6 370 29

От пострадал – в нарушител: Сблъсъкът на един моторист с КАТ

Камион прави забранен обратен завой, но моторист се оказва виновен

Моторист пострада на пътя, след като шофьор на товарен автомобил решава да направи обратен завой, но в КАТ акт връчват на пострадалия.

За случката разказва във Facebook Веселиан, който е пострадал при инцидента и се е отървал, както самия той казва, с "малкия дявол". Според лекарите той ще се възстанови напълно, но до два месеца.

Може би обаче повече време ще му отнеме борбата с институциите, защото настоява да се бори за правдата.

След ПТП-то Веселиан е откаран във ВМА, където са му направени снимки на дясната ръка, главата, шийните прешлени и десния крак. Там са установили редица наранявания: фрактура в основата на крайната фаланга на пети пръст с поставена гипсова имобилизация; оток и охлузване на главата вдясно; охлузвания на дясното бедро и коляно и на лявата подбедрица; силно изразено кръвонасядане на дясното коляно и подпедрицата.

След това той отива в Александровска болница, където си вади съдебномедицинско удостоверение за нараняванията си, което да покаже пред органите на реда.

И там почва мъката. Когато Веселиан отива в полицията, за да получи документите си, му бива връчен акт, по неговите думи - невъзможно да бъде разчетен. Отказва да подпише акта пред органите по реда.

"Още повече, аз не съм уведомен по никакъв начин и не знам дали шофьорът на товарния автомобил, участвал в ПТП-то, е получил констативен протокол или Акт от събитието. До момента аз все още не съм запознат по абсолютно никакъв начин какво се случва с шофьора на товарния автомобил и дали има последствия за него. Изобщо дали е проверен за алкохол, дали са му проверени документите, дали е изряден?", пита Веселиан.

В крайна сметка разбира, че му е връчен акт, а нарушението му е - несъобразена скорост с интензитета на пътя.

Причината за инцидента, според Веселиан, е шофьорът на камиона, който решава да направи обратен завой при двойна непресечна линия на пътя. Така Веселиан катастрофира, в опит да избегне директен сблъсък с камиона.

"Защо аз, опитвайки се да избегна директния сблъсък с камион, съм обвинен за несъобразена скорост? Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя? Колко още такива случаи на ден трябва да се случат, за да има адекватност на пътя?", пита мъжът.

Вчера той е отишъл в КАТ да подаде възражение и да си вземе протокола от ПТП-то, който трябва да бъде представен пред застрахователите. Оказва се обаче, че протоколът е върнат за преразглеждане, тъй като данните били въведени грешно.

"Аз не съм ли участник в ПТП-то? Или аз съм просто... моторист?", завършва поста си риторично Веселиан.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • българче
  Отговор
  1 14:44  05.06.18
  Невинен моторист - няма.

  Коментиран от #4, #5, #7

 • Умен
  Отговор
  2 14:52  05.06.18
  Не става ясно моториста в една посока ли е пътувал с камиона?

  Коментиран от #11

 • Иванов
  Отговор
  3 14:53  05.06.18
  Веско Веско, с руски танк ли трябва да минат върху теб, та да ти дойде акъл в главата? Радвай се, че си останал жив и хвърли моторетката. Купи си един ЗиЛ, тури една дъска отпред и газова в самосвала, хвърли малко матова боя и хром и ГАЗ ДО ЛАМАРИНАТА! В държавата на Ганьо Балкански, така се кара!

 • ромче
  Отговор
  4 14:53  05.06.18

  До коментар #1 от "българче":

  Много си в грешка-пич.
 • 5 14:54  05.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • BEZ IME
  Отговор
  6 14:54  05.06.18
  Случката е от няколко дни и я видях лично . 3 от 4 ленти между музея на Бояна и Пушкин бяха затворени заради това и беше адско задръстване . Камиона е направил забранен ляв завой на 2-но непресечена лента , но моториста е изпреварвал колоната и се е подхлъзнал и ето последиците . Така че и двамата са виновни в случая !!! Аз съм шофьор на кола и моторист , но мотора го карам като кола и си чакам зад тях по светофарите . Никой не пази никой принципно , нямаш право да задължаваш хората да те пазят , като не спазваш правилата .

  Коментиран от #18

 • гост 1
  Отговор
  7 14:54  05.06.18

  До коментар #1 от "българче":

  До момента в който ти самият не се качиш на мотор...и тогава много неща ще ти станат ясни !
 • Анонимен
  Отговор
  8 15:22  05.06.18
  Ето че и моториста излезе виновен а той се прави на ущипана мома.
 • Петър
  Отговор
  9 15:26  05.06.18
  Така както чета разказа за ПТПто, ако мотористът заобикаляйки колона спрели автомобили не пресича двойната линия, няма вина. За падането има защото е карал с несъобразена с пътните условия скорост. За мигача при заобикалянето не коментирам. Това си е задължение на заобикалящия. Ако колоната от коли се е движила, значи имаме изправарване. Там правилата са ясни. При непрекъсната не е разрешено. Мигачът е задължителен. В повечето случаи изпреварването е разрешено, но трябва да се спазват другите ограничения. Голяма част от мотористите не ги спазват. Водачите на автомобили пък не се гледат огледалата и заобикалят препядствия по пътя в момент, когато биват изпреварвани. Това е нарушение. Изпреварваният също има задължения и ограничения по ЗДП.

