1 578 5

Какво може да ни причинят жегите

Мария Атанасова

Д-р Анелия Ботева е специалист оториноларинголог в УНГ отделението на известна частна болница в Стара Загора. Завършва медицина в Тракийския университет в града на липите през 1996 г. През 2007 г. придобива специалност по оториноларингология.

- Д-р Ботева, може ли горещините през летните месеци да предизвикат неразположения при повече хора във вид на шум в ушите и световъртеж?

- Възможно е хората да изпитат такъв дискомфорт през летните месеци. Заради жегите става разширяване на периферните съдове в организма и съответно леко оттегляне на кръвта от мозъчното кръвообращение, което може да е причина за спадане на кръвното налягане. А това е повод да се раздразни и вестибуларният анализатор. В случая дразнителят е намаленият приток на кислород.

Отделно, причина могат да бъдат и вирусите, които не секват и през лятото. Но тези оплаквания в практиката ми не се наблюдават като тенденция през лятото. Все пак едно ниско кръвно налягане се отразява на целия организъм и предизвиква дискомфорт, което не означава наличие на конкретно заболяване.

Всъщност появата на постоянен или периодичен шум едностранно или двустранно в ушите, т.нар. тинитус, може да се дължи както на съвсем безобидни причини (като задържан церумен - ушна кал във външния слухов проход, някои физиологични - не свързани с патология шумови ефекти), така и на сериозни възпалителни процеси, засягащи структурите на средното и вътрешното ухо, където е поместена периферната част на слуховия и вестибуларния анализатор.

В някои случаи този дискомфорт е първа проява на туморни процеси, ендокринни заболявания, проблеми на сърдечносъдовата система, травми или промени в областта на главата и шията и др. Затова появата му не трябва да се подценява и чисто по български да чакаме да ни мине.

- Кога тези симптоми, придружени от други оплаквания, показват за наличие на по-сериозен проблем?

- Обикновено когато наличният в ушите шум се съчетава с болка или отделяне на секрет, това е по-сигурен стимул за пациентите да потърсят помощ. Разбира се, нормално е пациентът първо да се консултира с личния си лекар. Една от най-баналните причини може да се окаже натрупана ушна кал, която успешно се отстранява в амбулаторни условия. За всеки, перистиращ в проявите си тинитус, е необходимо да се потърси мнението на УНГ-специалист.

Интервюто е публикувано в zdrave.to

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кикимора
  Отговор
  1 23:13  12.08.18
  Новина за олигофрени!
 • vasik atanasova
  Отговор
  2 23:45  12.08.18
  ЖЕГИТЕ СИ МИНАХА ЧАКА НИ ЕСЕН И ЗИМА ДА ВИДИМ КАК И КОЙ ЩЕ Е ИЗКАРА И КОЙ НЕ
 • Гост
  Отговор
  3 02:01  13.08.18
  Тази Д-р Ботева , работи в частната болница на бившия комунист и настоящ гербаджия , местен олигарх Дечо Колев . Основната функция на болницата му е източване на клинични пътеки . Самата лекарка е пълна некадърница .Знам го от личен опит !
 • Бирата
  Отговор
  4 03:23  13.08.18
  Жегата може да причини и жажда. В такъв случай знаете... - Каменица - на един молл разстояние, иши Астика - жадните знаят защо.... И други....
 • сладурче
  Отговор
  5 09:15  13.08.18
  То и жегата причинява тези оплаквания от статията,ама и някои твари,още по лоши последици причиняват на чувствителни хора!

Напиши коментар:


Публикувай