3 150 8

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

Здравеопазване

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата
Снимки: М. Богданова ©
Милена Богданова

Аденомът на простатата е едно от най-коварните заболявания сред мъжете. За съжаление, болестта не е сред тези, от които човек може да се предпази чрез превенция. Годишно в отделението по урология към Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) в София се правят по около 800 операции на аденом на простата. От тази година техният брой ще се увеличи с близо 100. Това е възможно благодарение на апаратът от ново поколение Mega Pulse 70+. Това е лазер за лечение на заболявания на простата и пикочната система. Апаратът, на стойност 130 000 EUR, е единственият на територията не само на страната, но и на цяла Източна Европа и е безвъзмездно дарение от посолството на Кувейт у нас.

Освен аденом на простата, апаратът ще се ползва и за премахване на камъни в бъбреците, в уретера, в пикочния мехур, уточни за ФАКТИ проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология и член на Съвета на директорите на УСБАЛО.

Проф. Нейков, колко операции годишно правите на аденом на простата?

За 2017 г. те са 810. С новия апарат се очаква техният брой да се увеличи с около 100.

Какви са предимствата на апарата?

За разлика от другите лазерни апарати, които се намират в България, това не е лазер за изпаряване, т.е. винаги осигуряваме тъкан, която се изследва в патологичната лаборатория.

Съществуват лазери, които се използват в България и са рядкост. Това са т.нар. диотни холмиеви зелени лазери, които са пулсови лазери и които изрязват простатната тъкан.

С местна или пълна упойка се извършва интервенцията?

Прави се под спинална анестезия (упойка от кръста надолу). Възможно е и с обща. Процедурата продължава около час-час и половина.

Нарастват ли случаите на аденом на простата?

Да. Има случаи, когато човек е мълчал достатъчно време и се сеща, че има болници, където правят по-специализирани лечения. За да се стигне до операция, е необходимо пациентът да направи повече изследвания. Все още у нас има места, където не знаят достатъчно за аденома на простата и това са новопоявилите се случаи. Важно е да се отбележи, че вече налице са много начини за установяване на аденом на простата – с изследване на остатъчна урина.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

Какъв съвет бихте дали на мъжете?

Всеки един мъж, който има проблеми с уринирането, трябва да дойде в клиниката, да бъде прегледан от специалист. Със специален апарат на пациента се извършва оценка на акта на микция. Болният уринира в специален апарат и автоматично се отчита запис. След това се измерва количеството на остатъчна урина. Нормално за мъже до 50 години остатъчната урина да е до 50 милилитра. Ако остава 100 и повече това, вече не е нормално, защото следва увреждане на бъбреците.

Даваме на пациента въпросник за попълване, за да установим какви микционни оплаквания има – колко пъти става през нощта, колко пъти отива да уринира, слаба ли му е струята, има ли императивен позив, има ли случаи, когато иска да уринира, но не може веднага да тръгне да уринира. Това са все оплаквания свързани с аденома на простатната жлеза. На база резултатите следва преценка дали е необходима операция или не.

Важно е да не разширяваме индикациите излишно – в смисъл пациентът няма оплаквания, но му казваме „Хайде сега да направим лазер. Защо? Защото има финансова изгода”.

Снимки: М. Богданова ©

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

Възможна ли е превенция?

Няма превенция, тъй като това е прогресиращо заболяване. Няма нещо, което да спре развитието на аденома на простата. Не съществува лекарство. Аденомът не винаги е злокачествен. Говорим за доброкачествено образувание.

Големината на простата също не означава, че пациентът трябва да бъде подложен на някакъв вид хирургия. Простата може да е като мъжки юмрук и да няма оплакване, може да е като топче, което застава от вътрешната страна на пикочния мехур и той да не може да уринира.

Колко време е възстановяването?

Ако отчетем, че се маха цялата простата, за да се покрие с лигавица откъм мехура и да се покрие с лигавица откъм пикочния канал, възстановяването е един месец. Това е възстановяването на анатомичните граници на самата рана вътре. Пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот още на втория-третия ден.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

Каква е разликата по отношение на възстановяването спрямо класическата интервенция?

При класическата възстановяването е 10 дни, а тук е до 3 дни. Лазерната енергия се поема добре от хемоглобина в кръвта. Поема енергията и запечатва кръвоносните съдове.

За какви други заболявания може да се ползва лазерът, освен за отстраняване аденома на простата?

Може да се ползва за камъни в бъбреците, в уретера, в пикочния мехур. Направо ги „взривява”. Излизат на песъчинки. Има апарати, които допълнително могат да се приложат да доразбият образованията.

При наличието на голям тумор на пикочния мехур, който е на краче, с лазера може да се отсече самият тумор, независимо колко е голям и след това да бъде изгребан отвътре.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Др Александров
  Отговор
  1 16:29  29.10.18
  Добра новина! Надявам се колегите да бъдат изпратени на обучение как да ползват новия апарат и много спасени пациенти.
 • hmhmhm
  Отговор
  2 17:04  29.10.18
  Трябва и практика за да се каже дали този апарат върши работа. Иначе на теория добре на практика и теория понякога се разминават. И да има хора който желаят да го тестват и хора които да желаят да бъдат тествани.
 • 3 17:21  29.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бат Саше
  Отговор
  4 17:41  29.10.18
  Много хубаво, но като си помислиш, че струва само 130 000 евро, а е единствен на Балканите и то някой го дарява.... може да си направим сметка какви индианци сме.
 • Анонимен
  Отговор
  5 18:17  29.10.18
  То само определени хора ще бьдат убучени а консуматива кой обикновен човек ще со го позволи
 • георгиев
  Отговор
  6 14:26  22.12.18
  Този лазер притежава напълно достатъчна мощност за енуклеация на простатата. Освен това има и морселатор за раздробяване на изрязаните части от простатата, които се събират в пикочния мехур. По съотношение цена/качество тази машина е лидер за страната. Направете справка в Урологичната клиника към Онкологията на Дървеница.
 • чичето
  Отговор
  7 14:30  22.12.18
  За да се работи с апарата е нужно хирурга да притежава дългогодишен опит с трансуретралната хирургия на простатата преди това. Изискват се много качества за работа с такъв вид лазер.....
 • чеченов
  Отговор
  8 19:21  13.02.19
  Заслужава си човек да опита премахване на простата. Простата сметка показва, че илачите не помагат особено, простатата расте и след това - хоп има и рак....

Напиши коментар:


Публикувай