1 005 4

Изтичането на мазут край Созопол продължава

Водолази направиха нов обход на потъналия кораб

Изтичането на мазут край Созопол продължава
Снимка: bTV
Мария Атанасова

Изтичането на мазут от потъналия край Созопол кораб продължава, макар и в малки количества, съобщи bTV. Според любители водолази, които вчера направиха оглед, гориво има не само в резервоарите, но и в други части от плавателния съд.

Водолазите от Сдружение „Приятели на морето” първи забелязват разлива в потъналия кораб. Според тях причината мазутът да излезе на повърхността е по-високата температура на водата.

„Преди три седмици имаше голям щорм – долу на 33 метра беше 9 градуса. Тогава нямаше теч на мазут. Седмица след това открихме, че тече от всички шевове”, пояснява Пламен Тодоров от сдружението.

Вчера групата е влязла за нов обход на кораба – теч все още има, но не толкова интензивен.

Загражденията, поставени от Морската администрация ги няма. Водолазите установяват, че гориво има и във вътрешността на кораба.

Спектрален анализ може да установи дали мазутът по плажовете е от „Мопанг”, но до сега такъв не е направен. Кабинетът е заделил 2,5 млн. лв. за справяне с проблема.

Дългосрочните прогнози показват, че от средата на седмицата морето ще е благоприятно за операцията по източването на мазут.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПареИма
  Отговор
  1 09:38  27.08.18
  Паре има, действайте ) С 2 думи, парите и сумата е определена, сега само се чака морето да си свърши работаа, водата лека-полека да отмие остатъците от мазут и да се приберат парите.
 • Да живее Гърция
  Отговор
  2 09:45  27.08.18
  Лайноморието сега вече е и мазуто-морие! Да им е честито на къпещите се и със здраве да си ги носят гов.ата и мазута по себе си! И догодина пак да дойдат на лайноморието, че е много убаво и да се лее бетон и мазут на корем!!!
 • Боко Дюкянън
  Отговор
  3 11:18  27.08.18
  Боко, че му забие един чеп и че го опрай !
 • Yes
  Отговор
  4 18:34  27.08.18
  Да искат парите за източването от хамериканците нали кораба е техен

Напиши коментар:


Публикувай