  Коментиран от #22

 • ПЕЕВ
  Отговор
  10 15:28  05.06.18
  А ВЕСЕЛИАНЕ ТИ С КОЛКО КИЛОМЕТРА В ЧАС КАРАШЕ.
 • Мало ; си изпуснал !!!
  Отговор
  11 16:11  05.06.18

  До коментар #2 от "Умен":

  Щом задаваш подобен въпрос .
 • коки
  Отговор
  12 16:48  05.06.18
  С това "несъобразена скорост" нямат граници...
 • Чичо
  Отговор
  13 16:52  05.06.18
  Моторист = донор. Демек - виновен при всички положения е той, да се не прави на света вода ненапита...
 • Стига
  Отговор
  14 16:55  05.06.18
  Стига с глупостите и глупавите размисли Писна ми да слушам и да четя глупости за Българските мотористи! разходете се до Гърция , Италия , Франция ... да видите там как карат мотористите та да ви стане лошо и после съм сигурен че няма да коментирате БГ Мотористите !

  Коментиран от #28

 • 15 17:25  05.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 16 17:26  05.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • asd
  Отговор
  17 17:46  05.06.18

  До коментар #15 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

  Злобно, но истинско! Общо взето, шофьорите на камиони най-много страдат от мотористи, понеже маневрите с камион са бавни. Шофьорът със сигурност се е огледал! Обаче ако оня идва с 200, примерно, то секунда по-рано, го е нямало в полезрението на шофьора на камиона.
 • Гост
  Отговор
  18 17:50  05.06.18

  До коментар #6 от "BEZ IME":

  Ашколсун, както казват на югоизток! Трябва пътна полиция да обърне специално внимание на любителите на пистови мотоциклети. Да кажем за един сезон. Щото не можеш да се правиш на Гринго отляво и дясно, не знаеш, че в града се шофира с 50, а не със 150 и като те джаснат някъде да си търсиш куршумните права, щото видиш ли си бил с предимство, ама без да искаш си летял с 50 м/с и в калабалъка не са успели да те киризят!
 • Гост
  Отговор
  19 17:51  05.06.18
  Шофьора на камиона е бил човек на ченгето,това е истината.
 • знаещият
  Отговор
  20 18:15  05.06.18
  С каква скорост се е движил мотора ,за да не може да спре и да се нацепи в камиона ? Moтористчето си скълъпява някаква версия ,за да се прави на интересен в социалните мрежи . Истината е различна: движил се е прекалено бързо и не е имал време да реагира.
 • Иван Добрев
  Отговор
  21 18:47  05.06.18
  Повече пари за полицията ли??? Вън на улицата. Кого се научат да работят ... на конкурс
 • Апостолов
  Отговор
  22 18:58  05.06.18

  До коментар #9 от "Петър":

  В закона е отбелязано , че моториста е длъжен да спазва правилата и да се движи като останалите участници. Тоест тея техни приумици да се движат между колите или в крайно ляво пак покрай всички си е за тяхна сметка ... А ако караше с 50 км./ч нямаше да спре под камиона ... Така, че колкото водача на тежкотварния автомобил е виновен толкова и моториста да не се прави на ангел а да се радва, че не е при тях !!!
 • Гост1
  Отговор
  23 19:03  05.06.18
  Колко злоба има в тази държава не е истина. Аз съм моторист и мога да Ви кажа, че лично мен са ме засичали стотици пъти, че даже и единия път паднах. Само да отбележа на останалите господа, че съм мъж на 35 години и не съм от джигитите.
 • Дионтей
  Отговор
  24 19:16  05.06.18
  Не е за кола да караш в България, какво остава на мотор да се качиш... Хора пазете се и слизайте от моторите, докато е време. Харесвам моторите и съм карал доста, но има два вида мотористи - такива, които са падали и такива, които ще паднат.

 • сталин
  Отговор
  25 20:00  05.06.18
  всички мотористи карат с много висока и несъобразена скорост.трябва да бъдат принудени .както накараха бетоновозите да не ръсят бетон и да са чисти отвсякъде.иначе още много много смърт.
 • докер
  Отговор
  26 20:18  05.06.18
  Повечето мотористи, сте абсолютно извън закона. Като карате като идиоти, със скорост несъобразена с пътната обстановка, не зачитате знаци, закони и предимство на пътя. И с цялата ви наглост искате другите да ви пазят...
 • Майор Костов
  Отговор
  27 20:28  05.06.18
  Гласувате за ГЕРБ - получавате милиционери! Къде в ЗДвП пише какви са санкциите за движение с несъобразена скорост?
 • КАТ
  Отговор
  28 09:41  06.06.18

  До коментар #14 от "Стига":

  Как карат там си е тяхна работа,както и тука. Коментар№6 е описал случая подробно, защо моториста се прави на невинен? На кой не му се е случвало, да погледне в огледалото и да няма никой и буквално след секунда да профучи мотор?
 • гост
  Отговор
  29 10:37  08.06.18
  Веско, слагаш една камерка, която да ти записва скоростта и действията на мотора, струва 50лв. Така ще си в състояние да докажеш, че хем си карал с допустима скорост, хем си бил засечен от камион при неправилната маневра от негова страна. КАТ са посмешище, ясно е, сега ще трябва да заведеш дело срещу тях и да се съдите, нагласи си поне 1000лв, които може и да не ти възстановят. В много от инцидентите коли засичат мотори, които в едва 10% от карат по правилата, защото ако караш по правилата дори и да има рискова ситуация вероятността за контакт или катастрофа, камо ли тежка, са минимални.

Напиши коментар:


Публикувай