2 213 11

Видовден е – излизат наяве всички сторени злини

Празникът е свързан и с култа към слънцето

Венцислав Михайлов

На 15 юни се посреща Видовден. Празникът, познат още като Вида, се почита, за да се предпазим от градушка. В традиционната култура и фолклор двамата светци Вартоломей и Елисей са представени като братя на Вида.

Смята се, че Вида "види" пакостите, които са сторили двамата светци и ги наказва. Може да се търси връзка между действията на Вида спрямо братята ѝ и народните вярвания, че градушката (както и другите природни бедствия) идват като божие наказание за извършен грях. Това християнско по произход схващане се смята, че поражда и изразът: "Ще дойде Видовден", т.е. ще има възмездие за провинилите се.

В народната митология Вида е своеобразният образ на възмездието. Тя разделя правото от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд. Хората вярват, че дори и да има забавяне (забравяне) на правдата, тя идва на Видовден и тогава сметките се уреждат: "Господ забавя, но не забравя!". Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа, за да не се разгневят светците градушкари.

Видовден се празнува също за здраве на очите и против слепота. На Видовден момите изпълняват магически практики и любовни гадания: мият се с "видовденска" вода, за да са хубави и буйни косите им и да са красиви лицата им. Срещу празника те отрязват три стръка от растението шавар, наричат ги на имената на момците, които харесват, и вярват, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо. Позната е практиката момите да изнасят от раклите чеизите си и да ги простират по оградите, за да ги види слънцето, съседите и ергените.

Видовден е свързан и с култа към слънцето. На празника хората стават рано, за да видят как изгрява слънцето. Вярва се, че това ще ги направи здрави и весели.

Именници на този ден са: Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

България


Още по темата

 • Видовден е

  Видовден е

  „Одила е Вида низ мала градина, Биле е брала, вода сбирала, очи да мие, здравье да добие…” Сигурно всеки от нас е чувал ...
  15.06.2017
  3 883
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Санде
  Отговор
  1 09:06  15.06.18
  Днес, на Видов ден, ще видя оценките на внука си за края на уч. година.

  Коментиран от #7

 • Валя
  Отговор
  2 09:22  15.06.18
  Точно така, в средновековието са си мислили така ,тия религиозни простотии трябва да се забранят защото поддържат умствените способности на хората на много ниско ниво

  Коментиран от #4, #9, #10

 • Чорт
  Отговор
  3 09:30  15.06.18
  Този ден за България не важи!
 • Суйо
  Отговор
  4 09:31  15.06.18

  До коментар #2 от "Валя":

  Защо, ти само за пластмасови оребрени играчки с лубрикант ли "мислиш" и коментираш? Предпочитам тази статия пред "Бриджит Макрон купила чинии за 500000евро". Явно съм на мноооого ниско ниво в твоите очи! Не ме разбирай погрешно-посудата ми е леко далечна...

  Коментиран от #5


 • Валя
  Отговор
  5 09:46  15.06.18

  До коментар #4 от "Суйо":

  И кое му е високото на това да приемаш измамата с лека ръка,сам да си причинява човек меланхолия е по-забавно от пластмасовата играчка така ли?

  Коментиран от #8

 • Legio X Equestris
  Отговор
  6 09:49  15.06.18
  ВИДОВ ДЕН Е. Деня в който умира СТАРОТО и се ражда НОВОТО СЛЪНЦЕ. В египетската митология е свързан със съзвездието ОРИОН и момента на бъдещият АПОКАЛИПСИС, водещ до смяната на ПЕТОТО с ШЕСТОТО СЛЪНЦЕ. При египтяните той е свързан с преминаването на ОЗИРИС в царството на мъртвите, а при маи и ацтеки с раждането на НОВОТО СЛЪНЦЕ изобразявано като ПЕРНАТАТА ЗМИЯ В космическия часовник на времето този ден е свързан с Мъглявината Орион, позната още като M42 и NGC 1976, бележеща новото начало и Бога АМОН РА . НА ИМЕННИЦИТЕ ЧЕСТИТО!!
 • Мичито
  Отговор
  7 09:53  15.06.18

  До коментар #1 от "Санде":

  И какво? Много ли са го харесали даскалете та са го оставили още една година в същия клас?
 • Ще дойде
  Отговор
  8 09:54  15.06.18

  До коментар #5 от "Валя":

  Ще дойде Видов ден и ще разбереш :)

  Коментиран от #11

 • Stefko 88
  Отговор
  9 12:09  15.06.18

  До коментар #2 от "Валя":

  Православието учи на робство.
 • гост
  Отговор
  10 13:04  15.06.18

  До коментар #2 от "Валя":

  ТИ ЩЕ ГОРИШ В АДА! Покай се че с това си отношение към църквата и християнството тежко на потомството след тебе..
 • мдаа
  Отговор
  11 13:09  15.06.18

  До коментар #8 от "Ще дойде":

  Тая нищо няма да разбере, един ден ще разберат внуците и правнуците и .

Напиши коментар:


Публикувай