1 840 16

Румен Петков иска обяснение от президента за декларация срещу Русия

Мартин Христов

Обръщаме внимание на декларацията, приета на осми юни от формата „Букурещ 9“, които са деветте източноевропейски държави членки на НАТО. Декларация, приета с участието на нашия президент Румен Радев. В нея се посочват няколко неща, които будят основателни въпроси. Каква е била реакцията на този текст от страна на господин Радев? Защото в текста на този документ се отбелязва с дълбоко притеснение, че: „Русия продължава многостранните си дестабилизиращи действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на Алианса“. Считам, че тук господин Радев е длъжен да обясни на българското общество какво точно го е мотивирало да подкрепи този текст. Защото думите „многостранни дестабилизиращи действия и политики“ трябва да имат и конкретно съдържание и затова нашият държавен глава трябва да обясни на обществото ни какъв е неговия мотив да подкрепи точно този текст“. Това заяви по време на пресконференция в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Той цитира и други части от подкрепената от Румен Радев декларация, в които се посочва, че Руската федерация носи отговорност за дестабилизирането на Източна Украйна, че застрашава териториалната цялост на Грузия, че се намесва във вътрешните работи и на Р Молдова: „Тук също трябва да има ясен разяснителен режим какво се има предвид“, заяви Петков.

По думите му в документа се говори и за приветстване на усилията за увеличаване на военното присъствие на НАТО в Черно море и Прибалтика, което не кореспондира с позицията на българското правителство по въпроса отпреди време.

„Нашият държавен глава сигурен ли е, че струпването, дрънкането на оръжия в региона, противопоставянето и нагнетяването на обстановката може да доведе до решаване на каквито и да е въпроси? Този текст също се нуждае от обяснение какво и как се има предвид от президентската администрация. Разбира се стои и въпросът тези действия съгласувани ли са с правителството. Говоря за подкрепата на този текст на декларацията, защото министър-председателят ни миналата година, ако не греша, обяви, че за него разполагането на допълнителни сили в Черно море не е решение“, заяви председателят на АБВ.

По думите му подобни действия могат до увеличат напрежението в региона и да рефлектират директно върху българската икономика, особено в сектор туризъм. Той припомни, че редица европейски държави увеличават стокообмена и инвестиционните си взаимоотношения с Руската федерация, въпреки санкциите, наложени от ЕС и заяви, че очевидно вече на стария континент има умора от санкциите срещу Русия.

Встрани от темата Румен Петков коментира и искането на АБВ за оставка на вътрешния министър Валентин Радев, като посочи, че се надява визитата му в Ботевград да не доведе до обвинения към ръководството на местното РУ, за което той с месеци не предприе никакви мерки за увеличаване на състава, въпреки сигналите и факта, че там има само една патрулна кола на разположение за опазване на реда и сигурността на гражданите, поради липсата на полицаи.

„Много се надявам, че господин Радев няма да падне до там, че да се разправи с, например, началника на РУ в Ботевград, с което да си измие по възможно най-нечистоплътен и недостоен начин ръцете за собственото си управленско и административно, несъстоятелно присъствие в МВР и за това, че той е лично виновен, няма друг термин за състоянието на РУ в Ботевград. Така, че се надявам да не се опита да адресира собствената си вина другаде и да потърси някаква изкупителна жертва“.

„Имам към министър Радев и още един въпрос. Вярно ли е, че починалият в „Пирогов“ господин Панчев (Марио Панчев, бел. ред.) е бил задържан от органите на МВР няколко дни преди саморазправата между него и избягалият от затвора Пелов? Вярно ли е, че тогава е намерено в него оръжие, а по силата на административната ни уредба и неговия статус в обществото, той не може да притежава оръжие? Питам вярна ли е тази информация и ако е така, кое е довело до това да не бъдат взети съответните санкциониращи мерки срещу починалия господин Панчев“?

Австралия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • българче
  Отговор
  1 19:59  12.06.18
  Много е просто - ако Радев искаше да се изпокара с идиотите на срещата, щеше да е против. А тая "декларация" е пръдня в ефира, затова е подписал без да му мигне окото.

  Коментиран от #2, #7

 • Българин
  Отговор
  2 20:12  12.06.18

  До коментар #1 от "българче":

  А русофилите и вие ли сте като декларацията?

  Коментиран от #3

 • българче
  Отговор
  3 20:14  12.06.18

  До коментар #2 от "Българин":

  Не, чак като платените западни мекерета - не сме!

  Коментиран от #4

 • 4 20:19  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • българче
  Отговор
  5 20:24  12.06.18

  До коментар #4 от "Българин":

  Да, към предателите сме гадни, и трябва да сме още по- гадни. Соросови мекерета нямат работа тук. Да си хващат бохчите на парахода - и при кравите. Тук е България.

  Коментиран от #6

 • Българин
  Отговор
  6 20:34  12.06.18

  До коментар #5 от "българче":

  Именно защото е България в нея няма място за руски гниди. Обикновено подобни безродници и национални предатели емигрират в Русия. Справка-"вожда и учителя" Георги Димитров, съратник му Васил Коларов и прочие антибългарски измет.

  Коментиран от #8

 • Димитър
  Отговор
  7 20:35  12.06.18

  До коментар #1 от "българче":

  Не е точно така. Според мен човек трябва да си държи на думата, а не да е поредната фурнаджийска лопата, която в Русия говори русофилски, а извън Русия подписва антируски документи. С такива политици е пулно, Радев просто се показа като поредният такъв.
 • българче
  Отговор
  8 20:45  12.06.18

  До коментар #6 от "Българин":

  Че къде да емигрират - при негрите в задокеанската кочина??? В Русия живеят МИЛИОНИ българи, фактът, че мразиш русия означава само едно - кръстоска със циганин!!

  Коментиран от #9

 • Българин
  Отговор
  9 20:50  12.06.18

  До коментар #8 от "българче":

  Милиони българи живеят в Русия???!!!!!! Вземи си хапчетата и лягай руска подлого. Лъжеш повече и от руските боклуци!
 • Кълвач
  Отговор
  10 21:32  12.06.18
  Всички русофоби са трансджендъри, без нито едно изключение!

  Коментиран от #11

 • Руските свине
  Отговор
  11 21:47  12.06.18

  До коментар #10 от "Кълвач":

  И техните малоумни слуги наричат "русофоб" всеки, който е против агресивната руска политика и не лиже руски задници.
 • Petkov
  Отговор
  12 22:35  12.06.18
  не ми е от любимите политици,но в случая съм съгласен с това,което пита.Окаже ли се вярно,че Президента наистина е подкрепил такава Декларация-пада ми в очите тотално!Остава ми самоуспокоението,че не дадох гласа си в неговата кампания.А на тези,които все говорят,че сме близали руски задници-горещо им препоръчвам да ближат американски.Престижно е и успокояващо!
 • как каква реакция
  Отговор
  13 23:10  12.06.18
  като на натовска мижитурка.
 • 14 08:43  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гостът
  Отговор
  15 09:57  13.06.18
  И тоя ли излезе от НАФТАЛИНА?
 • 16 18:45  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай