1 047 17

Атаките срещу властта втвърдяват подкрепата за управляващите

Политическите скандали разделят обществото и не носят дивидент на опозицията

Тихомир Шумов

Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски парламент, които предстоят догодина, отбелязват лека динамика през последните два месеца – до голяма степен заради вътрешнополитически събития. Серията политически атаки срещу управляващите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Атаките по повод жестокото убийство на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, и заплахата отляво към статуквото на управление явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция. От друга страна ултиматумът на ДПС - или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта.

Опозицията в лицето на БСП явно не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция и нагласите на избирателите да подкрепят левицата бележат дори лек спад. Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им – често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията.

Подобен факт си проличава и при подкрепата за ДПС, но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика – да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост.

Предстоящият евровот

Събитията в обществения живот на страната в последните няколко месеца очертават все по-голямото разделение в политическите възгледи на българите. Очевидно скандалите, с които партиите се опитват да печелят привърженици, не допринасят за по-голямата им електорална тежест, а натягат партийните ядра и разделят обществото.

Със сигурност влияние върху намеренията на българските граждани да гласуват на изборите за евродепутати оказва и политиката на ЕС в посока на санкции към държави, които се противопоставят на твърде и либералната политика на Съюза по отношение на мигрантите и бежанците.

Като цяло българският избирател гледа на изборите за Европейски парламент през призмата на вътрешнополитическите събития в държавата.

Това показват резултатите от телефонно интервю, проведено от „Барометър България“ сред 848 пълнолетни български граждани в периода 30 октомври - 1 ноември 2018 г.

На въпрос „Ако изборите за евродепутати се провеждат днес, за коя политическа сила бихте гласували?“ 35,1% отговарят за ГЕРБ при 35,3% през юли, 25,7% - БСП (28,9% през юли), 17,2% за Обединени патриоти (17,8% през юли), 12,1% - ДПС (15,2% през юли). За други биха гласували 4,5%, а 5,4% не са решили за коя партия да гласуват.

Доверие в работата на ръководството на кабинета

Не е изненадващо, че събитията през септември и октомври влияят на одобрението в работата на българското правителство като цяло, както и на министър-председателя и вицепремиерите.

Данните на „Барометър България“ отчитат промяната в доверието през последните три месеца. Тук следва да се отчете, че влияние към нагласите на анкетираните да изразят доверие към работата на министрите донякъде оказва и стихването но еуфорията покрай отминалото пред първата половин година на 2018-та европредседателство.

В края на октомври 2018 година работата на Министерски съвет е одобрявана от 41% от българските граждани спрямо 44% през юли, а одобрението към Бойко Борисов е 37% спрямо 39% преди три месеца. Вероятно българите имаха очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Симеонов. Благоприятно влияе, обаче, балансираното поведение на българския министър-председател във външнополитически план.

Външният министър и заместник министър-председател Екатерина Захариева остава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24% одобрение от анкетираните.

При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението - 11% от участниците в проучването посочват, че му се доверяват (през юли 13% са одобрявали дейността му). Явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това. Българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори.

Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28%, при 30% през юли. Това вероятно се дължи в забавянето на реализирането на т.нар. електронно управление, чието въвеждане е в неговия ресор като вицепремиер.

Рейтингът си запазва и Красимир Каракачанов с 36% одобрение. Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция. Одобрението към него се обяснява и с личния му резултат на последните президентски избори, на които получи подкрепата на близо 600 хиляди българи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ryty
  Отговор
  1 12:47  02.11.18
  Хаха сирка на огнебореца е яко твърд
 • Цвинокио
  Отговор
  2 12:53  02.11.18
  ВЕРВАЙТЕ МИ......
 • не че нещо ама е така
  Отговор
  3 13:10  02.11.18
  колко му е подкрепата на мърмота дето свива ?
 • бббббб
  Отговор
  4 13:14  02.11.18
  Хахаха ,колко повече крадем толкова повече се сплотяваме

 • 5 13:23  02.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • перник
  Отговор
  6 13:29  02.11.18
  Кой плашта че го има у тая табелка я.
 • Друг барометър
  Отговор
  7 13:29  02.11.18
  Дано статията е фейк, защото ако е истина (специално за първите две места), значи онази фраза за дебилите която предизвика толкова голямо възмущение е напълно вярна.
 • 123
  Отговор
  8 13:37  02.11.18
  Данните са на агенция Гербометър
 • Социолог
  Отговор
  9 13:55  02.11.18
  Снощи обяснявах на малкия ми син как се правят таблици. Добре се справи детето, какво недоволствате...
 • Oracules BG
  Отговор
  10 14:25  02.11.18
  Поредното платено социологическо проучване от властимащите. А целта е нова промивка на малкото останали мислещи мозъци. Доколко е успешно - ами да направят проучване на това доколко се вярва на подобни сондажи, ама от външна независима социологическа агенция. Едва ли?
 • Гуджо
  Отговор
  11 14:35  02.11.18
  Има ли сериозни основания да сложите в горния списък протежето на козяците и "мис компаньонка" - външната ни министърка?
 • Ех- ех
  Отговор
  12 14:38  02.11.18
  Тишко- п.ишко, младичък си, глупавичък. Знаем, че пари ти трябват, ама недей да ги получаваш дори и с цената на глупостта ти. Сега искаш да правиш кариера, ама кончето от известно време куца, пък ти не го виждаш- не си добър стопанин, виждаме!
 • химлер
  Отговор
  13 15:18  02.11.18
  спрете се малко че сте смешни гербески ..........................

 • У лево е Крим
  Отговор
  14 20:15  02.11.18
  Малко са преиграли ми се струва пред началствата. - Аз което виждам с моето невъоръжено око е наличието на все по- голяма нетърпимост към наглостта на управляващите. - Хората просто вече нямат търпение за глупостите и не дават картбланш. Ако онова, което пише в статията беше вярно, то Борисов нямаше да ходи да се крие по измислени срещи а ми щеше да си стои в т.нар. столица
 • Цирей
  Отговор
  15 21:47  02.11.18
  Интересно ми е, колко мозък трябва да имаш за да гласуваш за хора, който ти увеличават годините за пенсия гласят ти увеличения на данъците на колата застраховки и какви ли не вземания и ти пак да вървиш към тях!
 • Хасанчо
  Отговор
  16 06:50  03.11.18
  Мазохисти ли са Българите ? Това виждам в тази таблица . Заслужаваме си всичко което ни поставя в дъното на световните таблици. Напред сме само по затриване на нацията и бедност. В бюлетините масово би трябвало да има нарисувана краставица с два домата да си направят шопска салата. Може би тогава ще разберат наистина какво мислят за политиците работещите, интелигенцията и селото . С правилни бюлетини биха гласували само намазали от управлението администрация,роднини ,близки и по икономически зависимости . Както и по етнически признак. За тъмнозелените с виолетовите венци в устата да не говорим. Там за който плати ,пък всичките ще получим нарисуваното после.
 • тишко пишко
  Отговор
  17 10:21  04.11.18
  !вно на Тишко му е огладняло дупето и е решил да припечели някой лев като се подмазни на Тиквата ..а Тиквата не жали пари за егото си пари бол за такива неща

Напиши коментар:


Публикувай