх "Околчица", съобщи областният управител на община Враца Малина Николова.

В 72-рия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2018" се включват 1166 участници. Те са ученици и учители от общините Враца, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол, студенти и граждани от цяла България.

Преди началото на похода областният управител на Враца Малина Николова се обърна към следователите на Ботев с думите: "Изпращам Ви с топлите чувства на цяла България, с вярата, че трудностите няма да надделеят над синовната Ви обич към Ботевото дело и Родината, с пожеланията за здраве и сили, с мисълта, че Вашият жизнен път ще се слее завинаги с този на революционния гений, национален герой и безсмъртен син на отечеството - Христо Ботев! На добър час!".

Ръководител на похода за поредна година е Евгени Филипов. Патриотичната инициатива ще има богата художествена програма през местата, където преминава похода. Следовниците на революционера ще присъстват на концерт на трио "Сопрано", патриотични беседи от Тихомир Машов и спортно-туристически игри, организирани от Сдружение "Приказката".

Най-мащабната патриотична, туристическа инициатива се организира от Областна администрация - Враца, Български туристически съюз, Министерство на образованието и науката с помощта на кметовете на общини Козлодуй, Мизия, Борован, Враца, областните управители и началниците на Регионални управления на образованието в страната. Финансирането е от държавния бюджет.

Почетен патрон на проявата през 2018 г. е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

България


Още по темата

 • Историята на 5 януари

  Историята на 5 януари

  1444 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на крал Владислав III Варненчик и Янош ...
  5.01.2017
  811
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 22:15  27.05.18
  Харесва ми кого са им натресли за почетен патрон - неграмотницата, за която Пекин е във Виетнам. И то на инициатива, в която е нужно ориентиране. Това е като Пеевски да е патрон на фитнес център.

  Коментиран от #2

 • Будалата
  Отговор
  2 01:01  28.05.18

  До коментар #1 от "Анонимен":

  Ей за Герб или хубаво или нищо не се казва. Като за умрял човек, че то и те са на път. Имаше НДСВ махна се набедения за цар и всичко приключи. Това ги чака и Герб. Покрай една Тиква се върти всичко и окрадоха и малкото останало.

Напиши коментар:


Публикувай