15 Юли, 2018 07:28 7 804 56

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София

  • стефан стамболов-
  • убийство-
  • атентат

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София - 1

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. Няколко дни по-късно умира един от знаковите фигури на Царство България.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

В периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране, припомня в блога си Дани Иванов. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    38 20 Отговор
    Щом на този му се отделя такова внимание , значи е работил за чужди интереси .
  • 4 Кирил

    31 28 Отговор
    Убит е по поръчка на Русия от платени македонски бандити които се укриват в сърбия

    Коментиран от #13

  • 5 Начо

    21 25 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Правилното е да се наричаш руско сиганче

    Коментиран от #6, #9

  • 6 българче

    28 21 Отговор

    До коментар #5 от "Начо":

    Никакви аргументи - ето това са соросовите платени предатели.

    Коментиран от #54

  • 7 радев

    12 3 Отговор
    каквото сам си направиш и най-големият ти враг не може да ти направи
  • 8 Ха!

    20 20 Отговор
    Виж им имената, па им крой капата! Гунчо, Боне , Халю, Талю... и вся остальная сволоч...
  • 9 пешо

    22 13 Отговор

    До коментар #5 от "Начо":

    турско мекере
  • 10 Свой

    14 7 Отговор
    Путин е виновен!
  • 11 iliqn

    6 8 Отговор
    ebati prostite hora zaslujavata mizeriqta

    Коментиран от #23

  • 12 247

    21 8 Отговор
    Поръчката била от княза и хора свързани с руснаците... - Две абсолютно не съвместими групи с една обща цел. Това по- скоро мирише на изопачаване на истината. На всички е ясно, че след освобождението нямаме цар или княз, който да е привърженик на русия, а тъкмо обратното. Всичките ни управляващи са със образование в Западна Европа и в политиката си клонят към тях. Това е и причината в Първата световна война да сме на страната на Германците. Тоест искам да кажа, че в статията умелото наблягане на Русия е като наблягането на Бойко Борисов за Магистралите. Вече всички говорим зя тях, а те на практика не съществуват! Люлин не е автомагистрала а околовръстно шосе, Хемус и Черно Море не съществуват, както и останалите. Единственото подобие на магистрала е Тракия и тя е единственото работещо съоръжение от край до край. Така е и с въпросната статия. Нека всичко да работи в интерес на истината, а не в услуга на чужди държави.
  • 13 НКВД

    26 18 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Убиеца на русофили и патриоти е този. Никой не прави човек на мармалад в центъра на София ей така за спорта!!я някой да каже този лично колко смъртни присъди на русофили е издал
  • 14 СссереМ

    12 34 Отговор
    Трябваше да минат 114 години докато ни поведе пак такъв успешен премиер като Стамболов,дано не го заколят и него руснаците.

    Коментиран от #17

  • 15 СссереМ

    20 28 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Руско-турската война не е освободителна,а поробителна,вече 140 години сме под руско робство.

    Коментиран от #18, #21, #50

  • 16 Червената шапчица

    24 17 Отговор
    Никъкъв държавник не е бил а най- обикновен немски агент като този сегашния.Стамболов Сатрапа!
  • 17 Грантаджийче

    34 8 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Успешен????

    Дето рива, че няма нужда от Белене, а почва да я строи??

    Дето рива, че няма нужда от Южен поток, а загуби МИЛИАРДИ от такси и стана зависим не само от русия, ами и от Турция???

    Дето рива, че е голям европеец, ама гледа да не изтърве руските туристи в България???
  • 18 българче

    17 7 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Още 1400 ще бъдеш, недоубито опърничаво мукере.

    Коментиран от #29

  • 19 Перхидролен руснак-лайнар на копанка

    10 14 Отговор
    А я да видим защо турският султан заявява
    ''..ако имах и аз такъв Велик везир(миниттр-председател)щях да опрвя проблемите в Османската империя

    Коментиран от #20, #52

  • 20 Инкогнито

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "Перхидролен руснак-лайнар на копанка":

    Много хубав пример за мерило даваш!!!!! Те и Боко сега мн.го ценят в Турция българите намаляват драстично турците стават все повече в България
  • 21 ОлигУфрен

    18 4 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Незнам каква ти е диагнозата, но със сигурност е неличима!
  • 22 Перхидролен руснак-лайнар на копанка

    16 14 Отговор
    Бягат щото границите са отворени.
    Да бяхте ги отворили още през комуната досега всичко, което може да се движи щеше д избяга от българската кочина.
    Просто, сме свободни хора и имаме това право на движение.
    Това е следствие, а не причината.Причините са многопластови откакто са дошли комунягите 1944г. На власт, а сега и уродливите им изчадия-техните деца и внуци.
    Тук трябваше да дойдат хора израснали в европейска страна или страна с висок морал и да ги изчистят тия продажници.
    ПРЕХОДЪТ СИ ОСТНА НАЙ-ГОЛЯТА ЛЪЖА И ОПРАВДАНИЕТО, ЧЕ ЗАПАДЪТ Е ВИНОВЕН ЗА. НААШИТЕ ПРОБЛЕМИ.
    В крайна сметка никой не може да те изгони, ако сам не го желаеш.Навсякъде има проблеми и във всяка страна, то си зависи от това какви са хората в цялото общество и как е възпитано

    Коментиран от #24, #25, #44

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 българче

    19 8 Отговор

    До коментар #22 от "Перхидролен руснак-лайнар на копанка":

    Абе,

    само за 2016-та, 6000 граждани на великобритания се преселиха в България, соросов копанар нещастен. Щото е ЗЛЕ във британия?

