Last news in Fakti

25 Септември, 2018 14:54 1 578 24

„Сова Харис“: ГЕРБ води пред БСП с над 4%

  • сова харис-
  • избори-
  • вот

ДПС биха получили подкрепата на 6,2% от избирателите, а Обединени патриоти - 4,7%

При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на „Сова Харис“ върху електоралните нагласи.

Под 4-процентовата бариера за парламента остават „Демократична България“ с 1,5% подкрепа, „Воля“ - с 0.8%, АБВ - с 0,4%, СДС - с 0.3% За друга партия или коалиция ще гласуват 1.2%. 25,3% все още не са решили за кого да гласуват, а 12,6% са посочили, че няма да гласуват на парламентарни избори. Без отговор са 3%.

Началото на новия политически сезон е съпътствано от поредица от скандали. На фона на успешното приключване на Европредседателството и привидно спокойната обстановка в страната, по върховете на политическото представителство се продуцира сериозно напрежение. Създалата се ситуация рефлектира върху електоралните нагласи. Резултатите от проведеното национално представително изследване показват високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП. Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31% срещу 27% - че това трябва да направи БСП. Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Към момента имащите готовност да гласуват за ГЕРБ са 24%, а за Левицата - 20%.

При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия. Понастоящем за избирателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта олицетворяват статуквото. БСП предложи политическа програма, която за първи път след прехода отваря диалог за по-дългосрочно развитие на страната. Заложените идеи във „Визията“ допадат на значително мнозинство от избирателите. Субектът на реализация на предложените идеи обаче остава неубедителен. Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълната на промените. За да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, от които очевидно имаме нужда, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани. Логически това може да стане или консенсусно между водещите политически сили, или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове.

Методика на изследването

Период на провеждане: 8 - 14 септември 2018 г.

Извадка: Изследването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души.

Генерална съвкупност: 6 162 747 души. 1% на извадката съответства на~61 627 души.

Обем на извадковата съвкупност: 1000 души над 18-годишна възраст.

Стохастична грешка: Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Метод на регистриране на информацията: Стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ееееее

    4 2 Отговор
    Цели 4% - голяма разлика , няма що ...
  • 2 Гост

    26 1 Отговор
    Не ви вярвам!

    Коментиран от #7, #24

  • 3 ХА ХА ХА

    18 2 Отговор
    УСИЛЕНИ СТЪКМИСТИКИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ !
  • 4 Боко Мазника от БРЕГ

    10 4 Отговор
    Сбъркана ценностна система и сбъркано разбиране за избора на Смешника Бойко Борисов. Затова и цялата държава е сбъркана. Но от нас зависи, да си я подредим. Поне все още не са ни отнели изборите. Мъдро е, в тази ситуация да се запитаме:
    Къде е опозицията, дявол да го вземе???
    Защо опозицията само мрънка по форуми и пред микрофоните???
    Защо опозицията не напуска парламента???
    Защо опозицията не извежда хората си на улицата???
    Какво още трябва да се случи, за да се събуди опозицията???
    А къде е опозицията извън парламента???
    Има ли я опозицията или е само в фейсбук творение???
    Защо недоволни има, а протестиращите са-малко???
    Или опозицията се уплаши, от репресиите на полицията от ГЕРБ и ОП???

    Коментиран от #14

  • 5 брутален нерез

    14 2 Отговор
    Не вярвам на соц. агенциите. Особено на тези, които се лансират в момента.

    Коментиран от #6

  • 6 СссереМ

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "брутален нерез":

    И аз не им вярвам,не познавам хора които биха гласували някой от тях да гласува за бсп-то.
  • 7 жан

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Това еъобще не е вярно!!!
    Няма от къде да дойдат тези 4% тъй като хората са масово не
    доволни от крадливите и нагли гербаджии,
    Ние гласуваме а изборите се манипулират,това е истината!
    Докато народа не се надигне и измете тая крадлива паплач
    така ще е още 100години.
  • 8 onq s konq

    6 4 Отговор
    Фактите на въпросната анкета са ДО БОЛКА ИЗВЕСТНИ НА ПРЕЗИДЕНТА ОТ "ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ",т.е. от "службите" му,което и обуславя официалното му мнение че едни Предсрочни избори са нежелателни защото САМО ЩЕ ПОТВЪРДЯТ НАСТОЯЩОТО СТАТУКВО.Естествено разни въжделения на РУСОФИЛСКАТА СГАН за "решително навлизане на Слави" в Политиката ПРЕТЪРПЯХА ПЪЛЕН ПРОВАЛ.Показателното обаче е,че че въпросните Русофили изобщо не питаят полит. симпатии към Партии като тая на Слави или на Радев,а целта им е да ги използват за ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ПОЛИТ. ВЛАСТ В БГ ПО ПРИНЦИП,с ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ-ПОЕМАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕНО ОТ ЕДНА ЧИСТО РУСКА ПАРТИЯ,КОЯТО ДА СМЕНИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА СТРАНАТА "НА ИЗТОК".
  • 9 шоп

    2 0 Отговор
    Да бе те така е
  • 10 бббббб

    11 5 Отговор
    Хаха преди години беше над 40%.При БСП има устойчивст,докато при ГРОБ се вижда умирачка като много други партии,които изчезнаха от политическата сцена.
  • 11 А БЕ

    4 4 Отговор
    Сещам се как БСП веднъж даже една тяхна лъжлива агенция ги изкара победители на избори, а те червените олигофрени едвам 0,5%!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Социолог

    7 5 Отговор
    ГЕРБ само 4 % пред БСП. Е колко още години трябва да минат за да разберат избирателите ,че БСП не става за нищо.
  • 14 Стоян Михалев

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Боко Мазника от БРЕГ":

    А-а Бойко се изкачил в голямата политика без ........ Сън не можете да спите комундета . Пропуснахте Борисов да влезе в политиката и сега ви запари под дъто. Със СДС се справихте , ама проспахте Борисов . Бърка ви работите ама яко! Ама аз чакам ,вече да не ви жали и ми да вземе голямата гьостерица , щото продължавате да мърсите бълагарската земя.
  • 15 onq s konq

    4 1 Отговор
    Отка доктора ми смени хапчетата с по-силни и се мъдри работи започнаа да ми се раждат у главътъ
  • 16 Тодоров

    3 2 Отговор
    Аз пък поръчах анкета на ХЕМ БИ - ХЕМ НЕ БИ. Те казват обратното, че БСП води със същия процент.
  • 17 гост

    4 1 Отговор
    Може и да са верни тези 4% ето защо. 450 000 държавни служители са за ББ,с половинките им стават 900 000. Още 300 000 цигани стават 1 200 000,плюс такива като оня с коня и подобни нему,стават 1 300 000 сигурни гласа.Около 30% не гласуват което е добре дошло за ББ.Според мен това е причината ББ да печели.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 жан

    2 2 Отговор
    Казах го и пак ще го кажа!!!
    ИЗБОРИТЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ....Разберете го.
    Това е ролята на ЦВ ЦВ , той и за това го държи.
    Хеащат се цели секции а ние балъците се редим
    пред урните. Вижте на кого вдига заплатите...на сигурния електорат,държавните служители. А пенсионерите ядат хляб и маргарин.
  • 20 ОЛЕ МАЛЕ

    2 1 Отговор
    Ето заради това народът не иска да бута ГЕРБ - ЩЕ ДОЙДЕ РАКОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ - БСП !!!
  • 21 ДОКО

    0 1 Отговор
    КАКВО ОТ ТОВА ЧЕ ВОДИ..ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ МАФИЯТА ЩЕ ДАДЕ ВЛАСТТА ЕЙ ТАКА..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДОКО

    0 1 Отговор
    СЛЕД 5 ГОДИНИ ПАК ЩЕ СЕ ВЗИРАШ В ТЕЛЕВИЗИЯТА БЪЛГАРИНО..АМА ЩЕ СИ НА СТУДЕНО И ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СА ОЩЕ ПО - ВИСОКИ ТА ДА ТИ ДОЙДЕ ЪКЪЛА..
  • 24 Byg

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    И аз не им вярвам , повече са от 4 процента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове