Last news in Fakti

19 Юни, 2018 17:27 9 762 8

Как се попълва двустранен протокол при катастрофа?

  • дкп-
  • катастрофа-
  • войната на пътя-
  • протокол-
  • двустранен констативен протокол

От 1 март тази година при удостоверяване на събития с ДКП не се уведомява "Пътна полиция"

Как се попълва двустранен протокол при катастрофа? - 1

В България годишно стават по няколко хиляди катастрофи и никой водач не е застрахован от подобна неприятност. Когато щетите от сблъсъка са само счупени фарове, огънати калници и други материални щети, автомобилистите попълват двустранен констативен протокол (ДКП).

С редица законодателни промени бе отменено задължението на КАТ да посещава местопроизшествието при леки ПТП-та, като по този начин на виновния не му се отнемат контролни точки от талона.

От 1 март тази година при удостоверяване на събития с ДКП (Двустранен констативен протокол) НЕ СЕ уведомява "Пътна полиция". Ако имате каско, обърнете внимание какво пише в полицата. Възможно е в условията да се съдържа изрично изискване да уведомите застрахователя си.

Двустранен констативен протокол се попълва, когато:

• Няма пострадали или убити хора;
• В ПТП-то участват само две превозни средства;
• Освен двете превозни средства, няма друго увредено имущество;
• Двамата участници имат съгласие за вината и обстоятелствата, свързани с ПТП;
• Двете превозни средства са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието;
• Двамата водачи не са употребили алкохол или упойващи вещества;
• Двата автомобила са с български регистрационни номера.
Във всички останали случаи се уведомява КАТ, който трябва да посети местопроизшествието и съответно да издаде протокол за ПТП!
Преди да пристъпите към попълването на бланките е важно да уточните още:
• Имат ли двата автомобила сключена застраховка „Гражнадска отговорност” (и каско);
• Имат ли водачите всички свои лични документи, както и на колите си;
• Имат ли водачите бланка за ДКП. Тази бланка следва да я получите при сключването на ГО от вашия застраховател. Освен това застрахователните компании са длъжни да публикуват примерна бланка в своя сайт, така че автомобилистите да могат да си я принтират.
Запомнете следните изисквания:
• Протоколът се попълва на мястото на катастрофата;
• Попълват се всички нужни полета. Информацията трябва да е коректна и да отговаря на обстоятелствата.
• Пише се четливо, без грешки и корекции. Поправките могат да станат причина да не ви се изплати обезщетение. Вместо да драскате, попълнете нова бланка;
• Двамата участници са длъжни да си предоставят взаимно данните от застраховката „Гражданска отговорност” и от шофьорските книжки; После трябва да подпишат протоколите.

Какви данни се попълват в ДКП?

Данните за МПС-то, управлявано от водача, виновен за катастрофата, се попълват в сектор „Превозно средство А” (това е синята вертикална колона вляво). А на другия водач – в сектор „Превозно средство Б” (вдясно). Трябва много внимателно и точно да запишете всички изискуеми данни – дата, час и място на ПТП-то, за МПС, за застрахователя, за водача и т.н. В т. 8 се попълва данните от застрахователните полици. Много е важно да намерите свидетел – неговите данни и телефон се записват в т. 5.

В централната вертикална част на протокола (т. 12) се описват обстоятелствата, при които е възникнало ПТП-то. Посочени са 17 квадратчета, а вие трябва да отбележите, само тези, които отговарят на конкретната ситуация при сблъсъка. Най-отдолу записвате броя на задрасканите от вас полета.

Долната централна част е предвидена за схема на ПТП-то. От нея трябва да стане ясно положението на превозните средства в момента на удара, като се отбелязват имената на улиците, пътни знаци, посоката на движение и т.н. Имате и поле за видимите щети по превозното средство.

Според някои застрахователи много важно е предизвикалият катастрофата шофьор да напише изрично „виновен” и да се подпише. НО,според нормативната уредба нито един законов или подзаконов текст не задължава водача да признае вина, което не е и необходимо.

Двамата водачи имат срок от 7 дни, за да уведомят застрахователя на виновния водач, като предоставят автомобилите си за оглед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работа и далавера

    23 0 Отговор
    И какво правим като е надухан и пиян??Трябва да си носим и малка лаборатория за анализ и пистолет за авторитет,а полицията вече е напълно ненужна и е време да се съкрати.Също като едно време на запад......

    Коментиран от #6

  • 2 Бай Кольо

    21 0 Отговор
    Повечето ВОДАЧИ не могат да си попълнят правилно имената на празна бланка...... ще попълнят констативен протокол.ха ха
  • 3 Коментар

    11 2 Отговор
    Удря ме Пиян Не може да си попълни Протокола.Попълвам го и Му давам да се Разпише.Взимам от КАТ Номер на Протокола.
    -Казвам тук един сигурно е Употребил Алкохол.
    ТЕ- Ами Ако Не е.?
    АЗ-МИ НЕЗНАМ със Сигурност.?
    ТЕ-Ми значи не е !
    Тръгна си човека.
    ПИЕШ УДРЯШ ДВУСТРАНЕН ПРОТОКОЛ ПИЕШ И КАРАШ.КАТО КАТ ГИ МЪРЗИ ДА ДОЙДАТ.ЩЕ ПИЯТ И ЩЕ СУ ДЖАСКАТ.
  • 4 Кабагайдаров

    13 1 Отговор
    Когато ти се случи катастрофа ще ти е само да попълваш документи........,. Човекът в дадения момент е стресиран. А също искам да попитам полицаите за какво ще ги имаме.,......иначе реват за заплати...........
  • 5 баш майстора

    10 0 Отговор
    То повечето водачи са взели книжка по втория начин и трудно пишат хихих. Идва КАТ и задължително трябва АКТ ама не полов
  • 6 ученото

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Работа и далавера":

    Какво правим ли? Ако наистина няма да идва КАТ, изкарваме колите настрани от ПТП, изваждаме по една бутилка от хладилната чанта в багажника и тържественно поливаме случая, че е леко ПТП. Мен булята нема а ма бии, а него не го зная, но повод за сдобряване има и все с е намира.
  • 7 A3e

    2 1 Отговор
    Очевидно коментирашите чукчи са писатели, но не и читатели, шото ясно си пише:
    Двустранен констативен протокол се попълва, когато:
    • Двамата водачи не са употребили алкохол или упойващи вещества;

    Аз съм чувал, че при пиян водач КАТ идва, ако е пиян и нещо не сте съгласни не попълвате ДКП, идва КАТ и му пише акт за шофиране в нетрезво състояние и му взимат книжката...
  • 8 Русенец

    7 0 Отговор
    Г.О. е куха застраховка. За да действа трябва задължително при ПТП да идват представители на Застрахователите и те да попълват ДКП, а не учасниците в ПТП-то. Но застрахователите гледат само да прибират парите от Г.О. и нищо да не вършат срещу тези пари !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове