3 512 6

Сладкарница "Феята" остана в историята

Започна окончателното премахване на бетонните руини на емблематичната сграда в София

Сладкарница "Феята" остана в историята
Снимка: Столица.bg

Вчера (3 септември) започна окончателното премахване на бетонните руини на бившата сладкарница "Феята". Още през месец юли стана известно, че собствениците на емблематичната сграда в столичния квартал "Яворов", са подали уведомление до район "Средец" за събарянето ѝ, предаде "Дневник".

"Феята" е построена в края на 50-те години по проект на арх. Васил Вълчанов, който е проектирал и целият квартал "Яворов". Тя беше едно от емблематичните бохемски места в София, където творци, артисти и художници се събираха преди 1989 г.

Снимка: socbg.com

Сладкарница "Феята" остана в историята

През 1975 г. на терасата на сладкарницата са направени част от снимките на филма „Два диоптъра далекогледство“.

Сградата е приватизирана през втората половина на 1990-те години и оставена на разрухата на времето. Според градоустройствения план там може да бъде издигната триетажна сграда. По непотвърдена информация собствениците имали намерение на строят бизнес сграда с модерни офиси и ресторант, допълват от "Столица.bg".

Собственик на имота е „Българска холдингова компания“, публично дружество, което е на Българската фондова борса. То е правоприемник на Българохоландски приватизационен фонд. Справка в Търговския регистър сочи, че членове на ръководните органи на компанията са бившият служебен министър на правосъдието в кабинета „Софиянски“ Хараламби Анчев, дългогодишният шеф на НДК Христо Друмев, Бойко Биров, Пирин Атанасов, Ирина Молерова, Цвета Бакърджиева.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 16:46  04.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Агент
  Отговор
  2 16:49  04.09.18
  Биишите ченгета , ще си вдигат билдинг.
 • Брат ми
  Отговор
  3 21:56  04.09.18
  Боклук до боклука.
 • Пиниза
  Отговор
  4 22:19  04.09.18
  Беше хубава сладкарница с приятна обстановка.
 • нафто
  Отговор
  5 22:23  04.09.18
  Христо Друмев,човек умеещ да се нагажда при всички режими.
 • Munchen
  Отговор
  6 09:48  05.09.18
  Моите родители си я спомнят. Била е много добра за времето си и емблематична. За жалост прословутата приватизация не е подминала и нея! :(

Напиши коментар:


Публикувай