1 567 5

Община Каварна към местните: Колете прасетата!

Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни свине без идентификационен номер

Община Каварна към местните: Колете прасетата!
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни свине без идентификационен номер в община Каварна, съобщиха от кметската управа след вчерашното заседание на общинската епизоотична комисия за ограничаване на разпространението на вирусното заболяване. Според Закона за ветеринарната медицина за нерегистрирани животни се налагат санкции в размер от 500 до 1000 лева за стопанство, посочват от общината.

В ловното стопанство "Зеленка" в землището на село Българево африканска чума беше констатирана при четири отстреляни диви свине.

В събота и в неделя дивите свине и хищниците в ловното стопанство ще бъдат отстреляни, като под надзора на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните ще бъдат взети проби от труповете.

Препоръчително е всички домашни свине в личните стопанства да бъдат заклани в най-кратък срок, апелират от общината. Стопаните трябва да вземат сериозни хигиенни мерки при обработката, за да не разнесат вируса, ако животните евентуално са заразени. Ако преди клане на свине за лична консумация, стопаните забележат характерни симптоми на африканската чума - видими подкожни кръвоизливи и други, трябва незабавно да преустановят обработката на животното и да уведомят ветеринарен лекар.

Добрич / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД НАЛАГА
  Отговор
  1 17:07  03.11.18
  ЖИВОТНИ ДА НЯМА А АКО ИМА ДА СА ДВУКРАКИ И С КУХИ ГЛАВИ КОНСУМИРАЩИ ЕДИНСТВЕНО ХАПЧЕТА ПРЕСОВАНА ХРАНА.
 • SAAB
  Отговор
  2 17:18  03.11.18
  Чумата е в МС .......!
 • Бачо Колячо
  Отговор
  3 18:07  03.11.18
  Колете всичко на ред,и агенций, и цигани къде,какво кафяво и Африканско хванете,оградите не помагат!

  Коментиран от #4

 • Аполо
  Отговор
  4 20:18  03.11.18

  До коментар #3 от "Бачо Колячо":

  А, какви са тези, които заради облаги, като Борисов и другите, провеждат тези мероприятия? Той и те българи ли са, бели ли са, зелени ли са? И защо да е длъжен някой да изпълнява подобна простотия, да регистрира примерно, ако има животно? Да не би някой да подарява храна на стопаните да гледат животни, че да дължат отчет на някого? И докога хората ще търпим подобни рекети от тези, които сме поставили да ни защитават, а те ни цакат?
 • Купонджията
  Отговор
  5 15:25  04.11.18
  Прасета, прасета........ всичките прасета на мезета.

Напиши коментар:


Публикувай