1 514 5

След 10 века патриархът за първи път влезе в Преслав

След 10 века патриархът за първи път влезе в Преслав

С благодарствен молебен и "За многая лета", която огласи старините на Велики Преслав за първи път от 10 века насам патриарх на българската православна църква се завърна върху руините на владетелския храм в старата българска столица. Поводът беше отбелязването на 1125-тата годишнина от провеждането на Преславския народен събор, припомня в. „Монитор“.

В честванията, организирани от Община Велики Преслав, Светия синод и Варненско-великопреславската митрополия се включиха архиереи на Българската православна църква и православни църкви от Източна Европа, с чието съслужение Негово Светейшество Неофит Български отслужи тържествен благодарствен молебен. Патриархът, който по-рано през деня беше и във Варна пропътува пътя в горещия ден и до Велики Преслав, където беше посрещнат от множество от миряни от града и околностите.

Съборът, свикан от Борис-Михаил взима три важни за българската държавност решения: за нова столица е обявен град Велики Преслав, за владетел на българската държава официално след детрониране на Владимир Расате е признат княз Симеон Първи Велики, а за официален език е избран българският, която заменя гръцкия в богослужението.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Валя
  Отговор
  1 21:17  16.09.18
  А защо са всичките тия украшения и дрънкулки и тия бутафорни костюми , повече прилича на религиозен парад

  Коментиран от #2, #5

 • среднощен
  Отговор
  2 21:54  16.09.18

  До коментар #1 от "Валя":

  Вале, след такъв коментар в пълнота разбираме смисъла на поговорката- "мълчанието е злато"...!
 • Асклепий
  Отговор
  3 01:00  17.09.18
  "О,окаяни простосмъртни,отворете си очите".Не са на вятъра казъни думите на великият Леонардо,но няма кой да го чуе.Най голямата и измамна институция е църквата,по точно мафия на която глупаците плащат и се молят на,кого?
 • Българина
  Отговор
  4 08:57  17.09.18
  Там дето е минал ятаган, най рано след 1000г ниине трева, аз тъй знам от пра пра дядо ми.... Германия и франция не я знаят тази народна мъдрост, но са решили да изпробват достоверността й.
 • Историк
  Отговор
  5 08:58  17.09.18

  До коментар #1 от "Валя":

  Възпфиели са ги от Визанс. Гръцкиге попове са носели такива раса и мантии. И царете и политиците ни, че и поповете ни не са в ред. 8 века простотии. Преди българите почитаха създателя на космоса ТангРа, без обреди, без жертвопринушения. А сега станаха езичници и християни, православни, католици, ислямисти.... Те служат на животинския ангел Сет най-падналия ангел от всички. Отъжзествява се с Харон, Харуун, Хеф, чорт, дявола.... Но поповете това са си избрали като профессия.

Напиши коментар:


Публикувай