    Само за 2017-та 1800 граждани на Япония се преселиха в Бълтария.
    Сигурно щото е много зле в Япония???

    Абе, що квичите соросовите глисти, да не ядете бой навсякъде от комунистите??

    Коментиран от #27

  • 25 НКВД

    15 5 Отговор

    До коментар #22 от "Перхидролен руснак-лайнар на копанка":

    Високо моралните колонизатрори от Запад.бягат хората от налаганата ни политика от ЕС! България последните 10 заприлича на африканска колония от 20 г.на миналия век!
    ЕС поддържа незаконото правителство в БГ !!
    В ЕС - Брюксел знаят че в България се фалшифицират избори обаче си малчът защото ги остройва ,,Бойко Удобното на Меркел"!
  • 26 Bingo

    12 13 Отговор
    Само човек учил в Русия и видял местната действителност може да се превърне в яростен противник на тази измислена държава. Тук над 60% са русоминетчии, но надали има и 1% от тях които са ходили там. Факт е, че периода в който Държавата ни има най-висок икономически растеж в почти цялата си история е когато управлява яростен противник на Русия. Факт е че с русоминетчиите трябва да се борави с твърда ръка, щото те не прощават на тези които не играят по свирката им. Доказва го смъртта на Стамболов, а по късно и смъртта на ген. Луков.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Грантаджийче

    14 9 Отговор

    До коментар #26 от "Bingo":

    дрън дрън ярина.

    Най- висок икономически растеж има само в празната ти кратуна.

    България посреща 9-ти септември 1944-та с ОСЕМ километра асфалтов път. За 45 години по- късно са направени 24 000 км асфалтови пътища. То си казва, соросова глисто!!!

    Коментиран от #31

  • 29 СссереМ

    6 13 Отговор

    До коментар #18 от "българче":

    Накрая ще изтребим всички русофили до крак и държавата ще миряса.

    Коментиран от #45

  • 30 Гоуст

    10 11 Отговор
    Черен ден в българската история. Убит след многократни опити от руска страна... от руска страна в България! Какво по дяволите прави Освободителката в България и каква и е работата да се меси в делата български?
  • 31 СссереМ

    11 12 Отговор

    До коментар #28 от "Грантаджийче":

    Пишеш глупости,по това време България претърпява две национални катастрофи и пак е най развитата държава на балканите,а къде отиде 24 тона злато?????

    Коментиран от #32, #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гоуст

    9 10 Отговор
    Как няма истинските българи да напускат България? Та цялата страна е пълна с турци, цигани, помаци и русофили - все хора, действащи против интереса на България
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гоуст

    6 8 Отговор

    До коментар #34 от "българче":

    Прав си - против пет вековните поробители, за свободата на България, а не заедно с бъдещите поробители
  • 36 Перхидролен руснак-лайнар на копанка

    7 6 Отговор
    Ей, туи русфила е както е казал народа, колкото е голям, толкова насран( и прост).
    Оная история се отнася до следното.
    Османската империя трябва да плати разноските(репарации) във войната 1877-8.
    Дълги години турците не плащат(както и сега няма да платят на тракийските българи с Ангорския договор).
    Така, България е въвлечена в сложна финансова операция, според, която нашата страна отвърждава признанието(политическо) в международните отношения след Съединението.В замяна от болната глава(турците), дълга от над 160млн се намаля на 82млн, които България трябва да плаща през следв. 30г. на Русия.
    Наистина плащаме някои вноски и после спираме.
    За 9месеца плаща бг. Народ 32т. (Това е равностойност в рубли), докато се поставят структурите на държ. власт до края на 1879г.

    Коментиран от #46

  • 37 Ю Кортес

    8 11 Отговор
    Русия е бита карта.за това Корнелия и Ст Данаилов направиха синовете си американски граждани

    Коментиран от #39

  • 38 15 юли

    8 4 Отговор
    До "българче"
    Ти не си българин. Престани да се наричаш така.
  • 39 любопитен

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ю Кортес":

    А дъщерята на Винету къде е?

    Коментиран от #41

  • 40 Трол

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Чети преди да пишеш глупости!
    Публикувано във факти.бг: Какво е според изследването на Мадисън мястото на България сред останалите европейски страни през прочутата 1939 г., когато бил достигнат „върхът“ в нашето икономическо развитие? БВП на човек от населението в България тогава е бил 1603 единици, докато например в съседна Гърция той е бил 2638 единици (1). При това за Гърция 1939 г. не най-успешната година през предвоенния период. Най-успешната за Гърция е 1937 г., когато БВП е 2769 ед/човек, а в България през същата година той е едва 1512 ед/човек или близо два пъти по-малък . Това ти го казва един шведски учен, занимаващ се с история на икономиката на Европа-Най-известният учен, който днес се занимава с изследване на историята на икономическото развитие на Европа и света, е Ангус Мадисън
  • 41 Кирил

    7 6 Отговор

    До коментар #39 от "любопитен":

    Живее и ражда в бг. А твоите партийци в Русия ги наричат русопаразити.справка Решетников за корнешия

    Коментиран от #42

  • 42 любопитен

    5 5 Отговор

    До коментар #41 от "Кирил":

    Дъщеря му е специалист по данъчна политика в инвестиционна компания Корнърстоун, Калифорния! И не ме боли за Решетников, Корнешия, партийци и разни паразити! Не ми вменявай твои прикрити чувства на неуспял партиен кадър!
  • 43 килър

    8 2 Отговор
    Първия гробокопач на България.Дано и тиквата свърши като него.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "СссереМ":

    Пробвай се-с огромно удоволствие ще те смажа,гнусна хлебарка
  • 46 Кафа от анадолски лъжи

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Перхидролен руснак-лайнар на копанка":

    Ае стига лъга , платили сме една вноска, и то минимална, а Русия се отказва и от всичките контрибуции които има да взима от Османската Империя , за да плати СЪЕДИНЕНИЕТО.
  • 47 Нека се помни

    5 7 Отговор
    Стефан Стамболов - Евлоги Георгиев го гони от дома си във Влашко- Ти ли хърсъзино ще помагаш на България, марш и да не ми те видят повече очите.Пред други споделя- На този не му е чист косъма. По време на Априлското Въстание , истинските революционери , ги колят , стрелят , правят ги на чевермета , и гният по зандани , Стамболов успешно имитира че е болен от сюргюн. След Освобождението става проводника на чуждите сили в България , със своя уж "ореол" на съратник на Левски. И прави точно обратното на това което е заръчал Левски. Кани чужд началник за България, че за къв "член" тогава сме се освобождавали. За гоненията и преследванията на патриоти и поборници , е дълга тема.Свален е от власт . Прави тайно посещение при " високата порта" с молба при султана за обединение отново на двете държави - Че за какво тогава беше всичката тази пролята кръв - умно и на място му отвръща султана. И от страх какво ще предприеме Русията , не му обещава , но му дава да разбере , е може да го направи свой везир на територията когато стане нужно.Това прелива чашата на търпение, и Стамболов става първият убит мин.предс. в дългата редица. Евлоги Георгиев дарява парите си за построяването на Софийският Университет , и завещава думите - Нека се учат българчетата да не ги лъжат управниците. Под управници е имал предвид точно Стамболов с който е бил в дълбок конфликт , и дори го заплюва в Българското Народно Събрание.

    Коментиран от #48, #51, #53

  • 48 СссереМ

    6 6 Отговор

    До коментар #47 от "Нека се помни":

    Преди 89-та на "тази" история ви учеха комунистите,тя им беше удобна,и то защото през целия си живот Стамболов искаше да ни опази от руската напаст-е за съжаление не успя,дано поне Бойко успее.
  • 49 Политици кръвопийци

    7 4 Отговор
    Убит е защото е бил сатрап - мегаломан с неосъществени амбиции да бъде княз на България поради което е сътворил множество интриги довели по-късно до националните ни катастрофи. Избил е безмилостно другарите си от борбата срещу турското робство и ако Левски беше останал жив и него щеше да затрие заради амбициите си и това е мнение на съвременниците му. Парадокс е, че неговото богатство е от руската армия която той е обслужвал вещево по време на войната.
  • 50 психиатър

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Под руско робство са само такива като тебе. Това си е твоя личен избор и никой не ти е виновен. В такива случаи докторите изписват разни антидепресанти. Що не пробваш, може пък да ти помогнат.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хъм

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Перхидролен руснак-лайнар на копанка":

    не е зле да разтълкуваш оксиморона, който си си сложил за ник. типичния руснак си е рус по рождение. да не би да да си някой неуспял руски соросоид, понижен на служба в България
  • 53 аха

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Нека се помни":

    Аааа, и тука имаме един, дето е болен от сюргюн. Щото вместо уста има задн.к. Чак и на името си го е написал-#29
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гюнтер

    1 0 Отговор
    До всички джендърсоросоиди.
    Съгласно ЕВРОСТАТ през 1989 г., когато сме били под руско робство, България е била на 26 място в света по стандарт на живота,апрез 2018 г. е на 72 място. Путин е виновен.
  • 56 hoho

    1 0 Отговор
    За руснаците може много да се говори, но накратко те са проклятие за България ... включително българите русофили, които ще предадат и майките си на руснаците ... Не харесват Стамболов, защото бил диктатор, а какъв е любимеца на русофилите Путин , нима е демократ ? хахаха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове