742 8

Само България не инвестира в нови мощности на Балканите

Най-важно е да имаме големи проекти, които да ни гарантират икономическа и енергийна независимост

Светослава Ингилизова

Най-важно за България е да имаме големи енергийни стратегически и геополитически проекти, които да ни гарантират икономическа и енергийна независимост. Това каза пред БНТ зам.-предсдателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Той обясни и кой е спрял проекта „Южен поток”, като цитира думи на Румяна Бъчварова от ГЕРБ – „Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия."

Според Стойнев има последователна непоследователност на енергийната политика, защото имаше време, в което имаше бум на ВЕИ сектора, замразяване на енергийни проекти, спиране на геополитически проекти- като АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.

Той припомни думи на Бойко Борисов от 2015 г. пред американски инвеститори, че сме спрели руски енергийни проекти и руски самолети, които да не прелитат над моретата. Стойнев изтъкна, че страната ни трябва да има последователна външна политика.

„Не можеш да градиш своята демократичност, хулейки Русия, както го правят политиците от ГЕРБ, като казваш – ДА на европейските ценности. Но те не са това – богатите страни да имат достъп до руски газ на благоприятна цена, а за по-бедните държави от Балканите да няма достъп до този газ”, категоричен бе Стойнев.

Според него, хъб „Балкан” е добър проект, но за него няма газ. „Въпросът е откъде ще дойде газовото отклонение, което да го захрани. Ако дойде по морска част, ГЕРБ трябва да променят законодателството, за да влезе тръбата на наша територия. Това е най-добрият вариант, защото ставаме независими. Приемлив е и вариантът ако тръбата влезе в сухопътната част от Турция, но кранчето остава в съседната държава”, обясни Драгомир Стойнев.

Той уточни, че българският бизнес има нужда от природен газ на добра цена. „Добре е, че след замразяването на отношенията ни с Русия, вратата се е отворила, надявам се да започнат конкретни, прагматични разговори, отнасящи се за сигурността за доставки на руски газ”, каза още Драгомир Стойнев.

Бившият енергиен министър обясни, че БСП винаги е била за реализиране на проекта АЕЦ „Белене” и добави, че България е останала единствената страна на Балканите, която не е инвестирала в нови мощности.

По повод изборите в Галиче, Драгомир Стойнев обясни, че моделът по който са били направени от ГЕРБ, ще е моделът и на парламентарните избори. „Беззаконието, наглостта и използването на мутри за мачкане на хората е недопустимо за нас”, заключи той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Провинциалист
  Отговор
  1 23:47  01.06.18
  Пелтек нещастен,комуноиден неандерталец.Скрийте се бе,комунета долни.
 • Очен харошшш
  Отговор
  2 23:53  01.06.18
  Ако почнем строежа на белене значи сме се запътили към ЕВРАЗИЯ ТВЪРДО И БЕЗВЪЗВРАТНО . Дали сме троянско магаре ще се види съвсем скоро
 • Владо Вр
  Отговор
  3 00:28  02.06.18
  Сус бре! Ти ли ще противоречиш на Великия Венету? И поток ще има! И хъб ще има! А, на АЕЦ Белене, ако трябва, ще сложим четири реактора, не два!Хаирсъзин със хаирсъзин такъв! Де гиди гьостерица!

  Коментиран от #4

 • Курнелия
  Отговор
  4 06:23  02.06.18

  До коментар #3 от "Владо Вр":

  За два реактора се сещам ,единият е Пеевски другият Фидосова за други незнъм

 • ПЕЕВ
  Отговор
  5 10:29  02.06.18
  ПЕЛТЕКА ИСКАШЕ РЕАКТОРИ ОТ САЩ ДА КУПУВА ПРИ НАЛИЧНИ КУПЕНИ ОТ НЕГОВАТА ШАЙКА.
 • патриотъ
  Отговор
  6 15:24  02.06.18
  Всички правителства от 28 години насам сте предатели и родоотстъпници и никой от вас не е работил за българските интереси!България винаги се е управлявала от шайка комисионери,чиято единствена цел и била да грабят колкото се може повече!Това е главната доктрина на нашите управници!
 • 7 16:34  02.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Суйо
  Отговор
  8 17:04  03.06.18
  Колко много неща "не прави" само България, ако знаеш...

Напиши коментар:


Публикувай