714 2

Алекси Стратиев: Дрогирани и алкохолици се връщат на пътя след наказанието

Димитър Ганев: Правилата важат за едни хора, за други не важат

Венцислав Михайлов

Нормативната уредба е достатъчно драстична, но има една линия в нашето законодателство, че законите се пишат, но никой не ги спазва. За мен това е основният проблем. На дъното стои практиката за двойния стандарт в нашата държава. Текстовете са написани – ясни са, конкретни са, но те важат за едни хора – за други не важат. По тази причина болшинството от водачите считат, че каквото и да се случи, винаги могат да се оправят.“ Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Ганев, председател на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност".

Запитан защо действащият Закон за движение по пътищата все още не е разделен на три части, Димитър Ганев коментира, че това се случва, но „бавно и на тъмно, без да е ясно политическото задание при изготвянето на тези три законопроекта“ и това според него е тревожното. Първите три оповестени законопроекта според Ганев са съдържали „доста слаби и проблемни текстове“. Той прогнозира, че ще се случат, но е въпрос на време и качество на проектите, които ще се подадат.

Като сериозен проблем в административно-наказателната дейност бившият шеф на КАТ и експерт по пътна безопасност Алекси Стратиев очерта практиката след изтърпяване на наказанието да се връща книжката на наркозависими или алкохолици:

„Независимо от санкцията, която се налага, ние не можем да изчистим тези, които са употребявали наркотици от участието в пътното движение до момента, в който не се изчистят. В много държави въпросът е решен – на такива хора им се връща свидетелството едва тогава, когато съответната институция докаже, че са чисти и не употребяват дрога." Това припомни бившият шеф на КАТ.

Според Стратиев, до момента законодателството ни не е предвидило такава уредба и сега е моментът, при обсъждането на новите законопроекти да се посочи коя институция да се занимава с това. Алекси Стратиев допълни, че пътните ни полицаи разполагат с най-съвременно оборудване да тестват алкохол и наркотици. Стратиев припомни скорошния случай за загиналото дете в Златоград, блъснато от водач с 20 наказателни постановления и 12 фиша.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 11:19  10.08.18
  Ами взимаш му книжката и никакво даване повече. Все едно тези без книжки не са хора, не пътуват и не могат да живеят нормално без книжка. Така като се качи пак на кола веднага в затвора и готово. А сега си плаща няколко стотин лева акт, чака 6м. и продължава.
 • решение
  Отговор
  2 11:49  10.08.18
  Специално за дрогираните боклуци трябва да има 3 години без книжка, а ако искат изобщо отново да имат такава да се явяват всеки месец на тестове за дрога през тези 3 години ! Понеже, ще има и такива, които ще карат без книжка при залавяне, ефективен затвор от минимум 5 г. без значение дали са имали чисто съдебно минало, каквото впрочем няма да имат, ако са осъдени още при първо залавяне. Подобни мерки и за алкохол! Построяване на нови затвори, където да чукат пътища и магистрали и нещата, ще се понаместят ! Разбира се и Борисов да си ходи, защото докато държавата се управлява мутренски нищо няма да се промени !

Напиши коментар:


Публикувай