21 Октомври, 2018 18:11 2 659 49

Добра идея – площад от камъните на Альоша

  • пловдив-
  • альоша-
  • паметник

Това беше най-добрата идея, макар и подхвърлена на майтап, при онзиденшното обществено обсъждане на идейния проект за площад "Централен“. Като не достигат парите за сто процента покритие от гранит, да се ползват камъните на Альоша. Дамата с предложението получи ръкостискане от кмета Иван Тотев и загадъчна усмивка.

Ето сериозна тема за дискусия – два градски цирея се премахват с един замах. Тъй като въпросът за огромния цирей на върха засега е на равнище загадъчна усмивка, спорим за другия – дали да е покрит с гранит или земелрок, отбелязва сайтът „Пловдив24“.

Иначе в подобни обществени обсъждания участват будни граждани и специалисти, сред които архитекти, инженери, както и политически фигури. Доста често някои граждани са просто агитки на партийни централи. А специалистите са от тези, които са извън играта – извън обсъждания проект. Това ги прави по-раздразнителни, претенциозни , нервни, дори и кресливи понякога. В такава среда и най-добрата идея може да се представи за толкова уродлива, че проектантите да съжаляват защо са се захванали с нея.

Остана усещането, че дискутиращите искат площад за митинги и манифестации, а не да подчертае пластовете в културно-историческото развитие на Пловдив. Нали това е целта? Но и техните претенции могат да се удовлетворят, ако бутнем бившия Партиен дом и Пощата. Да не би да ги харесвате?

Участниците в обсъжданията забравят, че на местни избори избират кмет и Общински съвет, които носят отговорност за развитието на града. А тяхната лична отговорност е какво да има на вилата им – гранит или земелрок. И така до следващите избори, когато могат да заявят претенции какво да има и на площада. Трябва да опитат.

А самата дискусия трябваше да бъде прекъсната още в момента,когато една дама предложи да застелим площада с паветата от ремонтираните булеварди.

За едно паве и земелрока сме готови да спорим с часове и да си издерем очите – каква будна гражданска съвест имаме! И кога ще съберем смелост да спорим за камъните на Альоша – какво да правим с тях, по вилите или на друго място да ги складираме. Тогава ще знам, че се провежда най-важното обществено обсъждане в този град. Иначе ще си останем специалисти по земелрок и с кураж, затиснат от камъните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НКВД

    76 22 Отговор
    Тотев и всички герберасти от Пловдив могат да вземат по един камък от Альоша да си го окачат на шията и да скочат в Марица!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Минчо Спасов

    28 76 Отговор
    Браво за добрата идея! отдавна трябваше да се махне това грозило и да се натроши за чакъл ! За какво са ни тоя комунистически отпадъци от времето на окупацията и най срамния период за бг.

    Коментиран от #5, #7, #16, #23, #40

  • 5 НКВД

    60 24 Отговор

    До коментар #4 от "Минчо Спасов":

    Точно за това е там да напомня кой ни е спасил от фашиското правителство на 9.9 1944г.!!!

    Коментиран от #37

  • 6 Мизирабъл

    48 13 Отговор
    Тия дето предлагат тая гадост, да донесът камъни от дето са закопани близките им!
  • 7 Мизи

    46 12 Отговор

    До коментар #4 от "Минчо Спасов":

    Най срамния период е сега господинчо динчо!
  • 8 Манолов

    39 0 Отговор
    След като имаше международен конкурс за площада и журито отличи проекта на португалска фирма (която получи награда 20000лв.), а след това общината откупи този проект за 100000лв., защо сега се минава на някаква полу-криминална схема, без да е ясно кокво ще излезе от всичко това? Няма ли одит и как се "оправдават" тези проекти, които Общината поръчва, но не изпълнява? Нима за кмета тези 120 хил. лева нищо не значат и може да ги хвърли на вятъра?
  • 9 Бесен Язовец

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Bubbles":

    А ти пък какъв си гноен цирееееййй, нямам думи ! Защо оня ден обвини украинците за трагедията в Керч без да имаш ни най малък повод да го направиш ?? Влез сега там и се извини смотльо !

    Коментиран от #22

  • 10 Народ, който не помни...

    31 12 Отговор
    Как се наричат тези, които строят паметници на народи бомбандирали ни и нито в една война не били на наша страна? А как се наричат онези, които грабят, разтурят и предават собствения си народ?
    Повече Андрешковско мислене ни трябва, а не като на съдия-изпълнителя (тия си ги имаме в парламента)

    Коментиран от #11

  • 11 Русофилски лъжи

    13 28 Отговор

    До коментар #10 от "Народ, който не помни...":

    Нито дума от написаното от теб руска подлого не е вярно. Единствените паметници издигнати от българофоби руски еничари са тези на окупаторите.

    Коментиран от #29

  • 12 българка

    15 43 Отговор
    Расия е тумор. За нас е важно да я избягваме за да предотвратим разсейките

    Коментиран от #21, #30

  • 13 Иванов

    14 39 Отговор
    Съветските паметници трябва да бъдат демонтирани и върнати на москалските окупатори.

    Коментиран от #36

  • 14 Иванов

    12 35 Отговор
    Съветските паметници трябва да бъдат демонтирани и върнати на москалските окупатори.
  • 15 Софиянеца

    11 15 Отговор
    За паметника на Альоша има място в Борисовата градина!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Валери

    11 35 Отговор
    Всички комунистически паметници трябва да бъдат съборени, скапани червени подлоги
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бат Вальо

    27 3 Отговор

    До коментар #18 от "Guðmundsson":

    Абе, аз отдавна съм ви рекъл, че най-върлите антиКОМУНИСТИ са бивши комунисти или отрочета на такива!!! При промяна на политическата доминанта те първи ще запеят друга песен ...
    Отвратителна проституция!!!
  • 20 Българин

    7 17 Отговор
    Като има такива българи да защитават поробителите ни , ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Bubbles

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    А какво трябваше да напиша?
    В първите няколко часа след трагедията всички новинарски издания и български и небългарски гърмяха че е украински атентат.
    Браво ли трбваше да кажа, какво?
    Освен това украинците са се доказали като пълни боклуци и по гадното - ДЕТЕУБИЙЦИ!

    Коментиран от #45

  • 23 Све

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "Минчо Спасов":

    Тъпако, явно не си учил история. Неграмотни много. След войната, ако България беше попаднала в АНГЛИЙСКАТА ЗОНА, като победена страна , части от територията биха си разделили като победители Гърция и Сърбия. Турция също, заради това ,че са останали неутрални и така са помогнали на съюзниците.
    Прост народ… .

    Коментиран от #24

  • 24 Само питам

    6 15 Отговор

    До коментар #23 от "Све":

    Това от неграмотност ли го пишеш или просто си лъжеш по русофилски?

    Коментиран от #26

  • 25 azko

    19 4 Отговор
    Не пипайте Альошата.Ей.....се едно като го бутнете и всички проблеми ша се решат и всичко ша стане розово.Глупаци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хаха

    9 2 Отговор
    Трудно ще го бутнат тия тъпаци,след излагацията с мавзолея,едва ли ще рискуват!

    Коментиран от #28

  • 28 Guðmundsson

    6 10 Отговор

    До коментар #27 от "Хаха":

    Ще го бутнат и още как. А гнунсния мавзолей, трябваше да стане обществен кенеф и в скептичната яма трупа на димитроф. И безплатно щеше да бъде.
  • 29 ?!?

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Русофилски лъжи":

    Пич, говоря за история, а ти?
    Сигурно полагаш цветя на паметника на загиналите американски летци в небето над България през II Световна Война. Същите тези, които са бомбандирали нашите баби и дядовци! Като говориш за подлоги - срам за теб!
  • 30 д-р Хахо

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "българка":

    Ами че нали това правим 30 години. Я ни виж к'ви сме цъфнали!
  • 31 Краен

    10 0 Отговор
    Камъните от именията на разграбилите България последните 30 години , ще покрият всички площади на градовете ни !!!
  • 32 иде бе

    5 8 Отговор
    Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат.
    Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.заради военни престъпления срещу цивилни българи, през 1946 г. са наказани 17 съветски войници със затвор между 1 и 3 години.

    Коментиран от #46

  • 33 ехаа

    9 6 Отговор
    Не всички набези на „двойните освободители“ завършват щастливо за извършителите. В своето изследване за облика на червеноармееца на Балканите, историкът Анатолий Тимофеев пише и за инциденти, приключили твърде зле за мародерите. На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния.
    Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.

    Коментиран от #38

  • 34 Кръст

    8 4 Отговор
    Чета коментарите и ми става тъжно. Това е паметник. Няма значение на кого. Той е история и уникалност. Никой никъде няма да направи такава скулптора. Затова той ще остане където е. Жалко че най - кресливите и обидни гласове са тези на бивши комунисти които сега се слагат на Сорос и Компания. Като бившия кмет на Пловдив от СДС Спас Гърневски, сега депутат от ГЕРБ. Страшна е червената ненавист на такива двуцветковци. Защо тези които вряскат най-силно не предложат нещо градивно? Пловдив, за разлика от София и Варна, си няма знаков катедрален храм. Защо не се изгради един такъв? Само искате да рушите.
  • 35 Питам

    4 0 Отговор
    От кога БГ либерастите станаха фашисти ? ?
  • 36 Рязани мечти

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    В момента в който руските паметници бъдат съборени и превърнати в руини, то от техните камъни , ще се построят джамии, или точно това ви е скритата цел. Да припомням ли на тъпите , колко турски дивизии седяха на границата с България , в готовност да влязат , преди 09. 09. 1944г. , и само появата на "Альоша" на другата граница , ги върна на обратно.
  • 37 1944

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    в българия не е имало фашизъм, за да има фашистко правителство. и червената армия не ни е освобождавала, били сме свободни. явно не ти е известно, че съветската армия ни обявява безпричинно война и окупира българия, като продължава да ни граби и досега.
  • 38 Цанко

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "ехаа":

    Дава в Бургас сме имали химическо оръжие срещу пияните орки! С оглед на генетично обусловеното им пристрастие към високия градус е трябвало да разставим повече такива цистерни из цялото Царство България! Така даже е можело ние българите да обърнем хода на войната! Представяте ли си- 90% от състава на трети украински фронт, пукнали от пиене на метилов спирт? И след това 1ва, 2ра и 3та български армии, заедно с войните на Вермахта, да ги подгонят обратно към кавказ!!!!!
  • 39 Цанко

    4 5 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 40 Ккккккккккк

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Минчо Спасов":

    Много умно а най добре и теб с камъните да те понатрошим ти дойде акъла мекотели просто!
  • 41 Гост

    1 2 Отговор
    Добра идея ще бъде да си подпра наклонената ограда на вилата с нещо. В южния парк видях бюст на някакъв клоун - ще ми свърши работа.
  • 42 Гост

    1 2 Отговор
    Сергей умилено си спомня:
    - Ееех, какви времена бяха преди да дойде Бойко ! Задружни, братски времена - братя Маргини, братя Галеви, батко и братко ! Нали така бе Догане?
  • 43 стоян

    0 2 Отговор
    Браво на ЦАНКО =тая червена паплач унищожи Русия че и България с техните български подлоги
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Bubbles":

    Ти си много силно облъчен от пропагнда, но определено биеш и на ментални отклонения също. Отличен екземпляр на онези 80%.
  • 46 petnik

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "иде бе":

    MOYATA LELYA 1 BİLA NA 17 GODİNİ İZNASİLENA OT KOLKO? RUSKİ OSVOBODİTELİ SE OBESVA SLED SLUÇAYA...MAYKAMİ E BİLA OKOLO DESET GODİŞNA ...SLIÇAYAT STANAL V RUSE...İLİ MAYKAMİ LIJE

    Коментиран от #48

  • 47 Палячо

    0 0 Отговор
    Като е толкова усмихнат да вземе да го махне. Или не му стиска?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 незнайко

    2 0 Отговор
    Точно затова македонците ще ни вземат историята, след като махаме всичко от нея !!! Като махнаха мавзолея какво постигнаха ??? Хайде да съборим и паметника на ЩИПКА !!! ОТВРЪЩАВАМ СЕ ОТ МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове