2 112 3

Извършиха уникална трансплантация на 17-годишно момче с остра левкемия

Мартин Христов

Лекарите в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете. Пациентът е 17-годишно момче с много рядка и трудно лечима форма на левкемия, а донор е братът на детето. През декември 2016г. пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ "Св. Марина", съобщи varna24.bg.

Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лечението и детето е в много добро състояние в продължение на 16 месеца. В края на този период обаче е регистриран рецидив, за който единствената алтернатива за лечение е провеждането на алогенна трансплантация. Тя е осъществена успешно с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от родния брат на пациента, и в момента детето се възстановява в Клиниката по детска хематология и онкология под контрола и грижите на медицинските специалисти.

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца. Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 милиона лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лв. С тази си дейност варненската университетска болница е спестила на държавата над 12 милиона лева.

Единственото отделение по трансплантации в Източна България отваря врати в края на 2014 г. в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност – извършване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки при възрастни и деца. Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 г.

Варна / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 02:04  31.10.18
  Дано рекламата има покритие .
 • Гост
  Отговор
  2 08:11  31.10.18
  Дайте повече такива новини, за да не се депресираме сутрин рано от другите.
 • Е Николов
  Отговор
  3 10:26  31.10.18
  Слава на Бога че и тук в България въпреки мрачната действителнсот се случват такива медицински достижения. На фона на отвратителното бездушно отношение на лекарите който ни имат за стока и една "Пътека" това е повод за оптимизъм и надежда.

Напиши коментар:


Публикувай