819 11

България на второ място в Европа в черната класация по катастрофи

Най-честата причина за ПТП са превишената и несъобразена скорост

Светослава Ингилизова

България е на второ място в Европа в лошата класация по пътнотранспортни произшествия (ПТП). Пред нас са само румънците. За мен все пак има светлина в тунела – от началото на годината загиналите са с 37 души по-малко спрямо миналата година. Това каза пред бТВ председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) инж. Емил Панчев.

"Наистина напоследък бяхме свидетели на силна поредица от тежки ПТП с тежки машини – тирове, автобуси, но статистиката говори, че от началото на годината убитите са с 37 по-малко", повтори той.

"Средно в европейските страни се отчитат 49 – 50 убити на 1 млн., а при нас са 95 – 98 – двойно. Факторите са много. Например чуждите водачи – през миналата година са станали 217 тежки ПТП с 27 убити от чужди водачи, повечето са турски (над 60) и румънски (47) водачи. Често те заспиват, затова от СБА призовахме да се засили контролът над тях и над тези, които ги контролират. За да може да спрат поне те да ни убиват в нашата страна", каза Панчев.

Той изтъкна, че тези водачи са по-дисциплинирани в другите държави.

Най-честата причина за ПТП са превишената и несъобразена скорост, отчете гостът, позовавайки се на статистиката на Пътната полиция.

"Много ПТП се причиняват и от т. нар. служебни шофьори – на служебни автомобили. Затова в новия проектозакон за движение по пътищата се предлага допълнително периодично обучение, предвид че в момента шефът не е задължен да предприема никакви проверки – за алкохол, чисто минало и пр.", обясни Панчев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • майна драйвъри
  Отговор
  1 20:28  31.05.18
  Жителите на Майнатаун са номер 1 на тях никой не може да им вземе първенството !
 • Бриго Бичкията
  Отговор
  2 20:36  31.05.18
  1. В цяла Европа се носи славата на наще корумпирани служители от КАТ; ДАИ и граничните служби, и съм сигурен, че и всеки българин шофьор го знае. 2. Няколко поколения, повече от няколко, израснаха с чуство за безнаказаност и купени книжки. 3. Шуробаджанащината се шири навсякъде в страната. Е вие как мислите, че няма да има катастрофи и смъртни случаи?. Как предлагате да се намалят произшествията?, откъде да се започне?.

  Коментиран от #5

 • qqqqqq
  Отговор
  3 20:46  31.05.18
  Кои нарушават най много закона в България ? - Богаташите и циганите. И двата вида са с чувство за безнаказаност. Ударят ли се тези две прослойки, всичко ще тръгне на оправяне. От тях произлиза и курупцията и наглоста , шуробаджанащината и т.н. .
 • Цуки
  Отговор
  4 20:52  31.05.18
  Да се понапънем малко и да станем първи.

 • гост
  Отговор
  5 21:11  31.05.18

  До коментар #2 от "Бриго Бичкията":

  Питай някой тираджия дали е само у нас така, не е, в бившия източен блок всички си имат тази балканска черта на корупцията. Само че там е малко по-възпитано, но и по-скъпо. У нас няма култура, все говорят за мерки за децата, щели да вземат книжки, а 90% от децата се возят на предната седалка, без детски седалки и колани, просто опряни на стъклото. У нас е парад на наглостта, как да покажем колко тъпо може да се държим и да нарушаваме законовите норми, макар и да са написани за нашата сигурност. Та все тая какви са законите. Ако КАТ искат наистина да са ефективни ще застанат на улицата и ще отбиват всеки застрашаващ детето си като му отнемат книжката. Ще кажете не са го видяли, ами аз как ги виждам. Един катаджия на 50м напред и казва спри тази кола на патрулката и готово. Патрулките трябва да сноват и да пишат актове и фишове, да прибират коли и книжки на нарушителите, защото всеки си спира където си иска и застрашава останалите. Анархията се подклажда от бездействието на КАТ.

  Коментиран от #6

 • Бриго Бичкията
  Отговор
  6 21:28  31.05.18

  До коментар #5 от "гост":

  Аз работя като международен шофьор, не е необходимо да питам колега. Но мога да ти споделя, че онзи ден се прибирам от Полша и в тази страна от източният блок, разликата в толерантността на пътя между водачите сравнено с нас е огромна. Пътищата няма да сравняваме и коментираме, наще са много по зле.
 • куку руку ку
  Отговор
  7 21:28  31.05.18
  Докато караш на зиг-заг между дупките по пътя, трудно следиш и останалите слаломисти. И така (както се казваше в една книжка) докато направиш зиг вместо заг и се нацелите с някой. Повечето катастрофи са от "хубавите" ни пътища...

  Коментиран от #8

 • Стоян
  Отговор
  8 22:51  31.05.18

  До коментар #7 от "куку руку ку":

  Повечето катастрофи са от келеши с бмв /най-често/ и от изкуфяли пенсионери.
 • onq s konq
  Отговор
  9 22:51  31.05.18
  Законодателът НАСТОЯВА /ПРИКАНВА НАСТОЯТЕЛНО/ ДА СЕ КАРА СЪС "СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ".В същото време обаче отнема възможността на водачите да "съобразяват и решава че ТОЙ ЩЕ ГО ПРАВИ ВМЕСТО ТЯХ,ВЪВЕЖДАЙКИ "МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМА СКОРОСТ".С което на практика им казва :"Вие си съобразявайте като си нямате работа,НО ПОСЛЕДНОТО СЪОБРАЖЕНИЕ Е МОЕ"!Следва "предвиждане" на едни пределни скорости,поставяне на едни знаци ,а после и камери до тях.А ако водача след като бъде санкциониран "фотографски" започне да пита защо толкова много пари и за какво,законодателят отговаря:"Защото съобразявам и вместо тебе,а "съображенията" ми са с пари!"

  Коментиран от #10

 • Бриго Бичкията
  Отговор
  10 23:21  31.05.18

  До коментар #9 от "onq s konq":

  В тази връзка с ограничението на скоростта си мисля, че то е поставено като са съобразени опасностите от участъка на който е поставено ограничението, и следва термина "несъобразена скорост" да отпада когато при ПТП водачът не е надвишил въпросното ограничение, защото на практика ако не го е надвишил, то той се е съобразил.
 • Качо циганчето
  Отговор
  11 23:52  31.05.18
  Като имаме тъпи и прости управници ,,винаги ще има катастрофи и ще се увеличават,,,,,,,,,,,,,,Само с глупости се занимавате и измисляте

Напиши коментар:


Публикувай